Finland

Rajoitukset | Etelä-Suomen avi pysyy päätöksessään ministeriön kritiikistä huolimatta: Yrittäjien tilojen käyttöä rajoitetaan maanantaina, mutta ne voivat olla auki enimmillään 10 hengelle

”Päätöstä pitää noudattaa valituksesta huolimatta, valittaa siitä sitten kuka tahansa.”

Kuntosaliharjoittelijoita helsinkiläisellä kuntosalilla tiistaina.­

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ainakaan toistaiseksi peräänny päätöksestä, joka koskee esimerkiksi yksityisten kuntosalien ja muiden tilojen tilojen sulkemista pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla.

Aluehallintoviraston mukaan annettua päätöstä on noudatettava ainakin toistaiseksi, vaikka päätökseen tehtäisiinkin myöhemmin muutoksia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vaatimalla tavalla. Asiasta kertoo STT:lle avin vastuualueenjohtajaa sijaistanut alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

”Päätös on sen mukainen mitä siinä on. Tilat voi avata päätöksessä mainitulla tavalla siten, että 10 henkeä kerrallaan vain voi olla tilassa. Päätöstä pitää noudattaa niin kauan, kunnes se muuksi muutetaan, tai jos se sellaisenaan pysyy, sen kahden viikon ajan. Kyllä tällä nyt mennään toistaiseksi ennen kuin julkaistaan uusi päätös”, Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan missään tapauksessa rajoitusalueilla ei voi syntyä tilannetta, jossa avin määräystä noudattava yrittäjä rikkoisi tietämättään lakia avatessaan tilansa enimmillään 10 ihmiselle kerrallaan.

Lue lisää: ”Sulkutaso” ei tarkoitakaan kaikkien kuntosalien ja liikuntatilojen sulkemista, yritykset ihmeissään – Elixian maajohtaja viranomaisten viestinnästä: ”Järkyttävän huono suoritus”

”Ei voi tulla sellaista tilannetta. Toimivaltainen viranomainen on avi. Päätös on julkistettu ja sitä pitää noudattaa valituksesta huolimatta”, valittaa siitä sitten kuka tahansa. Ei tässä yrittäjällä tai viranomaisilla ole muuta vaihtoehtoa kuin noudattaa tätä päätöstä.

STM:n ja avin välinen riita laintulkinnasta on herättänyt hämmennystä. Ministeriö on vaatinut tilojen täyssulkua, mutta avin tartuntatautilain tulkinnan mukaan enimmillään 10 ihmistä kerrallaan sisältävät tilat saavat olla auki myös maanantaista eteenpäin.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vaati perjantaina avia muuttamaan tekemäänsä päätöstä.

”Olemme täysin yllätettyjä avin tulkinnasta, juristit selvittävät sitä nyt”, Varhila sanoi HS:lle perjantaina illalla.

Lue lisää: Avin mukaan urheilutilat saavat olla auki pienryhmille, STM vaatii täyssulkua – Varhila: Avin tulkinta on väärä

Hieman myöhemmin hän viestitti, että STM:n juristit ovat käyneet asiaa läpi ja STM:n mukaan avin tulkinta on väärä.

Varhilan mukaan pitäisi olla täysin selvää, ettei se tarkoita, että esimerkiksi kuntosalien toimintaa voitaisiin jatkaa asiakasmääriään rajoittamalla.

”Se on kokonaan sulki, eikä niin, että siellä saa enintään kymmenen henkeä olla. Valitettavasti avissa nyt ei ole ohjeitamme jostain syystä ymmärretty.”

Hallituksen hyväksytyssä esityksessä tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta sanotaan, että ”58 g §:n mukaisesti tilat voitaisiin sulkea sisätiloissa vain yli 10 hengen ja ulkotiloissa vain yli 50 hengen osallistujamäärältä”.

Ministeriön tulkinta laista näyttää olevan se, että tällä tarkoitettaisiin kaikkia tiloja, joissa on tavanomaisesti yli 10 henkeä. Avi tulkitsee lakia siten, että tilat voivat jatkaa avoimena, jos toimintaa rajoitetaan enimmillään 10 henkeen.

Lehikoinen ei sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö avi tekisi vielä muutoksia määräykseensä ministeriön vaatimalla tavalla. Ministeriön ja viraston väliseen riitaan on löydyttävä jokin ratkaisu, hän katsoo.

”Kyllä tätä varmastikin harkitaan. Varmaan maanantaina tiedetään enemmän. Kyllä näkisin”, että asia täytyy aika pian suuntaan tai toiseen ratkaista.

Lista tiloista, joita perjantaina tehty sulkupäätös koskee, jos tilassa on yli kymmenen henkeä kerrallaan:

# Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

# Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

# Tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat.

# Huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat.

# Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

# Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Football news:

What did we learn about Super League on Monday? Bayern and Borussia will not be there, the players and coaches have not been told anything
Milner on Super League: The players do not have the right to vote. The current system is very good
Leeds striker Bamford on Super League: This is wrong, we are in shock. The noise is startling. Sorry it doesn't work that way with racism
Klopp on Liverpool in the Super League: I'm used to the owners making decisions without me. I feel responsible for the club's relationship with the fans
Non-Super League clubs are promised 400 million euros in solidarity payments. From the Champions League they receive 140 million
Milner on Super League: I don't like it. I hope it won't happen
Leeds tweet about 1-1 with Liverpool: Equalized in the match against a Super League team in the end