Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Palkka-armeijan pomo, Miljoonan ruusun nainen... voiko joku heistä uhata Putinia?

Kuva:  Kuvat: Ivan Bessedin/IS, Reuters, AFP

Vladimir Putinilla riittää maailmalla vihollisia, mutta silmällä kannattaa pitää heitä harvoja, jotka joko yhä vaikuttavat Venäjällä tai joilla on ote venäläisten mielistä.

”Pidä ystävät lähellä, mutta viholliset lähempänä”. Michael Corleonen tokaisu Francis Ford Coppolan klassikkoelokuvassa on kuin Kremlin kummisedälle suunnattu: Vladimir Putinilla riittää maailmalla vihollisia, mutta suurin uhka hänen diktatuurilleen tulee Venäjältä.

Vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista ja Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen professori Stefan Hedlund Uppsalan yliopistosta arvioivat IS:n pyynnöstä kuka tai ketkä Putinia uhkaavat – jos uhkaavat.

Näin pauhasi Igor "Strelkov" Girkin mielenilmauksessa Moskovassa 17. maaliskuuta 2019. Retoriikka ei ole vajaassa neljässä vuodessa juuri pehmentynyt. Kuva:  MAXIM SHEMETOV, Reuters

Igor Girkin

Äärikansallinen sotakiihkoilija Igor Girkin nostetaan usein esiin, kun Vladimir Putinille etsitään vastustajia. Niin nytkin.

Taistelijanimellä Strelkov (suom. ampuja) retosteleva Girkin väitti itse käynnistäneensä Itä-Ukrainan sodan huhtikuussa 2014. Sota alkoi hallintorakennusten valtauksena Donetskin, Luhanskin ja Harkovan kaupungeissa.

Hänestä tuli saman vuoden heinäkuussa Donetskin "kansantasavallan" puolustusministeri.

Meriitteihin kuuluu myös syyte Malaysian Airlinesin lennon MH17 pudottamisesta ja 298 ihmisen murhasta niin ikään heinäkuussa 2014. Hänet tuomittiin teosta poissaolevana elinkautiseen.

Igor Strelkov lehdistötilaisuudessa Donetskissa 28. heinäkuuta 2014. Hän oli tuolloin kyseisen "kansantasavallan" puolustusministeri. Kuva:  Sergei Karpukhin, Reuters

Vajaa vuosikymmen myöhemmin Girkin on esillä lähinnä raivokkaan sotakritiikin esittäjänä. Amerikkalaisen ajatushautomon ISW:n mukaan hän on maansa sotabloggareiden valtavirrasta poiketen syyttänyt suoraan Putinia ja tämän kabinetin siviilitoimijoita Venäjän kehnosta menestyksestä rintamalla.

Girkinillä on katsottu olevan hieman väljemmät säännöt kuin "erikoisoperaation" arvostelijoilla keskimäärin, ja ajatus hänen aiheuttamastaan uhasta Putinille on selittynyt joidenkin näkemysten mukaan sillä, että Kreml ei uskaltaisi vaientaa häntä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila ei näe Girkiniä aivan kärkipään vihollisena Putinin kannalta.

– Girkinillä on ollut pakonomainen tarve profiloitua sen jälkeen, kun hänet siirrettiin sivuraiteelle Donbassista vuonna 2014, enkä oikein näe, että hänellä olisi aitoja edellytyksiä haastaa Putinia nationalistien taholta.

Igor Girkin on myös itse pehmentänyt puheitaan sen verran, että ei vaadi Putinin lähtöä, koska presidentin vaihtuminen sodan keskellä johtaisi hänen mukaansa sekä sotilaalliseen että siviilipuolen "katastrofiin".

Kuin kummisedän pöydässä. Jevgeni Prigozhin (vas.) avusti Vladimir Putinia illallisella Cheval Blanc -ravintolassa Moskovan liepeillä marraskuussa 2011. Putin oli tuolloin pääministeri ja isännöi ulkomaalaisia opiskelijoita sekä journalisteja. Kuva:  Misha Japaridze/REUTERS

Jevgeni Prigozhin

Palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on nykyisin Venäjällä julkisuudessa lähes päivittäin.

Hänen sotilaidensa palvelukset rintamalla saattavat olla Venäjän valloitussodan kannalta tarpeellisia, mutta joidenkin mielestä Prigozhinin habitus uhkaa jo itse Putinin asemaa.

Myös Prigozhin on kritisoinut Venäjän armeijan johtoa, ja hänen "firmansa" otti tammikuussa täyden kunnian Soledarin kaivoskaupungin valtaamisesta perjantaina 13. päivä.

Jevgeni Prigozhin on ollut Putinin sisäpiirissä pitkään. Tässä hän valmistautui esimiehensä ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin tapaamiseen Kremlissä 4. heinäkuuta 2017. Kuva:  Sergei Ilnitsky/REUTERS

”Venäjän presidentti Vladimir Putin vaikuttaisi lopulta havahtuneen siihen, että on saanut Ukrainan sodan myötä vaarallisen haastajan vallalleen: Jevgeni Prigozhinin”.

Näin arveli venäläinen toimittaja Mihail Zygar amerikkalaisessa New York Times -lehdessä 26. tammikuuta.

Zygar tunnetaan teoksen Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia kirjoittajana. Nyt Zygar näkee, että Prigozhin voisi lähitulevaisuudessa haastaa Putinin.

Toimittajan mukaan presidentti onkin jo turvautunut peliliikkeeseen kuningastien tukkimiseksi; hän nimitti Ukrainan operaation komentajaksi Prigozhinin päävihollisen, kenraali Valeri Gerasimovin.

Ulkopoliittisen instituutin Jussi Lassila on skeptisempi.

– Prigozhinin asema on tässä suhteessa merkittävämpi kuin Igor Girkinin, mutta epäilen kykenisikö hän täyttämään Putinin saappaita.

Prigozhin on ollut julkisessa sanasodassa Girkinin kanssa. Hän muun muassa kutsui Girkinin aseisiin Wagnerin riveihin ja totesi, ettei usko tämän olevan "järin hyödyllinen" rintamalla.

ISW:n analyysin mukaan Kreml käyttänee Prigozhinin Girkiniin kohdistamaa kritiikkiä tilaisuutena mustamaalata jälkimmäistä.

Pankkiiri Oleg Tinkov entisessä elämässään Pietarin kansainvälisen talousfoorumin paneelissa 7. heinäkuuta 2019. Kuva:  Maxim Shemetov, Reuters

Oleg Tinkov

Venäläisen liikemiehen, Tinkoff-pankin perustajan Oleg Y. Tinkovin varallisuuden arvoksi laskettiin vuoden 2021 lopulla noin 9 miljardia euroa.

Instagram-päivitys keväällä 2022 söi siitä leijonanosan. Hän kritisoi 19. huhtikuuta Venäjän hyökkäystä ja sanoi, että ihmishenkien menetystä Ukrainassa on "mahdoton hyväksyä".

– Koin itse kuinka hauras elämä on, hän viittasi toipumiseensa leukemiasta.

– Nyt viattomia kuolee joka päivä Ukrainassa. Sitä ei voi hyväksyä.

Seuraavana päivänä kuului Kremlistä.

Tinkov kertoi New York Timesille, että presidentti Putinin hallinnosta oli oltu yhteydessä Tinkoffin hallitukseen. Viesti kuului: pankki kansallistetaan mikäli he eivät katkaise suhteitaan Oleg Tinkoviin.

Oleg Tinkov kertoi New York Timesille palkanneensa henkivartijat sen jälkeen, kun hänet savustettiin ulos omasta pankistaan. Kuva:  MAXIM SHEMETOV, Reuters

Seuraavalla viikolla Tinkov myi 35 prosentin osuutensa pankista venäläiselle kaivosalan miljardöörille Vladimir Potaninille, omien sanojensa mukaan "kopeekoilla".

Yksi rupla on sata kopeekkaa. Ruplan kurssi on nyt noin 0,013 euroa.

– En voinut neuvotella hinnasta. Se oli kuin panttivankitilanne, otat sen mikä tarjotaan, hän kuvaili lehdelle.

Marraskuussa Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi Tinkovin luopuneen Venäjän kansalaisuudesta Ukrainan sodan takia. Hän myös tuomitsi jutun mukaan "Putinin fasismin".

– En voi enkä aio tulla yhdistetyksi fasistiseen valtioon, joka aloitti sodan rauhanomaista naapuriaan vastaan, Tinkov kirjoitti Instagramissa.

Tinkovin kerrotaan asuvan Britanniassa, mutta tarkkaa olonpaikkaansa hän ei paljastanut edes New York Timesin toimittajalle.

Keskustelu käytiin puhelimitse, ja Tinkov kertoi palkanneensa henkivartijat Venäjän turvallisuuspalvelua lähellä olevien ystäviensä suosituksesta.

Nämä olivat Tinkovin mukaan varoittaneet häntä hengenvaarasta ja vitsailleet leukemiasta:

– Ehkä Kreml tappaa sinut sen sijasta.

Ehkä Kreml tappaa sinut sen sijasta.

Mihail Hodorkovski vastaili Reutersin kysymyksiin Berliinissä tasan kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Kuva:  TOBIAS SCHLIE, Reuters

Mihail Hodorkovski

Venäläinen ex-oligarkki Mihail Borisovitsh Hodorkovski pitää pintansa pitkän linjan Putinin vastustajana.

Hodorkovski oli 2000-luvun alussa väitetysti Venäjän rikkain mies. Toisin kuin valtaosa Neuvostoliiton romahduksen jälkeen rikastuneista oligarkeista, hän lähti mukaan politiikkaan ja haastoi Putinia liberaalilla ohjelmallaan.

Se ei kannattanut ainakaan elämänlaadun kannalta.

Hodorkovski pidätettiin talousrikoksista epäiltynä lokakuussa 2003 ja tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. Samalla hänen omaisuuttaan jäädytettiin.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Hodorkovskilla on kuitenkin edelleen vaikutusvaltaa ja rahaa.

Putin armahti hänet talvella 2013, ja Hodorkovski matkusti välittömästi Saksaan maan silloisen ulkoministerin Hans-Dietrich Genscherin järjestämällä yksityiskoneella.

Mihail Hodorkovski uutistoimisto Reutersin kuvattavana haastattelun jälkeen Lontoossa tammikuussa 2021. Kuva:  HENRY NICHOLLS, Reuters

Seuraavana vuonna hänelle myönnettiin Sveitsin viisumi, ja myöhemmin oleskelulupa. Vuonna 2015 hän muutti Lontooseen.

Hodorkovski on kommentoinut kotimaansa tilannetta väsymättä ja rahoittanut Avoin Venäjä -säätiötä kesään 2021 saakka. Venäjällä hyväksyttiin tuolloin lakimuutos, jonka vuoksi ei-toivottujen järjestöjen edustajat voivat joutua vankilaan.

Avoin Venäjä halusi ilmoituksensa mukaan suojella työntekijöitään mahdollisilta syytteiltä, ja toiminta ajettiin alas kaikilla alueilla.

Se ei ole tukkinut Hodorkovskin suuta. Ex-oligarkki on arvostellut ja analysoinut Putinin sotaretkeä Ukrainaan. Osansa ovat saaneet myös muut Kremlin sotaintoilijat.

Kun Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen johtaja Sergei Mironov poseerasi Jevgeni Prigozhinin lahjoittama leka käsissään, humautti Hodorkovski häntä Twitterissä:

– Venäjän politiikan täydellisen rappion kuva. Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen johtaja Sergei Mironov pitää hymyillen käsissään Wagnerin lekavasaraa, joka on barbaarisen ja laittoman murhan instrumentti. Ilmeisesti siis laki ja oikeus näyttävät tältä.

Jussi Lassila antaa Hodorkovskille vihollispörssin kärkikolmikkoon oikeuttavat pisteet.

– Oleg Tinkov ja muut oligarkit ovat resursseiltaan huomionarvoisia, mutta toistaiseksi emigroituneen opposition rahoittajina ennemmin kuin selkeinä poliittisina vaihtoehtoina. Tässä mielessä Hodorkovski on edelleen ehkä merkittävin.

Venäläiset supertähdet Alla Pugatshova ja Maksim Galkin kääntyivät Putinin sotaa vastaan. Kuva:  Ivan Bessedin, Sanoman arkisto

Alla Pugatshova ja Maksim Galkin

Miljoona, miljoona, miljoona ruusua.

Ja lukuisia harmaita hiuksia Kremlissä heille, joilla tukka vielä kasvaa; legendaarinen neuvostoviihdyttäjä ja yhä Venäjän suurimpiin julkkiksiin lukeutuva Alla Pugatshova kääntyi Putinia vastaan syyskuussa.

73-vuotias kansantaiteilija pyysi Instagram-tilillään Kremliä julistamaan hänet "ulkovaltojen agentiksi".

Pyyntö oli vastaus siihen, että hänen aviomiehensä ja kaksostensa isä, koomikko ja Venäjän tv:n iso nimi Maksim Galkin, 46, oli saanut kyseisen "arvonimen" hetkeä aikaisemmin.

Pugatshova oli tärkeä osa Neuvostoliiton imagon pehmentämistä 1980-luvulla.

Hänen tunnetuimpia levytyksiään on 1982 ilmestynyt venäjänkielinen versio latvialaisesta iskelmästä Dāvāja Māriņa. Suomessa kappaleesta tuli Miljoona ruusua -hitti Vera Teleniuksen esittämänä 1984.

– Pugatshova ja Galkin ovat huomionarvoisia toimijoita, joiden kääntyminen Putinia vastaan on ehkä merkittävin sodan takia tapahtunut pehmeän vallan tappio Kremlille, Jussi Lassila arvioi.

Pugatshova ja Galkin ovat huomionarvoisia toimijoita, joiden kääntyminen Putinia vastaan on ehkä merkittävin sodan takia tapahtunut pehmeän vallan tappio Kremlille.

Alla Pugatshova ja Ukrainan silloinen pääministeri Julija Tymoshenko yhdessä lavalla Pugatshovan konsertissa Kiovassa 22. huhtikuuta 2009. Kuva:  Alexander Prokopenko/REUTERS

Koomikko Galkin kertoi olleensa heti aamuyöllä 24. helmikuuta 2022 yhteydessä sukulaisiinsa ja ystäviinsä Ukrainassa. Pian hän julkaisi Instagramissa pelkän mustan neliön seuraavaa sisältäneellä saatetekstillä:

– Sodalle ei voi olla oikeutusta! Ei sotaa!

Valtiollisen Pervyi kanalin (suom. Ykköskanava) tähdestä tuli saman tien petturi, joka menetti paitsi työpaikkansa, myös rahakkaat mainossopimuksensa. Seuraavaksi hänet "canceloivat" keikkajärjestäjät ja Galkin joutui pysyvälle maailmankiertueelle, johon kuului loppukesästä myös Helsingin Kulttuuritalo.

Muutos asemassa oli yhtä jyrkkä kuin aatemaailmassakin. Vielä 2014 Venäjän kaapaistua Ukrainalta Krimin niemimaan, vieraili patriootti Galkin paikalla useasti.

Hän päätyikin Ukrainan turvallisuuspalvelun mustalle listalle loppuvuodesta 2021.

Helmikuussa oli eri ääni kellossa, kun Galkin ja Pugatshova poistuivat ensin Israeliin ja sitten huvilalleen Latvian Riikaan. Siellä vierähti koko kevät ja kesä, ja elokuun lopulla Venäjälle palasi vain Pugatshova.

Toimittaja ja vaikuttaja Juri Dud toimittajien edessä ennen oikeuden kuulemista Moskovassa 23. heinäkuuta 2021. Kuva:  Kommersant Photo Agency / Sipa USA / MVPhotos

Juri Dud

Puoli vuotta ennen Maksim Galkinia ulkomaalaiseksi agentiksi päätyi tunnettu toimittaja ja videobloggari Juri Dud.

36-vuotiaan Dudin YouTube-kanavalla on yli 10 miljoonaa tilaajaa ja yksittäisillä jaksoilla katsojia muutamasta miljoonasta kymmeniin.

11. toukokuuta ladatulla videolla Dud haastattelee pankkiiri Oleg Tinkovia. Jaksolla on päälle 22 miljoonaa katsojakertaa. Alussa pyörii teksti: Tämän videon on luonut ulkomaalaiseksi agentiksi katsottu media.

