Finland

Rajoitusten höllentäminen ei pelasta Suomen matkailualaa - ”Parannusta on hiukan, mutta ei selvää parannusta”

Suomeen matkailu helpottuu ensi viikolla, mutta matkailualan mukaan muutokset eivät vielä tuo oleellista muutosta.

Matkailuala odottaa vielä suurempia rajoitusten höllennyksiä.

Matkailuun on luvassa ensi viikolla helpotuksia. Maahantulo EU-maista sallitaan, jos tulijalla on täydet rokotukset taikka todistus enintään puoli vuotta aikaisemmin sairastetusta koronataudista.

Tällöin Suomessa ei tarvita enää testejä taikka karanteenia. Hallituksen päätös koskee myös Schengen-maista tulijoita. EU:n ulkopuolelta tähän ryhmään kuuluvat Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein.

Matkailu - ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan nyt tehty päätös ei vielä pelasta Suomen matkailualaa.

– Parannusta on hiukan, mutta ei selvää parannusta. Rajoitukset EU:n sisärajaliikenteessä ovat kuitenkin edelleen äärimmäisen tiukkoja, Lappi sanoo Taloussanomille.

– Tämä ei helpota vapaa-ajan matkailua ja on selkeästi EU:n neuvoston suositusten vastaista.

Lapin mukaan Suomi ei noudata EU:n suosituksia, joita se on itse ollut hyväksymässä. Näiden mukaan muista kuin koronaturvallisuuden kannalta kriittisistä maista matkustaville suositellaan vain lähtömaatestiä, mutta ei testiä enää kohdemaassa. Tällaisia maita olisivat Suomen lähellä esimerkiksi Norja ja Viro.

Lapin mukaan tilanne näyttää siltä, että jatkossa suomalaiset voivat matkailla EU-alueelle ja palata sieltä takaisin, mutta Suomeen on vaikea houkutella muita kuin liikematkailijoita.

Sisärajatarkastukset jatkuvat 11. heinäkuuta saakka. Valvonta poistuu nyt vain Suomen ja Puolan sekä Suomen ja Unkarin väliltä. Nämä eivät lukeudu Suomen kannalta tärkeimpiin matkailumaihin, Lappi korostaa.

– Tärkeimpiä EU-maita ovat Saksa ja Ruotsi.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle. Tarpeetonta matkustamista EU ja Schengen-alueiden ulkopuolelle pyydetään välttämään.

Lappi muistuttaa myös, että matkailun avaamista koskeva STM:n lakiesitys on edelleen valmisteltavana ja se voi tuoda muutoksia rajaturvallisuuteen.

Football news:

Parti injured his ankle in a friendly game with Chelsea. Arsenal midfielder will be examined tomorrow
Umtiti agrees to leave Barca, but only to a club from the Champions League or claiming the title
Sassuolo is ready to give Locatelli to Juve on loan for 5 million euros with an obligation to buy out at least 30 million
Sofia Pozdnyakova: It's more fun with the audience, the excitement wakes up. But we do not have such a popular sport as football or figure skating. We are used to it
Gilmore is the future of Chelsea. There is an elite pass, speed, and experience will gain in Norwich
Bologna signed Arnautovich. The forward of the Austrian national team was Interesting to Dynamo
Inter may sign Pjanic to replace Brozovic. Marotta was in contact with the Barca midfielder