Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Paljonko sähköautoilu voi maksaa vuoden 2023 tammi-helmikuussa? Nyt tuli ennuste

Pahimmillaan sähköautoilusta tulee kalliimpaa kuin bensiini- tai dieselautolla ajamisesta.

Ajaminen sähköautolla on halpaa, jos sähköä saa ostettua edullisesti. Yli 50 sentin piikkihinnoilla ja pahassa talvikelissä hintahyöty tosin uhkaa sulaa jo kovaa vauhtia pois. Kuva:  Heikki Saukkomaa

Sähkövertailusivusto halvinsähkösopimus.fi on selvittänyt sitä, mitä sähköfutuureista voi päätellä ensi talven ja vuoden kuluttajahinnoista.

Selvitys toteutettiin keräämällä johdannaismarkkinoiden viimeisimmät futuurihinnat ja muuntamalla ne kuluttajille tutumpaan sentti per kilowattitunti -muotoon.

Hinnoissa on mukana myös arvonlisävero, mukaan lukien tuleva alennettu alv-kanta joulukuusta huhtikuuhun.

Lue lisää: K-Lataus nostaa hintoja – näin paljon sähköauton lataaminen jatkossa maksaa

Selvityksen perusteella sähkön pörssihinnan odotetaan olevan kalleinta tammikuussa 2023, kun hinta nousee jopa yli 50 senttiin kilowattitunnilta.

Sähköautoilijalle 50 sentin kilowattituntihinta tietäisi 7,50-12,50 euron energiakustannusta sadalla kilometrillä, kun keskikulutukseksi oletetaan 15-25 kWh/100 km.

Kaikkein kovimmissa olosuhteissa kuten kovalla pakkasella moottoritiellä ison sähköauton kulutus voi nousta jopa lukemaan 40 kWh / 100 km, mikä tarkoittaisi 50 sentin kilowattituntihinnalla 20 euron kustannusta per ajettu 100 km.

Lue lisää: Lidlin ilmaislaturit naapurissa ovat muuttuneet maksullisiksi – tällaista hintaa sähköautoilijoilta peritään

Vertailun vuoksi dieselillä tai bensiinillä ajaminen maksaa nyt tyypillisesti pelkän polttoaineen osalta 14-20 euroa/100 km, kun polttoaineen litrahintana käyttää kahta euroa ja kovien ajovastusten talvikelin kulutuksena 7-10 litraa sadalla.

Kaikkein alimmillaan sähköautoilun energiakustannukset ovat olleet noin puolitoista euroa / 100 km.

Lue lisää: Puolet kansalaisista ei aio missään tapauksessa vaihtaa sähköautoon, vaikka kokonaiskustannus olisi sama kuin bensa-autossa

Lue lisää: Yle: Ei-toivotut vieraat veivät sähköt – Suomen suurin ilmainen latauspaikka muutetaan maksulliseksi

Ennuste sähkön hinnasta:

  • Lokakuu 2022: 21c/kWh

  • Marraskuu 2022: 34c/kWh

  • Joulukuu 2022: 41c/kWh

  • Tammikuu 2023: 50c/kWh

  • Helmikuu 2023: 48c/kWh

  • Maaliskuu 2023: 29c/kWh

  • Vuoden 2023 Q2: 18c/kWh

  • Vuoden 2023 Q3: 7c/kWh

  • Vuoden 2023 Q4: 16c/kWh

Lähde: Nasdaq OMX 3.10.2022. Sähkön hintoja ennustavat sähköfutuurit edustavat arviota tulevasta sähkön hinnasta, eivät välttämättä lopullista totuutta.

Vaikka sähkön hintoja ennustavat sähköfutuurit edustavat parasta mahdollista arviota tulevasta sähkön hinnasta, ei tässä ole koko totuus. Vaikka futuurihinnat toteutuisivatkin, riippuu lopullinen sähkön hinta vielä kuluttajan tekemästä sähkösopimuksesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan