Paperitehtaiden sulkemiset vievät kannatusta SDP:ltä ja vasemmistoliitolta. Perussuomalaiset saavat protestiääniä. Arkistokuva. JORMA PÖYSÄ/KL

Kuntavaalit toivat teollisuuspaikkakunnilla esiin mielenkiintoisia poliittisia siirtymiä. Yleisin trendi näyttäisi olevan demareiden kannatuksen lasku ja vastaavasti perussuomalaisten kannatuksen nousu. Vasemmistoliiton kannatus näyttää hiipuvan edelleen teollisuuspaikkakunnilla.

Rauma on yksi länsirannikon keskeisiä teollisuuskeskuksia. Rauman telakka ja muu meriteollisuus sekä metsäteollisuus ovat Rauman vahvoja työllistäjiä.

Rauma on ollut yksi SDP:n vahvimmista kaupungeista noin 40 prosentin kannatusosuudella. SDP on edelleen Raumalla selvästi suurin puolue 34,4 prosentin kannatuksella, mutta laskua 2017 kuntavaaleihin tuli nyt 5,4 prosenttiyksikköä.

Kokoomus oli Raumalla suurin voittaja 5,3 prosenttiyksikön äänten lisäyksellä. Kokoomus on Rauman toiseksi suurin puolue 23,1 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset lisäsi kannatustaan 4,3 prosenttiyksiköllä ja on nyt Rauman kolmanneksi suurin puolue 14,3 prosentin kannatuksella. Keskusta sai 9,8 prosentin kannatuksen (-1,8) ja vasemmistoliitto 7,1 prosenttia (-0,5).

Vasemmistoliitto menetti Kemin

Kemi on ollut perinteisesti vasemmistoliiton ja sen edeltäjän SKDL:n vahvinta aluetta. Nyt SDP on Kemin suurin puolue 29,3 prosentin kannatuksella, plussaa prosenttiyksikön verran. Demarit nousivat ykköspuolueeksi Kemissä vasemmistoliiton vaalitappion ja perussuomalaisten voiton kautta.

Vasemmistoliitto menetti kannatuksestaan 6,8 prosenttiyksikköä ja kolme valtuustopaikkaa keräten 26,9 prosenttia äänistä. Perussuomalaiset lisäsivät äänisaalistaan 5,8 prosenttiyksiköllä 11,3 prosenttiin ja voittivat kolme paikkaa.

Kemi on ollut perinteisesti teollisuuskommunismin vahvinta aluetta. Nyt ensimmäistä kertaa sotien jälkeen laitimmainen vasemmisto menetti Kemissä ykköspaikkansa. Tulos kertoo vahvasti trendistä, joka on jatkunut jo pitkään: vasemmistoliitto hiipuu pois teollisuuspaikkakunnilla.

Stora Enso kertoi huhtikuussa suunnitelmista sulkea Kemin Veitsiluodon sellu- ja paperitehtaan. Sulkeminen tarkoittaa yli 600 työpaikan menetystä. Veitsiluoto on ollut Kemin suurin työnantaja.

Teollisuuden rakennemuutoksen ikävät seuraukset näyttävät tuovat lisäkannatusta perussuomalaisille. Arkistokuva Jämsästä. Mika Rinne

Perussuomalaiset menestyi Jämsässä

Metsäteollisuuden tuotantolaitosten sulkemiset näyttävät heiluttavan myös poliittisia voimasuhteita lopetusten kohteeksi joutuneilla alueilla.

Perussuomalaiset näyttäisivät keräävän lisäkannatusta lopetettavien tehtaiden kunnissa.

UPM ilmoitti vuosi sitten elokuussa sulkevansa Kaipolan paperitehtaan Jämsässä. Työpaikkoja väheni noin 400.

Jämsän kuntavaaleissa perussuomalaiset voittivat kolme paikkaa ja lisäsivät kannatustaan 6,9 prosenttiyksikköä saaden yhteensä 17,9 prosentin kannatuksen. SDP ja vasemmistoliitto menettivät molemmat yhden paikan. SDP on edelleen Jämsän suurin puolue 27,4 prosentin kannatuksella (- 1 prosenttiyksikkö). Vasemmistoliiton kannatus on Jämsässä 7,8 prosenttia (-2 prosenttiyksikköä).

Siirry tulospalveluun