Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Poliisi tehovalvoo nyt kaikkialla Suomessa – tässä päivämäärät ja tarkemmat kohteet

Tämänkertainen valvontajakso keskittyy taajamiin.

Jalankulkijoita menehtyy liikenteessä melkein joka viikko. Kuva:  Roni Rekomaa / Lehtikuva

Poliisi valvoo seuraavan vajaan kahden viikon ajan taajamaliikennettä erityisesti koulujen läheisyydessä, tiedottaa poliisi.

Jakson aikana poliisi tarkkailee kyseisillä paikoilla tehostetusti muun muassa ajonopeuksia, punaisia päin ajoa sekä suojatiesäännöksiä.

– Erityisen vaaratilanteen aiheuttavat ne autoilijat, jotka ohittavat pysähtymättä suojatien eteen jalankulkijaa väistämään pysähtyneen auton, kertoo poliisin tiedotteessa ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Autoilijoiden lisäksi poliisi valvoo myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekäyttäytymistä.

Lue lisää: Poliisi valvoi suojateitä – autoilijat eivät olleet ainoita pahiksia

Valvonta- ja tiedotusjakson tavoitteena on saada taajamien liikenneympäristöä turvallisemmaksi, kun koulujen alkamisen aikoihin suojattomien tienkäyttäjien osuus liikenteessä lisääntyy.

‒ Koulujen alettua katukuvaan tulee tuhansia uusia pieniä kulkijoita, joiden taidot eivät vielä riitä tekemään havaintoja ja ratkaisuja turvallisimmalla tavalla. Me kokeneemmat liikkujat, autoilijat ja muidenkin moottoriajoneuvojen kuljettajat, olemme ensiarvoisen tärkeässä asemassa turvataksemme näitä pieniä kulkijoita koulutiellä ja muuna vapaa-aikana, Pahkin muistuttaa.

Vuosittain maamme liikenteessä kuolee noin 40 jalankulkijaa. Loukkaantuneista lähes yhdeksän jalankulkijaa kymmenestä loukkaantuu taajama-alueilla.

Noin 20 prosenttia jalankulkijoiden henkilövahingoista tapahtuu 6‒17-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Poliisi muistuttaa, että Hyvinkin pienet nopeuden muutokset puoleen tai toiseen vaikuttavat merkittävästi pysähtymismatkoihin.

– Jos pudottaa nopeutta noin neljänneksen, niin jarrutusmatka on vain puolet siitä mitä se oli suuremmasta nopeudesta. Kun 40 km/h ajava tarvitsee pysähtymismatkaa 20 metriä, niin samoissa oloissa 50 km/h ajava vaatii matkaa jo lähes 30 metriä. Paikassa, missä hitaammin ajava pysähtyi, on 50 km/h ajaneen nopeus vielä 37 km/h. Eli törmäysvoimat kasvavat vaarallisen suuriksi jo pienen nopeuslisäyksen seurauksena, Pahkin selittää.

Lue lisää: Liikenneraittiuspäivänä valvottiin ajokuntoa – tässä tulos

Taajamaliikenteessä ylinopeudella ajavat joutuvat jatkuvasti vaihtamaan ajokaistaa.

Tämä vaikeuttaa liikenteen kokonaistilanteen seuraamista, lisää päin punaisia ajamista ja kasvattaa peräänajon riskiä.

‒ Alemmilla nopeuksilla voidaan vaikuttaa jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden turvallisuuteen nopeasti ja tehokkaasti. Juuri heille taajamaliikenne on vaarallisin, toteaa Pahkin.