Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat: Näin ilmaston­muutos näkyisi suomalaisille tutuissa kaupungeissa

Muokatuissa kuvissa näkyy, miten ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu ja tulvat voisivat vaikuttaa maisemaan muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Englannissa ja Venäjällä.

Tältä tutkijoiden mukaan Tukholman linnaa ympäröivä alue voi näyttää, jos ilmasto lämpenee 1,5 astetta (vasemmalla) tai 3 astetta (oikealla).

Yhdistyneiden kansakuntien ilmastokokous COP26 alkaa Glasgowssa Skotlannissa lokakuun lopussa.

Jälleen kerran maailman johtajat kokoontuvat keskustelemaan siitä, miten ilmaston lämpeneminen pysäytetään.

Jo nyt tutkijat ovat kertoneet, että ilmasto on lämmennyt 1,2 celsiusastetta esiteollisesta ajasta. Pariisin kansainvälisessä ilmastosopimuksessa vuonna 2015 lähes 200 maata sitoutui pyrkimykseen rajoittaa maapallon lämpötilan nousu "selvästi alle 2 asteen" esiteollisesta ajasta – tavoitteeksi asetettiin 1,5 astetta.

Tutkijat ovat olleet huolissaan siitä, etteivät kaavaillut toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi riitä. On arvioitu, että nykyisillä päästöillä maapallo lämpenee 3 celsiusastetta esiteollisesta ajasta vuoteen 2100 mennessä.

Lämpenemisellä on arvioitu olevan katastrofaalisia seurauksia luonnolle ja ihmiskunnalle.

Amerikkalainen Climate Central -tutkimusryhmä on julkaissut kuvamanipulaatioita siitä, miltä maailma voi näyttää, jos ilmasto lämpenee 1,5 tai 3 celsiusastetta.

Muokatuissa kuvissa näkyy, miten ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpinnan nousu ja tulvat voisivat vaikuttaa maisemaan muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Englannissa ja Venäjällä.

Grev Wedels Plass, Oslo, Norja

Vasemmalla kuvamanipulaatio Grev Wedels Plassilta, jos ilmasto lämpenee 1,5 celsiusastetta. Oikealla näkemys 3 asteen nousun muuttamasta maisemasta.

Syyskuussa kerrottiin, että YK:n ilmastoraportin mukaan kasvihuonekaasujen päästöt eivät laske toivotulla tavalla, vaan vastoin odotuksia kasvavat seuraavat kymmenen vuotta.

Yli 100 maan ilmastotoimien perusteella laadittu raportti osoittaa, että päästöt kasvavat vuoteen 2030 mennessä 16 prosenttia vuoden 2010 tasolta.

Päästökehitys on ristiriidassa ilmastonmuutostutkijoiden asettaman tavoitteen kanssa, jonka mukaan maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä on leikattava 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, jotta pahimmat lämpenemiseen liitetyt ennusteet eivät toteutuisi.

Buckinghamin palatsi, Lontoo, Englanti

Vasemmalla tutkijoiden näkemyksen mukaan Buckinghamin palatsi, jos ilmasto lämpenee 1,5 astetta esiteollisesta ajasta. Oikealla 3 asteen lämpenemisen seuraus.

Myös Suomenlahden merenpinnan odotetaan nousevan vuosisadan aikana keskimäärin noin 30 senttimetriä. Arvio ei kuitenkaan ole tarkka, vaan tutkijoiden mukaan Helsingin seudulla merenpinta voisi nousta keskimäärin jopa 90 senttimetriä.

Rosenborgin linna, Kööpenhamina, Tanska

Vasemmalla Rosenborgin linna lämpötilan noustua 1,5 astetta esiteollisesta ajasta, oikealla 3 asteen nousun jälkeen.

IPPC:n raportin mukaan keskimääräiset sademäärät Pohjois-Euroopassa ovat jo kasvaneet ja rankkasateet ovat voimistuneet.

Sademäärien kasvaessa kaupunkitulvat ovat jo lisääntyneet, ja jatkossa on luvassa samaa. Tutkimusprofessori, toimialajohtaja Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta kertoi aiemmin tänä syksynä, että ilmastonmuutoksen myötä luvassa on enemmän ja rankempia sateita sekä enemmän hulevesitulvia, jotka voivat esimerkiksi vahingoittaa rakennuksia ja aiheuttaa häiriöitä liikenteessä.

Christianborgin palatsi, Kööpenhamina, Tanska

Vasemmalla Christianborgin palatsi tutkijoiden mukaan 1,5 celsiusasteen nousun jälkeen, oikealla 3 asteen.

Tukholman linna, Tukholma, Ruotsi

Climate Central -tutkimusryhmän näkemys Tukholman linnaa ympäröivästä maisemasta 1,5 celsiusasteen lämpenemisen ja 3 asteen lämpenemisen jälkeen.

Talvipalatsi, Pietari, Venäjä

3 asteen lämpenemisen myötä vesi nousisi tutkijoiden mukaan joen varrella sijaitsevan Pietarin Talvipalatsin porteille.

Göteborgin tuomiokirkko, Göteborg, Ruotsi

Göteborgin tuomiokirkko 1,5 asteen ilmaston lämpenemisen jälkeen (vasemmalla) ja 3 asteen lämpenemisen jälkeen (oikealla).