Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Paljonko sähköautoilu maksaa vuoden 2023 tammi-helmikuussa? Kulut saattavat olla jopa polttomoottori­autojen tasoa

Jos futuurien ennustamat hintaskenaariot toteutuvat eikä bensiini tai diesel kallistu, voi sähköautoilusta tulla hetkittäin jopa kalliimpaa kuin bensiini- tai dieselautolla ajamisesta.

Ajaminen sähköautolla on halpaa, jos sähköä saa ostettua edullisesti. Yli 50 sentin piikkihinnoilla ja pahassa talvikelissä hintahyöty tosin uhkaa sulaa jo kovaa vauhtia pois. Kuva:  Heikki Saukkomaa

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus on selvittänyt sitä, miltä ensi talven ja vuoden sähköhinnat näyttävät sähköfutuurien valossa.

Selvitys toteutettiin keräämällä johdannaismarkkinoiden viimeisimmät futuurihinnat ja muuntamalla ne kuluttajille tutumpaan sentti per kilowattitunti -muotoon.

Hinnoissa on mukana myös arvonlisävero sekä sähkön tuleva alennettu alv-kanta joulukuusta huhtikuuhun.

Lue lisää: K-Lataus nostaa hintoja – näin paljon sähköauton lataaminen jatkossa maksaa

Selvityksen perusteella sähkön pörssihinnan odotetaan olevan kalleinta tammikuussa 2023, kun hinta nousee jopa yli 50 senttiin kilowattitunnilta.

Sähköautoilijalle 50 sentin kilowattituntihinta tietäisi kaikkiaan 7,50-12,50 euron energiakustannusta sadalla kilometrillä, kun sähköauton keskikulutukseksi oletetaan tavanomaiset 15-25 kWh/100 km.

Kaikkein kovimmissa olosuhteissa kuten kovalla pakkasella moottoritiellä tai peräkärry perässä ison sähköauton kulutus voi tosin nousta jopa lukemaan 40 kWh / 100 km, mikä tarkoittaisi 50 sentin kilowattituntihinnalla 20 euron kustannusta per ajettu 100 km.

Lue lisää: Lidlin ilmaislaturit naapurissa ovat muuttuneet maksullisiksi – tällaista hintaa sähköautoilijoilta peritään

Vertailun vuoksi dieselillä tai bensiinillä ajaminen maksaa nyt tyypillisesti pelkän polttoaineen osalta 14-20 euroa/100 km, kun polttoaineen litrahintana käyttää kahta euroa ja kovien ajovastusten talvikelin kulutuksena lukemaa 7-10 litraa sadalla.

Ennen Ukrainan sotaa sata kilometriä sähköenergiaa maksoi noin 1-2 euroa.

Lue lisää: Puolet kansalaisista ei aio missään tapauksessa vaihtaa sähköautoon, vaikka kokonaiskustannus olisi sama kuin bensa-autossa

Lue lisää: Yle: Ei-toivotut vieraat veivät sähköt – Suomen suurin ilmainen latauspaikka muutetaan maksulliseksi

Ennuste sähkön hinnasta:

  • Lokakuu 2022: 21c/kWh

  • Marraskuu 2022: 34c/kWh

  • Joulukuu 2022: 41c/kWh

  • Tammikuu 2023: 50c/kWh

  • Helmikuu 2023: 48c/kWh

  • Maaliskuu 2023: 29c/kWh

  • Vuoden 2023 Q2: 18c/kWh

  • Vuoden 2023 Q3: 7c/kWh

  • Vuoden 2023 Q4: 16c/kWh

Lähde: Nasdaq OMX 3.10.2022. Sähkön hintoja ennustavat sähköfutuurit edustavat arviota tulevasta sähkön hinnasta, eivät välttämättä lopullista totuutta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan