Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pankit | Jättipankki Credit Suissen alho syvenee: Osake ennätyshalpa, maksukyvyttömyysriski kasvaa

Credit Suissen osake on halventunut maanantaina lähes 8 prosenttia.

Credit Suissen toimitusjohtaja Ulrich Koerner koettaa vakuutella markkinoita ja pankin henkilökuntaa pankin likviditeetin vahduudesta. Kuva:  Credit Suisse / Handout

Sveitsiläisen jättipankin Credit Suissen ongelmat pahenevat. Maanantaiaamuna yhtiön osakkeet kääntyivät lähes 10 prosentin laskuun.

Päivän mittaan osakkeen luisu rauhoittui ja kello 15.30 osake oli enää noin 7,5 prosentin pudotuksessa.

Yhtiön osake maksoi maanantaina kello 15.30 noin 3,68 Sveitsin frangia. Yksi frangi on hieman euroa vahvempi. Credit Suissen osake on nyt historiansa pohjalukemissa. Osake on syöksynyt tämän vuoden aikana lähes 60 prosenttia.

Korkeimmillaan yhtiön osake maksoi vappuaattona 2007 noin 87 frangia.

Credit Suissen ongelmat kärjistyivät viime viikolla, kun yhtiön luottoriskijohdannaiset nousivat noin 15 prosenttia. Luottoriskijohdannainen on sijoitustuote, jolla sijoittajat voivat suojautua kohteen maksukyvyttömyysriskiä vastaan.

Credit Suissen luottoriskijohdannaiset ovat nyt kalleimmillaan vuoden 2009 jälkeen. Niiden nousu kuvastaa sitä, että markkinat arvioivat pankin maksukyvyttömyysriskin kasvaneen merkittävästi.

Maanantaina luottoriskijohdannaiset nousivat talouslehti Financial Timesin mukaan historiallisen korkeiksi. Lehden mukaan Credit Suissen viisivuotiset luottoriskijohdannaiset nousivat maanantaina yli sata peruspistettä. Luottoriskijohdannaiset saattoivat olla jopa 350 peruspisteessä. Esimerkiksi vuosi sitten ne olivat alle sadassa pisteessä.

Luottoriskijohdannaisten nousu kielii markkinoiden epäluottamuksesta pankkia kohtaan.

Lyhyempien luottoriskijohdannaisten kohdalla liikkeet olivat vieläkin rajumpia. Yksivuotisia luottoriskijohdannaisia saatettiin hinnoitella jopa 440 peruspistettä perjantaita kalliimmiksi. Perjantaina yksivuotiset luottoriskijohdannaiset olivat 550 peruspisteessä.

Myös lyhyen aikavälin luottoriskijohdannaisten hinnoittelun nousu pidempiä luottoriskijohdannaisia korkeammalle kertoo Credit Suissen kannalta karua viestiä.

Tyypillisesti pidemmän aikavälin luottoriskijohdannaiset hinnoitellaan lyhyitä korkeammalle. Kun lyhyemmän aikavälin luottoriskijohdannaisten hinta nousee pidempiä korkeammalle, se kertoo siitä, että sijoittajat näkevät pankin maksukyvyttömyysriskin kasvaneen.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan pankin uusi johto on pyytänyt sijoittajilta alle 100 päivää yhtiön kurssin kääntämiseksi. Vielä perjantaina yhtiön toimitusjohtaja Ulrich Koerner vakuutti henkilökuntaa siitä, että pankin kassa ja likviditeetti ovat vahvoja. Samalla hän lupasi henkilökunnalle säännöllisiä päivityksiä kunnes pankki julkaisee uuden strategisen suunnitelmansa 27. lokakuuta.

Financial Times kertoi sunnuntaina, että pankin johtoporras käytti viikonlopun suurten asiakkaidensa ja sijoittajien rauhoitteluun.