Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Putinin puhe jakoi mieli­piteet kaakkois­rajan auto­jonossa – ”Tähän saakka hän oli tehnyt kaiken oikein”

Presidentti Vladimir Putinin puhe kohautti maailmaa perjantaina. IS kysyi Suomessa vierailleiden venäläisten mietteitä puheesta rajatarkastusjonossa Vaalimaalla.

Kymmenet autot jonottivat Vaalimaan rajalla Venäjän puolelle perjantai-iltana. Kuva:  Ivan Bessedin

Vaalimaa

– En ole kiinnostunut kuulemaan, mitä Putinilla on sanottavana, venäläisnainen toteaa vakavana.

Pietariin matkalla oleva nainen jonottaa perjantai-iltana Vaalimaan rajanylityspisteelle muodostuneen autojonon etupäässä. Jono paisui päivällä jopa puolen kilometrin pituiseksi, mutta tilanne on rauhoittunut iltaa kohden.

Nainen kertoo kuulleensa, että Putin on pitänyt pitkän puheen. Sisällön kuunteleminen häntä ei kuitenkaan innosta.

– En ole kuunnellut häntä sodan alkamisen jälkeen. En ole koskaan äänestänyt tai tukenut häntä. Se mitä hän tekee, on hirveää, nainen kuvailee.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja neljän Ukrainan alueen nukkejohtajat allekirjoittivat Moskovassa perjantaina sopimukset, joiden mukaan alueet liittyisivät Venäjään. Samassa yhteydessä Putin piti pitkän puheen, joka kertasi Venäjän ja lännen vastakkainasettelua.

Puheesta on kuullut myös Espoossa asuva Maria Hakkarainen, joka matkustaa ystävänsä Kirilin kanssa Pietariin. 22 vuotta Suomessa asunut Hakkarainen on sekä Suomen että Venäjän kansalainen.

– Menen hakemaan äitini Pietarista ja tulemme takaisin Suomeen yhdessä, Hakkarainen toteaa.

Hakkarainen kertoo kuulleensa perjantain tapahtumista ystäviltään.

– Emme ole kuunnelleet puhetta, koska takana on kiireinen päivä. Ystäväni ovat lähettäneet valokuvia ja kertoneet, että siellä on järjestetty isot juhlat ja ihmiset ovat olleet kaduilla juhlimassa. Mielestäni se ei tunnu oikealta.

Hakkaraisen mukaan kansalaisten tilanne Venäjällä on hankala. Suomen päätös asettaa Venäläisille turisteille viisumirajoituksia vaikeuttaa naisen mukaan tilannetta entisestään.

– Parhaat ihmiset ja he, jotka eivät ole Putinin kanssa samaa mieltä, jättävät nyt maan. Olen todella surullinen, että näin tapahtuu.

Hakkaraisen mukaan monet hänen ystävänsä ovat poistuneet viime päivinä Venäjältä Suomen rajan yli. Moni pyrkii jatkamaan matkaansa Helsingistä eteenpäin.

– Viimeiset ystäväni ylittivät rajan eilen puoli kymmenen aikaan illalla. Monilla on sukulaisia Euroopassa ja jotkut jatkavat matkaansa Amerikkaan.

Maria Hakkarainen matkusti perjantai-iltana Pietariin yhdessä ystävänsä Kirilin kanssa. Kaksikko kuuli Putinin puheesta ystäviltään. Kuva:  Ivan Bessedin

Tallinnassa käymässä ollut nelihenkinen venäläisperhe kertoo, etteivät ole ehtineet katoa Putinin puhetta matkustamisen takia. Vanhemmat kertovat, että ovat nähneet puheen nousseen otsikoihin mediassa.

– Fifty–fifty, perheen äiti kommentoi uutisten tasoa.

Perhe asuu Pietarin kaupungin läheisyydessä. Vanhempien mukaan Vaalimaalle muodostunut autojono Venäjälle päin on osoitus Venäjän tilanteesta.

– Jos näin moni auto jonottaa Venäjälle, se tarkoittaa sitä, että ihmiset elävät siellä hyvää elämää.

Liikennevalo muuttuu vihreäksi ja jono liikkuu eteenpäin. Perheen isä käynnistää auton ja kiteyttää ajatuksensa.

– Vastustamme sotaa, mutta kannatamme Putinia. Tähän saakka hän oli tehnyt kaiken oikein.

Saksassa ystäviensä luona vieraillut venäläismies kertoo, ettei ole itse ehtinyt kuuntelemaan Putinin puhetta. Miehen mukaan sisältö on jakanut venäläisten mielipiteitä.

– Olen ollut tienpäällä, joten minulla ei ole ollut aikaa kuunnella sitä. Joidenkin mielestä hänen (Putinin) pitäisi jatkaa valitsemallaan linjalla, joidenkin mielestä hän ei toimi oikein.

Useat autoissa istuvat ihmiset kieltäytyvät IS:n haastattelusta. Monet ovat myös niukkasanaisia.

– Kaikilla on oma mielipide siitä (puheesta), Ranskassa matkalla ollut venäläispariskunta kuittaa lyhyesti autostaan.

Jono Venäjän puolelle lyheni perjantaina iltaa kohti Vaalimaalla. Kuva:  Ivan Bessedin

Lue lisää: Niinistö Ylellä: En näe Venäjän ja lännen sodan todellisia merkkejä

Lue lisää: Tunteet kuumenevat Suomen rajalla – venäläisnainen tylyttää ruuhkia: ”Suomalaiset eivät halua tehdä töitä”