Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pankkiosakkeet taas rajuun laskuun korkopäätöksen jälkeen – Suunnan määräsi Fedin entisen, eikä nykyisen pääjohtajan sanat

New York

Wall Streetin pääindeksit painuivat Fedin korkopäätöksen värittämän keskiviikon päätteeksi selvään laskuun.

Laaja S&P 500 -indeksi painui 1,7 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq sekä suuryhtiöiden Dow Jones 1,6 prosenttia. Laskusuuntaa johti hermoilun keskiössä oleva pankkisektori.

Sijoittajien reaktio korkopäätöksen jälkeen oli kuitenkin positiivinen. Ohjauskorko nousi ennakoidusti ja odotukset tulevista koronnostoista jäivät selvästi siitä, mitä vielä pari viikkoa sitten ennen pankkikriisin puhkeamista ennakoitiin.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell vakuutti tiedotustilaisuudessa pankkijärjestelmän olevan kunnossa ja talletusten turvassa. Hän tosin myönsi, että avomarkkinakomitea oli pohtinut pidättäytyvänsä koronnostosta pienempiä pankkeja ravistelevan talletuspaon vuoksi.

Powell puski markkinoita vastaan, jotka hinnoittelevat tällä hetkellä jo useampia koronlaskuja loppuvuodelle. Fed pitää yhä kiinni siitä, että ohjauskorkoa nostetaan inflaationäkymän sitä vaatiessa ennakoitua korkeammalle. Korko lisäksi pysyy huipussaan pidemmän aikaa, vaikka se olisikin vain hieman yli viiden prosentin tasolla.

Näiden kommenttien jälkeen loivasta laskusta noin prosentin verran plussalle kohonneiden pääindeksien nousu alkoi hiipua.

Ratkaisevan markkinakäänteen takaisin miinukselle aiheutti kuitenkin Fedin entinen pääjohtaja, valtiovarainministeri Janet Yellen, joka oli kongressissa kuultavana samaan aikaan, kun Powell piti tiedotustilaisuuttaan toisella puolella pääkaupungin keskustaa.

Yellen totesi, ettei Bidenin hallinto harkitse tällä hetkellä liittovaltion talletusvakuusrahaston FDIC:n talletussuojan laajentamista tai sen kattavuuden nostamista nykyisestä 250 000 dollarista. Vastauksessa ei tullut selväksi, viittasiko hän pysyviin tai kenties tilapäisiin muutoksiin. Pysyvät muutokset vaatisivat kongressin hyväksynnän.

Yellenin mukaan päätöksiä poikkeuksista talletussuojaan voidaan tehdä tapauskohtaisesti viranomaisvaltuuksin, jos pankkijärjestelmän vakaauden katsotaan sitä edellyttävän. Näin tehtiin hiljattain kaatuneiden Silicon Valley Bankin ja Signature Bankin kohdalla. Pankkien kaikki talletukset suojattiin riippumatta talletusten koosta tai siitä, olivatko ne vakuutettuja vai ei.

Lausunto tuli jonkinasteisena yllätyksenä, sillä uutistoimisto Bloomberg oli maanantaina uutisoinut valtiovarainministeriön valmistelevan tapoja laajentaa talletussuojaa tilapäisesti kaikkiin talletuksiin.

Sijoittajat eivät ilahtuneet ja pankkien, ennen kaikkea talletuksia menettäneiden pienempien pankkien First Republic Bankin sekä Pacwest Bancorpin osakkeet kääntyivät laskuun. First Republicin osake sukelsi lopulta 15,5 ja Pacwestin 17 prosenttia.

Western Alliance painui viisi prosenttia ja Charles Schwab 5,4 prosenttia. Kaikkiaan pankkeja seuraava KBW-indeksi painui 4,7 prosenttia.

Markkinatutkimusyhtiö Oandan analyytikko Edward Moya huomautti sähköpostikommentissaan, että valtiovarainministeri Yellen käänsi puheillaan Powellin rauhoittelevan viestin päälaelleen. Hän ennakoi, ettei pankkisektorin myllerrykselle ole näkyvissä pikaista päätöstä.

First Republicin kohdalla sijoittajat odottavat yhä tietoja mahdollisesta lisätuesta pankille. Maanantaina Wall Street Journal uutisoi, ettei viime perjantaina pankille sorvattu 30 miljardin dollarin talletustuki näytä riittävän. Lehden mukaan suurpankit ovat neuvottelemassa uudesta pelastusoperaatiosta JPMorganin toimitusjohtajan Jamie Dimonin johdolla.

Pacwest puolestaan ilmoitti keskiviikkona, että se onnistui saamaan Atlas SP Partnersilta 1,4 miljardin dollarin rahoituksen ja peruvansa aiemmat aikeet uuden pääoman keräämiseksi. Samalla se kertoi, että pankista on alkuvuoden aikana vedetty noin 20 prosenttia talletuksista. Uutinen painoi pankin osakkeen laskuun jo ennen Yellenin kommentteja.

Keskisuuria pankkeja Yhdysvalloissa edustava MBCA (Mid-sized Banks Coalition) pyysi viime lauantaina talletusvakuusrahastoa FDIC:tä takaamaan jäsenpankkiensa kaikki talletukset kahden vuoden määräajaksi. Sen mukaan tämä helpottaisi alueellisia pankkien talletuksia yhä koettelevaa painetta.

MBCA:n edustamia pankkeja on Bloombergin mukaan noin 110 ja pankkien talletusten yhteenlaskettu määrä nousee arviolta yli 2000 miljardin dollarin.

Suursijoittaja, Pershing Square sijoitusyhtiön perustaja Bill Ackman arvosteli kovin sanoin Fedin koronnostoa ja Yellenin lausuntoa keskiviikkona. Oletettua talletussuojan yleistä laajentamista ei ole näköpiirissä ja sillä voi Ackmanin mukaan olla vakavia seurauksia.

”Olisin yllättynyt, jos talletuspako ei kiihdy heti”, Ackman kirjoitti twiitissä.