Finland

Poliisi ei pidä Beirutin onnettomuuden aiheuttanutta ammoniumnitraattia merkittävänä uhkana, vaikka sitä on käytetty Suomessakin pommeissa

Poliisi pitää vaarallisempana varastettuja louhintaräjähteitä. Myös sodanaikaiset pommit työllistävät poliisia viikoittain.

Polis i tung utrustning utanför en lägenhet i Mäkkylä, Esbo.

Poliiseille viritettiin ilotulitteista tehty pommiansa Espoon Mäkkylässä toukokuussa.Lehtikuva

Beirutin räjähdeonnettomuuden aiheutti satamaan varastoitu ammoniumnitraatti.

Toistaiseksi on epäselvää, miksi aine pääsi syttymään tuleen ja räjähtämään.

Ammoniumnitraattia käytetään tavallisesti lannoitteena mutta myös räjähteissä. Terroriteoissa ainetta ovat käyttäneet muun muassa Taliban-järjestö ja Anders Behring Breivik.

Myös Suomessa vuonna 2002 sattuneessa Myyrmannin ostoskeskuksen pommi-iskun räjähteessä käytettiin sitä yhtenä ainesosana.

Lue lisää: Beirutissa räjähtänyttä ainetta käyttävät maatalous, rakennusteollisuus ja kapinallisryhmätkin – taustalla myös monissa teollisuusräjähdyksissä

Poliisi ei kuitenkaan pidä ammoniumnitraattia erityisen huolestuttavana aineena kotitekoisissa räjähteissä. Pommin tekeminen siitä ei ole aivan yksinkertaista.

– Aika harvakseltaan ammoniumnitraattia tulee poliisille vastaan. Toki se on yleinen aine, mutta ei se poliisin näkökulmasta merkittävä uhka ole, poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta kertoo.

Heikkilän tiedossa ei ole ammoniumnitraattiin liittyviä takavarikoita lähiajalta. Hän pitää suurempana uhkana varastettuja louhintaräjähteitä ja sodanaikaisia pommeja, joita löytyy viikoittain.

Kaikkiaan räjähteisiin tai niillä uhkaamiseen liittyviä tehtäviä on poliisilla vuosittain noin 2 500. Tähän lukuun sisältyy esimerkiksi valtiovierailujen yhteydessä tehtävät varotoimenpiteet, vaikkei räjähteitä löytyisi.

Itsetehtyjä pommeja tulee poliisin tietoon 40–60 vuodessa. Heikkilä ei osaa sanoa, kuinka suuressa osassa käytetään ammoniumnitraattia.

Mitä poliisi tekee, ettei ammoniumnitraattia päädy vääriin käsiin?

– Lähinnä ennaltaehkäisevää työtä saatavuuden rajoittamiseksi. Siinä suurempi rooli on muilla toimijoilla kuin poliisilla, Heikkilä kertoo.

Ainemarkkinoita valvoo Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Lue lisää:

Beirutin räjähdyksen kaltaista ei pitäisi Suomessa tapahtua – "En näe, että se olisi mahdollista"

Beirutissa räjähtänyt aine ei kelpaa Haminan–Kotkan satamalle – "Sitä on tarjottu, mutta olemme kieltäytyneet", sanoo toimitusjohtaja

Beirutin räjähdys osui erityisen hankalaan aikaan – muun muassa koronapandemia ja viljavarastojen tuhoutuminen rokottavat Libanonia

Football news:

Stefano Pioli: we Must pay tribute to Çalhanoğlu. He can become a key player in Milan
Flick won the fourth trophy of his coaching career
Bayern won the UEFA super Cup for the second time
Tottenham's goal was less than the norm by 5 cm. Mourinho on the match with Shkendiya-79
Bayern broke a 22-match winning streak by drawing with Sevilla in regular time
President of Atletico about Suarez: we are happy to have one of the best scorers in Europe with us
Milan has not lost 16 matches in a row - 12 wins and 4 draws. Next in the Europa League - Rio Ave