Itä-Suomen poliisi julkaisi torstaina Facebook-tilillään kirjoituksen, jossa se ottaa huolestuneena kantaa lasten ja nuorten keskuudessa leviävään uuteen villitykseen, ”pullopommeihin”.

Poliisin mukaan pommeja valmistetaan viemärinavausaineesta. Oppia ja vaikutteita otetaan esimerkiksi Tiktok- tai Youtube-videoista.

– Näistä ”pullopommeista” aiheutuva räjähdys on voimakas sekä se aiheuttaa kemikaaliroiskeita ja muovisirpaleita lähiympäristöön. Nämä kemikaaliroiskeet, sirpaloitunut muovi ja paine voivat aiheuttaa vakavia vammoja silmiin, iholle ja korviin. Sekä myös räjähdyksestä aiheutunut ääni voi aiheuttaa kuulovaurioita. Näihin räjähdyksiin liittyy vahvasti ilmiönä myös sosiaalisessa mediassa jaetut videotallenteet, julkaisussa kirjoitetaan.

Vetoomus vanhemmille

Poliisi pyytääkin vanhempia kiinnittämään huomiota ilmiöön ja seuraamaan hieman tarkemmalla silmällä nuorisonsa tekemisiä, jotta vahingot voitaisiin estää ennalta.

– Sen lisäksi ruokakauppojen henkilökunnankin on hyvä olla tietoisia, että edellä mainitut tarvikkeet voivat mennä muuhun käyttöön kuin viemärinavaukseen.

Poliisi muistuttaa, että räjähdyksen aiheuttamista vahingoista on vastuussa paitsi se, joka pullopommin on tehnyt, mutta myös se, joka on ollut yhdessä sitä tekemässä.