Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Parantumaton sairaus yleistyi suomalaislapsilla korona-aikana – syytä ei tiedetä

Koronainfektiot tuskin ovat lasten tyypin 1 diabeteksen yleistymisen taustalla, osoittaa tuore suomalaistutkimus.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että koronasulut ja ihmiskontaktien vähentyminen muuttivat tyypin 1 diabeteksen syntyyn vaikuttavia ympäristötekijöitä. Kuva:  Colourbox

Tutkimusten mukaan lasten tyypin 1 diabetes yleistyi koronaepidemian aikana, mutta tuoreiden suomalaistulosten perusteella ilmiö ei todennäköisesti johdu itse koronaviruksesta.

Tutkijat hyödynsivät Suomen lasten diabetesrekisteriä, ja sen avulla vertasivat koronaepidemian aikaa kolmeen epidemiaa edeltävään ajanjaksoon.

Tulosten perusteella tyypin 1 diabetesta diagnosoitiin 16 prosenttia enemmän koronaepidemian alkuvuosina 2020–2021 kuin vuosina 2014–2015 tai 2016–2017.

Tyypin 1 diabetesta diagnosoitiin 16 prosenttia tavallista enemmän koronavuosina 2020–2021. Kuva:  Colourbox

Koronaepidemian aikana sairastuneiden diabetes oli usein ehtinyt jo edetä pitemmälle ja heidän glukoosiaineenvaihduntansa oli huonommalla tolalla kuin verrokkiajanjaksoina sairastuneiden.

Vaikka tapaukset yleistyivät koronavuosina, vain alle prosentti tuolloin sairastuneista oli sairastanut koronavirusinfektion, mikä tutkijoiden mukaan viittaa siihen, ettei koronavirus tai sen aiheuttama infektio selitä ilmiötä. Onkin mahdollista, että koronasulut ja ihmiskontaktien vähentyminen muuttivat tyypin 1 diabeteksen syntyyn vaikuttavia ympäristötekijöitä, tutkijat kirjoittavat. Tämän tutkiminen ei kuitenkaan ollut mahdollista nyt tehdyssä tutkimuksessa ja vaatii lisäselvityksiä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.