Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Presidentti Niinistö Hornet-keskustelusta MTV:llä: ”Minä en ole mukana missään sellaisessa, jossa vaarannetaan Suomen puolustus­kykyä”

Tasavallan presidentti kommentoi Hornet-asiaa Asian ytimessä -ajankohtaisohjelman haastattelussa keskiviikkoiltana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin keskiviikkoiltana MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa näkemyksiä Hornet-keskusteluun.

Vieraillessaan aiemmin maaliskuussa Kiovassa pääministeri Sanna Marin (sd) nosti kysyttäessä esiin mahdollisuuden luovuttaa Ukrainalle Suomen käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä. Tällä viikolla IS:n vaalimessujen pääministeritentissä ilmeni, että Marin on käynyt keskustelua hävittäjistä myös suoraan Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin kanssa.

Lue lisää: Asian­tuntijat Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan: ”Kyllä se on kyseen­alaista, mitä siitä voi luovuttaa”

Lue lisää: Marin myönsi puhuneensa Zelenskyin kanssa Hornet-hävittäjistä – ”Mieluummin annan näitä Ukrainan avuksi kuin laitan ne romuksi”

– Kyllä mielestäni voimme keskustella kaikkien relevanttien tahojen kanssa, mitä käytöstä poistuville Horneteille tapahtuu. Mieluummin annan niitä Ukrainan avuksi, jos niille on tarvetta, kuin annan ne romuksi, Marin linjasi tiistaina.

MTV:n Jan Andersson kysyi Niinistöltä keskiviikon lähetyksessä, onko Ukrainasta oltu Suomeen yhteydessä hävittäjäasiassa sen jälkeen, kun mahdollinen Hornet-keskustelu nousi esille.

– Minä pidän ihan luonnollisena, että ukrainalaisia (asia) kiinnostaa. Siellähän nähtiin mediassa reaktioita, jossa oli vähän yliluettu tuo tilanne. Mutta jos nimike ”hävittäjä” on ylipäätään esillä, niin totta kai he seuraavat, mitä Suomessa tai muualla tapahtuu.

Andersson kysyi vielä kertaalleen, onko puhelin pirissyt Ukrainan suunnasta.

– Ei minulle ainakaan, Niinistö vastasi.

Andersson kysyi Niinistöltä, kaipaisiko tämä vielä samanlaista yhteiskunnallista keskustelua Horneteista kuin mitä pääministeri Marin on esittänyt. Niinistö vastaa, että keskusteleminen asiasta itsessään ei ole ongelma.

– ...aika monet sotilasasiantuntijat esittävät kyllä yhtälöitä ja näkemyksiä, teknisiäkin, joita maallikon on vähän vaikea seurata. (Niistä) väistämättä ymmärtää, ettei se mikään yksinkertainen asia ole: että nyt vaan annetaan tuosta pois loppuun käytettyjä hävittäjiä.

Presidentti kokee, että keskustelulle asiasta olisi vielä paljonkin aikaa, sillä ensimmäisistä hävittäjistä luovutaan aikaisintaan seuraavan 2–3 vuoden päästä. Niinistö muistuttaa, että ensin käytöstä poistetaan varmastikin kaikista kuluneimmat hävittäjät.

Niinistön mukaan on taas eri asia, jos puhuttaisiin Hornetien luovuttamisesta vielä niiden käyttöaikana.

– Sen sijaan minusta on syytä on tehdä selväksi, että (jos) nyt lähdettäisiin siis toiminnassa olevia hävittäjiä ja täällä tarpeellisia luovuttamaan, (niin) minä en ole mukana missään sellaisessa, jossa vaarannetaan Suomen puolustuskykyä, Niinistö sanoi.