Finland

Parisuhteet | Tinderin käyttö kasvoi pandemiavuonna mutta toi samalla yllättävän muutoksen – ”Deittailu hidastuu, jolloin siihen ei tarvitse enää uupua”

Treffisovelluksista etsitään koronan aikana entistä syvällisempää yhteyttä.

Korona-aikana nettideittailu vaikuttaa muuttuneen vähemmän pinnalliseksi.

Suomalaiset ovat muuttaneet deittisovellusten käyttöään koronan aikana. Koronavuosi 2020 oli deittailusovellus Tinderille vilkkain vuosi koskaan, mutta swaippailujen lisääntymisestä huolimatta nettideittailu näyttää koronan aikana muuttuneen vähemmän pinnalliseksi.

”Nyt keskitytään yhteen ihmiseen kerrallaan, mikä on ehdottomasti vasta koronan aikana tullut ilmiö”, kertoo nuoruuden ihmissuhteita tutkinut Heli Vaaranen Väestöliitosta STT:lle.

Korona-aikana moni on kokenut järkytyksiä ja myös menetyksiä. Vaaranen kuvailee tätä ravistelevaksi kokemukseksi ja uumoilee pandemian vaikuttavan ihmisten perusarvoihin.

”Deittailu tulee muuttumaan siten, että sen pinnallisuus vähenee ja syvemmät arvot, kuten empaattisuus ja muista ihmisistä välittäminen nousevat tärkeydessä muiden asioiden ohi.”

Koronarajoitusten noudattaminen on myös luonut uusia rajaehtoja sille, kuinka potentiaalisiin kumppaneihin suhtaudutaan.

”Henkilön, joka ottaa rajoitukset vakavasti ja käyttää maskia, on vaikea deittailla henkilöä, joka vaikkapa ei usko koronaan tai pitää sitä liioitteluna”, Vaaranen sanoo.

Nettideittailua tutkinut Anne Holappa Turun yliopistosta on huomannut, että koronaan ja sen tuomiin rajoituksiin suhtautuminen otetaan nykyisin deittisovelluksissa esille heti omassa esittelytekstissä. Potentiaalinen treffikumppani saattaa toivoa maskin käyttämistä treffeillä tai turvavälin säilyttämistä.

”Se, mikä on korona-aikana muuttunut, on se, että potentiaalisten matchien suhtautuminen korona-aikaan ja siihen liittyviin rajoituksiin tulisi vastata toisiaan”, Holappa kommentoi sähköpostitse STT:lle.

Koronan aikana treffikumppaneita on löydetty kuten ennenkin, osin netistä ja osin todella perinteisesti, kuten yhteisten kavereiden kautta, Holappa kertoo.

Korona on normalisoinut sen, että treffit voidaan pitää jonkin kuvallisen sovelluksen, kuten videopuhelun kautta. Tinderin omien tilastojen mukaan lähes puolet sen käyttäjistä oli vuonna 2020 kokeillut videotreffejä.

Holappa muistuttaa, ettei tutustuminen etänä ole ilmiönä uusi. Aina on ollut niitä, jotka haluavat tutustua hitaasti ja rauhallisesti kirjoitellen tai puhelimessa puhuen.

Virtuaalitreffit jäänevät korona-ajan jälkeenkin normaaliksi ensitreffien muodoksi, asiantuntijat uskovat.

Yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä deittisovellusten asema oli nousussa jo ennen koronaa. Samaan aikaan on kuitenkin ollut nähtävissä uupumista nettideittailuun. Heli Vaaranen Väestöliitolta uumoilee, että korona-aika muuttaa deittailukulttuuria pysyvästi.

”Deittailu hidastuu, jolloin siihen ei tarvitse enää uupua.”

Holappa ennustaa, että tulevaisuudessa deittisovellukset vakiinnuttavat asemiaan entisestään. Variaatioita deittisovelluksista julkaistaan paljon ja ne kilpailevat huomiosta markkinoilla.

”Kumppaninetsintä on tarpeena pysyvä. Tulevaisuuden suhteen on selvä aukko ja kysyntä palvelulle, joka edesauttaa tämän tarpeen tyydyttämisessä jollain uudenlaisella tavalla.”

Football news:

Gabriel Martinelli: I think Arsenal is one of the best teams in the world. A lot turned out at the end of last season
Arsenal offered Jaka a new contract with a salary increase. Roma claims the player
Medal standings of the Olympic Games-2020: China has secured the first place, Russia is rushing into the top three, but loses 4 gold to the USA
Trent has signed a contract with Liverpool until 2025
Albrighton has extended his contract with Leicester until 2024. He has been in the team since 2014
Statement of Juve, Barca and Real Madrid: We believe in the success of the Super League. The UEFA monopoly harms football
Ole Gunnar Solscher: Bruno was the catalyst for winning a lot of matches. Manchester United need to take the next step