Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Perussuomalaisten Simula ehdottaa Ouluun Loiri-patsasta osana kulttuuripääkaupunkivuotta

Oululainen kansanedustaja Jenna Simula (ps.) ehdottaa, että keskiviikkona menehtyneelle Vesa-Matti Loirille pystytettäisiin Ouluun patsas. Simulan ehdotuksen mukaan patsas tehtäisiin Pojat-elokuvan henkeen.

Loiri teki ensimmäisen elokuvaroolinsa vuonna 1962 ensi-iltansa saaneessa Pojat-elokuvassa, joka kertoi jatkosodan ja Lapin sodan aikaisesta elämästä Oulun kaupungissa.

– Vesa-Matti Loiri sai jo ensimmäisestä elokuvaroolistaan nuoren näyttelijän Jussi-kunniakirjan. Tämä elokuva ja Loirin roolisuoritus toimivat ponnahduslautana nuorelle taiteilijalle ja kaikkeen siihen, mitä hän ehti monenkirjavan elämänsä aikana suomalaisen taiteen ja viihteen eteen tehdä. Kuten Michael Monroe kuvasi, Loiri oli kansallisaarre, Simula kommentoi tiedotteessaan.

Simula kertoo keräävänsä nimiä valtuustoaloitteeseen, jossa ehdotetaan Ouluun Loirin muistoksi pystytettävää patsasta osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Simula tulee jättämään valtuustoaloitteensa, kun Oulun kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina 15. elokuuta.

Simula ehdottaa myös, että patsas toteutettaisiin yhteisöllisesti ja osallistavasti niin, että ihmiset saisivat esittää näkemyksiään tai vaihtoehtoisesti suunnittelukilpailun kautta.

– Oulu on toiminut useiden suomalaisten taiteilijoiden, huippu-urheilijoiden ja kulttuurintekijöiden ponnahduslautana tai kotipaikkana. Loirin työ suomalaisen taiteen ja kulttuurin eteen ansaitsee tulla muistetuksi vielä vuosikymmentenkin päästä.

Nuori Vesa-Matti Loiri (oik.) Paavo Rintalan oululaisaiheiseen romaaniin perustuvan Pojat-elokuvan kuvauksissa talvella 1962.

Nuori Vesa-Matti Loiri (oik.) Paavo Rintalan oululaisaiheiseen romaaniin perustuvan Pojat-elokuvan kuvauksissa talvella 1962.