– Nuoremmalle polvelle vloggari Juri Dud on myös erittäin vaikutusvaltainen informaatiolähde, Jussi Lassila sanoo.

– Hän paikantuu Navalnyn verkostoon löyhästi.

Kesällä 2021 Dudia syytettiin huumeiden mainostamisesta, koska hän oli keskustellut videollaan huumausaineista venäläisen rap-artistin kanssa.

Hän sai saman vuoden lokakuussa 100 000 ruplan sakot eikä valitus tuomiosta auttanut asiaa. Summa on nykykurssilla alle 1300 euroa.

Saksan radion ulkomaanpalvelun Deutsche Wellen mukaan Dud työskentelee nykyään Turkin Istanbulissa.

Oppositiojohtaja Alexei Navalny Charitén yliopistollisessa sairaalassa Berliinissä syyskuussa 2020. Häntä hoidettiin Charitéssa myrkytyksen jälkeen. Kuva:  AFP

Aleksei Navalnyi

Putinin tunnetuin vastustaja on oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, jolle tuli tammikuussa kaksi vuotta täyteen telkien takana pahamaineisessa IK-6-rangaistusiirtolassa Melehovon kylässä.

Navalnyi selvisi hengissä Novitshok-hermomyrkkyiskusta elokuussa 2020. Navalnyin itsensä hankkimat todisteet viittasivat vahvasti siihen, että teon takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Navalnyista kasvoi 2000-luvulla ehkä Putinin suurin henkilökohtainen ongelma. Kreml yritti ennen myrkytystä pysäyttää Navalnyitä ja hänen korruption vastaista säätiötään FBK:ta mainehaitoilla, ratsiolla, erilaisilla syytteillä ja toistuvilla vangitsemisilla.

Alexei Navalny osallistui valitustuomioistuimen käsittelyyn videolinkillä sellistään 24. toukokuuta 2022. Kuva:  EVGENIA NOVOZHENINA / Reuters

Lopulta Navalnyi pidätettiin passintarkastuksessa Moskovan Sheremetjevon lentokentällä 17. tammikuuta 2021. Hän oli palaamassa kotimaahansa Saksasta, jossa myrkytyksen oireita oli hoidettu.

Edes kiven sisään sulkeminen ei ole hiljentänyt Putinin pahinta nemesistä.

Pidätyksen aikoihin YouTubeen ilmestyi video hulppeasta palatsista kallionkielekkeellä Gelendzhikissä. Lähteeksi ilmoittautui FBK, jonka mukaan Venäjän "Versailles" oli pala Putinin miljardiomaisuutta.

Sen seurauksena jopa Kremlin kummisetä joutui hetkeksi puolustuskannalle kotimaassaan.

Alexei Navalnyi on kaltereiden takaakin Putinin pahin vihollinen.

– Navalnyin verkostoa pidän edelleen suurimpana uhkana Putinille pidemmällä aikavälillä, Jussi Lassila sanoo.

– Sillä on kattavin informaatioverkosto Venäjän ulkopuolella ja siten parhain kyky vaikuttaa venäläisiin propagandamuurin läpi.

Presidentti Vladimir Putin liitti kansanjuhlassa Moskovan Kremlissä 30. syyskuuta 2022 Donetskin, Luhanskin, Zaporizzzan ja Hersonin alueet Venäjään. Kuva:  Sputnik/REUTERS

"Kuka on Putin?"

Professori Stefan Hedlundin mukaan Putinin pahin uhkaaja saattaa olla toistaiseksi Venäjän ulkopuoliselle maailmalle tuntematon ihminen.

– Voi olla, että ulkopuolinen ottaa vallan. Se on mahdollista, vaikkakin epätodennäköistä, Hedlund sanoo.

– Siinä tapauksessa todennäköisin lopputulos olisi se, että kyseessä on joku sisäpiiristä.

Hän vertaa tilannetta entisen presidentin Boris Jeltsinin väistymiseen vuoden 1999 viimeisenä päivänä.

– Muistatteko, kun Jeltsin astui syrjään ja koko läntinen media alkoi kysellä samaa: Kuka on Putin?