Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rajat kiinni venäläis­turisteilta keskiyöllä – IL:n tiedot: Suurin turvallisuus­huoli turisti­viisumilla saapuvat tiedustelu­sabotöörit

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi torstaina hallituksen tiedotustilaisuudessa, että venäläisten turismitarkoituksessa Suomeen saapuvien maahan pääsy estetään.

Perusteena on ulkopoliittisen johdon arvio turvallisuustilanteesta, joka on heikentynyt merkittävästi Venäjän liikekannallepanon johdosta. Turvallisuustilanteen arvioon vaikuttavat myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä tuoreet kaasuputki-iskut, ja myös se, että Suomi ei halua olla venäläisten kauttakulkumaa.

Haaviston mukaan Suomen lentokentät ovat EU:n lentorajoituksista huolimatta muodostaneet venäläisille kauttakulkuyhteyden, joka halutaan nyt halutaan estää.

Iltalehden tietojen mukaan keskeisin viisumirajoituksiin johtanut turvallisuushuoli on se, että Suomeen saapuisi laittomia tiedustelijoita turistiviisumilla, ja he tekisivät sabotaasi-iskuja tärkeitä energiaverkkoja kohtaan.

Suomessa tärkeimmät voimalaitokset voidaan suojata henkilöillä, mutta voimalinjoja kohtaan pystytään tekemään iskuja esimerkiksi katkaisemalla niitä tiettömillä metsäosuuksilla.

Turistiviisumeilla Suomeen ujutetut tiedustelijat toimivat joko sotilastiedustelu GRU:n, tiedustelupalvelu FSB:n tai ulkomaantiedustelu SVR:n palveluksessa.

Ulkoministeri Haavisto vastasi Iltalehden Lauri Nurmen kysymykseen laittomiin tiedustelijoihin liittyvistä turvallisuushuolista. Haaviston mukaan suojelupoliisi seuraa näitä asioita tarkasti.

–Tähän viisumiasiaan tämä ei suoraan liity. Meillä on tiedossa sellaisia henkilöitä, jotka liikkuvat pahoissa tarkoituksissa ja näitä on voitu karsia jo viisuminhakuvaiheessa, Haavisto totesi.

Perusteluna kansainväliset suhteet

Valtioneuvoston turistiviisumien Schengen-järjestelmän oikeudellisena kiellon perusteena on se, että Venäjän kansalaisten maahantulo vaarantaa Suomen kansainvälisiä suhteita. Tällä perusteella turistiviisumilla saapuvien venäläisten maahan pääsy voidaan evätä tai kumota.

Hallitus ei voinut käyttää Schengen-perusteena kansallisen turvallisuuden vaarantumista, koska keskeisen turvallisuusviranomaisen eli suojelupoliisin mukaan jokainen venäläinen turisti ei muodosta kansallista turvallisuusuhkaa.

Haavisto myös totesi, että poliittisen arvion tekeminen turvallisuudesta ilman viranomaisten tukea voisi olla ennakkotapaus, jota "kukaan ei loppujen lopuksi halua".

Kansainväliset suhteet puolestaan ovat Haaviston mukaan sellainen asia, jota Tp-utva (tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta) ja hallitus voivat arvioida.

Yhä pääsee

Vaikka turistiviisumit nyt kielletään, venäläiset saisivat jatkossakin tulla Suomeen muun muassa perhesyistä tai opintojen ja välttämättömän työn vuoksi. Muiden perusteltujen syiden perusteella Suomeen voisivat jatkossakin päästä venäläiset toisinajattelijat ja opposition jäsenet. Venäläisiltä diplomaateiltakaan ei Suomeen pääsyä rajoiteta.

Venäläisille kiinteistöjen omistajille voidaan myöntää viisumi siinä tapauksessa, jos kiinteistöä pitää välttämättä huoltaa. Enää jatkossa pelkkä kiinteistön omistaminen ei automaattisesti takaa viisumin saantia.

Liikenne kasvoi

Rajaliikenne Suomen rajanylityspaikoilla vilkastui jälkeen, kun Vladimir Putin ilmoitti liikekannallepanosta viime viikon keskiviikkona.

Ilmoitusta edeltävällä viikolla (12.–18.9.) Suomen itärajan ylitti 26 509 venäläistä. Ilmoituksen jälkeisellä viikolla (19.–25.9.) Suomen itärajan ylitti 42 365 venäläistä.

Rajanylitykset lisääntyivät 60 prosenttia.

Viime päivinä rajanylitykset ovat olleet noin 10 000–13 000 päivässä.

Rajavartiolaitoksen Tuomas Laosmaan mukaan Venäjän toiminta rajan toisella puolella on vähentänyt rajanylitysten määriä viime päivinä.

–Nuorten miesten rajanylitykset ovat vähentyneet, Laosmaa sanoi.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) mukaan uusien viisumirajoitusten uskotaan nyt vähentävän rajaliikennettä merkittävästi. Tarkkaa arviota Mikkonen ei osannut sanoa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoo torstaina, millä keinoin venäläisten maahan pääsyä aletaan rajoittaa. INKA SOVERI