Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pekka Toverilta suorat sanat kaasu­putki-iskusta: Venäjä pelottelee ”hullun miehen” taktiikalla

Pekka Toverin mukaan lännen tulisi pyrkiä todistamaan mahdollisuuksien mukaan se, että Venäjä todella on Nord Stream -iskujen takana. Kun tekijästä on selvyys, voi Venäjää rangaista esimerkiksi sanktioilla.

Jos Venäjä todella on Nord Stream -iskujen takana, haluaa maa välittää länsimaille kuvaa siitä, että se uskaltaa pelottomasti tehdä mitä tahansa, sanoi kenraalimajuri evp. Pekka Toveri ISTV:n Ukraina-studiossa perjantaina.

– Tämä on vähän kuin (Yhdysvaltain entisen presidentin) Richard Nixonin madman theory, eli ulkovallat pelkäävät, kun käyttäytyy kuin hullu ja on täysin arvaamaton. Tässä haetaan vähän samaa, että varokaa älkääkä tökkikö meitä, sillä voimme tehdä mitä tahansa, Toveri arvioi.

Toverin mukaan on tyypillistä, että Nord Stream -putkistojen räjähdysten kaltainen hybridi-isku jää niin sanotusti ilman isäntää. Venäjä kiistää syyllisyytensä, joten maata ei voi rangaista ilman todisteita.

Jos todisteet löytyvät, jatkaa maa todennäköisesti edelleen syyllisyytensä kiistämistä, Toveri sanoo.

– Sanotaan, etteivät ne olleet meidän miehiämme tai meidän sukellusveneitämme. Jatketaan tyynesti, ja ollaan tyytyväisiä siihen, että nyt länsi tietää Venäjän olleen teon takana – joten länsi todennäköisesti pelkää entistä enemmän, Toveri arvioi.

Toverin mukaan Venäjällä on pitkät perinteet hybridisodankäynnissä. Käsitteellä tarkoitetaan toimintaa, jossa hyödynnetään useita sodankäynnin muotoja.

Venäjä muun muassa horjutti vaaleja ja teki Euroopassa salamurhia, informaatio-operaatioita ja kyberoperaatioita. Toverin sanoin Venäjä pyöritti länttä kuten halusi, eikä hajalla ollut länsi kyennyt tekemään asialle mitään.

Nyt Venäjällä menee huonosti Ukrainan sotatantereella, ja länsi on yhtenäistynyt. Toverin mukaan Venäjä päätti, että on viisainta palata aiemmin hyvää tulosta tuottaneeseen hybridisodankäyntiin.

– Se (hybridisodankäynti) antaa mahdollisuuden hämmentää tilannetta ja luoda epävarmuutta sekä pelkoa lännessä. Oman putken räjäyttäminen on suhteellisen riskitön vaihtoehto aloittaa operaatio, Toveri sanoo.

Riskittömyyttä Toveri perustelee sillä, että jos Venäjä olisi iskenyt esimerkiksi Norjan ja Puolan väliseen kaasuputkeen, olisi kiinnijääminen voinut aiheuttaa sotilaallisia toimenpiteitä maata vastaan. Omaan putkeen, jonka kautta ei tarvitse moniin vuosiin yrittää myydä energiaa Eurooppaan, on pienempi kynnys iskeä.

– Kylvetään eripuraa ja hämmennystä, ja lähetetään sellainen signaali lännelle, että meillä on kyky tuhota merenalaista infrastruktuuria, josta länsi on paljon Venäjää riippuvaisempi, Toveri sanoo.

Isku vei siinä mielessä Ukrainan sodan uudelle tasolle, että nyt Venäjän toiminta on laajentunut Ukrainan ulkopuolelle. Euroopan täytyy reagoida tavalla tai toisella ja parantaa infrastruktuurinsa suojaamista, Toveri sanoo. Tämä puolestaan vetää huomiota pois Ukrainan tilanteesta.

Toverin mukaan Euroopan tulisi nyt pyrkiä todistamaan mahdollisuuksien mukaan, että Venäjä on todella iskun takana. Kun tekijästä saadaan varmuus, voidaan Venäjää rangaista esimerkiksi sanktioilla.

– Venäjä on aiheuttanut ekologisen katastrofin Itämerelle. Tällainen teko ei saa jäädä rankaisematta, Toveri sanoo.