Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Professori Keijo Paunio on kuollut

87-vuotiaana kuollut Paunio teki vaikuttavan uran hammaslääketieteessä ja yliopiston johtotehtävissä.

Keijo Paunio toimi Turun yliopiston rehtorina ja kanslerina 1993–2000. Kuva:  Turun Yliopisto

Turun yliopiston entinen rehtori ja kansleri Keijo Paunio on kuollut 87-vuotiaana.

Paunio teki vaikuttavan uran parodontologian professorina ja yliopiston johtotehtävissä sekä laajemmin tiede- ja yliopistopolitiikassa.

Keijo Paunio syntyi 28.5.1935 Tukholmassa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin yhteislyseosta vuonna 1955. Paunio valmistui hammaslääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1963 ja tohtoriksi vuonna 1969 Turun yliopistosta.

Tutkimustyössään Paunio suuntautui lääketieteelliseen kemiaan ja suubiologiaan ja tutki esimerkiksi hammasta ympäröiviä sidekudoksia. Paunion tieteellinen tuotanto sisältää kaikkiaan satoja artikkeleita. Hän vaikutti lukuisissa alansa kansallisissa ja kansainvälisissä asiantuntija- ja luottamustehtävissä. Hänet tunnettiin aktiivisena tiedepoliitikkona sekä tutkimusetiikan asiantuntijana.

Paunio toimi parodontologian professorina vuosina 1973–1997. Turun yliopiston rehtoriksi Paunio valittiin vuonna 1993 hänen oltuaan yliopiston vararehtorina ja hammaslääketieteen laitoksen laitosjohtajana 1970- ja 80-luvuilla. Rehtorina hän toimi vuosina 1993–1997 ja kanslerina vuosina 1997–2000. Paunio työskenteli urallaan myös muun muassa Michiganin yliopistossa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa tutkijana.

Paunion rakkaisiin harrastuksiin kuuluivat musiikki ja kuvataide. Hän sai hammaslääkärinä työskennelleen ja Turun yliopistosta väitelleen vaimonsa Päivi Paunion (k. 2019) kanssa kolme lasta, joista yksi menehtyi vauvana.