Finland

Rajoitukset | Avi pysyi päätöksessään: Kuntosalit ja muut yksityiset tilat saavat olla auki, jos osallistujia on enintään kymmenen – ministeriö harkitsee lain tiukentamista

STM:n hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen sanoo, että päätös lain mahdollisesta muuttamisesta on lähipäivien kysymys.

Monia yksityisten harrastetoimintayrittäjien tiloja uhkaa väliaikainen sulkeminen.­

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ei aio muuttaa päätöstä, jonka se teki 26. helmikuuta muun muassa kuntosalien ja muiden yksityisten sekä julkisten tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla koronavirusepidemian hillitsemiseksi.

Avi ilmoitti tiistaina, että tilat saavat olla auki, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään kymmeneen henkeen. Rajatuissa ulkotiloissa sulkumääräys koskee yli 50 hengen tiloja.

Päätös koskettaa muun muassa kuntosaleja, yleisiä saunoja, kylpylöitä sekä sisäleikkipuistoja. Se on voimassa Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla sekä Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Sipoossa ja Tuusulassa 14. maaliskuuta asti.

Erilaisten harrastusten ja yritysten toiminnan rajoittamisesta oli syntynyt laajaa epätietoisuutta, kun avi sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tulkitsivat eri tavoin tartuntatautilain suomaa mahdollisuutta sulkea tiloja koronaepidemian hillitsemiseksi.

Avi on tulkinnut lakia siten, että tilat voivat jatkaa avoimena, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään kymmeneen henkeen. Ministeriö piti tätä tulkintaa liian löysänä. Sen mukaan kaikki tilat, joissa voi tavallisesti olla yli kymmenen ihmistä, pitäisi sulkea.

Pääministeri Sanna Marin (sd) pyysi maanantaina anteeksi tulkintaerimielisyydestä koitunutta epäselvyyttä. Hän korosti, että päätösvalta asiassa on avilla.

Kiistan toinen osapuoli STM julkaisi oman tiedotteensa tiistaina hiukan avien jälkeen. Tiedotteen sävy oli säyseä toisin kuin STM:n viestit aikaisemmin.

STM kuitenkin harkitsee parhaillaan tarvetta lainsäädännön täsmentämiseen, jotta toimeenpano vastaisi paremmin lainsäätäjän tahtoa.

Tiedotteessa sitä ei sanota, mutta kyse on juuri tartuntatautilain kiistanalaisen pykälän 58 g muuttamisesta.

STM:n hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen kertoo, että päätös lain mahdollisesta muuttamisesta tehdään lähipäivinä.

Uuden pykälän valmistuminen riippuu hänen mukaansa täysin siitä, kuinka iso muutos siihen tehtäisiin. Käsittely voi olla nopea, jos vain joitakin ilmauksia muutetaan, mutta perustelut pysyvät jokseenkin samoina.

”Tänä aamuna saimme tiedon, ettei aluehallintovirasto lähde muuttamaan tulkintaansa STM:n ohjauksesta huolimatta. Nyt sitten luonnollisesti pitää käydä läpi, onko lakia tarvetta täsmentää, jotta toteutuisi se, mitä lailla on myös eduskunnan valmisteluaineistojen mukaan tarkoitettu”, Ruuhonen sanoo.

”Jos tähän mennään, luonnollisesti kävisimme avien kanssa läpi, minkä tyyppinen muotoilu laissa olisi syytä olla, jotta avi voisi sitä tulkita niin, että tämän lain tarkoitus toteutuisi.”

Koko kiista koskee juuri pykälää 58 g, jota voi tulkita eri tavalla. Myös avit kertovat ymmärtävänsä lain tavoitteet, mutta laki on kirjoitettu sen verran epätarkasti, etteivät ne näemmä voi toteuttaa lailla haettua päämäärää.

”Ymmärrämme erittäin hyvin tartuntatautilain tarkoituksen ja sen uusien pykälien tavoitteet sekä tautitilanteen vakavuuden. Nyt toivomme työrauhaa asiantuntijoillemme ja johdolle”, avit tiedottavat.

STM:n näkemyksen mukaan lähtökohtana tulisi olla se tulkintavaihtoehto, ”joka parhaiten varmistaa ihmisten hengen ja terveyden suojaamisen sekä riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikin käytettävissä olevin välttämättömin ja oikeasuhtaisin keinoin sekä perustuu parhaaseen saatavilla olevaan tietoon”.

STM kuitenkin toteaa, että aluehallintoviraston vastuulla on tehdä varsinaiset päätökset muun muassa tilojen käytön edellytyksistä tai sulkemisesta alueellaan.

Ministeriö korostaa, että aluehallintovirasto on toimivaltaisena viranomaisena tehnyt tiistain päätöksensä itsenäisesti.

Jos toimija ei rajaa tilojen käyttöä korkeintaan kymmeneen, tilat on avin mukaan suljettava.

Tilojen käytössä on huomioitava tartuntatautilain mukaiset uudet velvoitteet terveysturvallisista järjestelyistä ja asiakkaiden ohjeistamisesta. Jos terveysturvallisuudesta ei ole mahdollista huolehtia, tilaa ei voi käyttää.

Lisäksi muuten suljettavaksi määrättyjä tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös tilojen sulkemisesta ei koske ammattiurheilua eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Myös tiukat kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, ja aluehallintovirasto on kiristämässä niitä Etelä-Suomen alueella heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi. Päätöksiä valmistellaan ja niistä tiedotetaan mahdollisimman pian.

Football news:

Leeds scored 2 goals and scored 2 goals. Man City have 29 shots and 1 goal
Guardiola on the defeat to Leeds: Man City played a very good match. We played solidly, although we made mistakes on the counterattack
Marcelo Bielsa: A City win would be a fair result. It was not me who beat Guardiola, but the players
Man City have 11 points left in 6 matches to become champions of England
Man City lost for the first time in 6 matches. The team was in the majority for the entire 2nd half
Schuster on his favorite clasico: My first one is that we beat Real Madrid. Then I enjoyed playing in the clasico for Madrid
Klopp on Mane: His statistics are not great at the moment, and he is aware of that. I don't care about the situation