Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ranska äänestää tänään parlamentti­vaalien ensimmäisellä kierroksella – saako Macron enemmistön taakseen?

Vaalien toinen kierros järjestetään viikon päästä sunnuntaina.

Kannatuskyselyiden mukaan tiukka kisa käydään Macronin keskustaliberaalipuolueen ja vasemmistopuolueiden ja vihreiden liiton välillä. Kuva:  Damien Meyer / AFP

Ranskassa järjestetään tänään parlamenttivaalien ensimmäinen kierros. Käytännössä vaaleissa on kyse siitä, miten suuren joukon omia liittolaisiaan toiselle kaudelle huhtikuussa valittu presidentti Emmanuel Macron saa parlamenttiin.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2017 Macron sai selvästi enemmistön taakseen, mutta nyt tämä saattaa kannatusmittausten mukaan jäädä toteutumatta.

Perjantaina julkaistussa kannatusmittauskyselyssä Macronin keskusta-liberaalipuolue ja sen liittouma olisi saamassa 28 prosenttia äänistä ensimmäisellä kierroksella. Liittoumaa haastaa erityisesti vasemmistopuolueiden ja vihreiden muodostama liitto, jota ensimmäisellä kierroksella kertoi äänestävänsä 27 prosenttia vastanneista.

Kolmanneksi suosituin gallupeissa on äärioikeistolainen Kansallinen liittouma, jonka entinen puheenjohtaja Marine Le Pen jäi presidentinvaaleissa toiseksi.

Kannatuskyselyistä ei kuitenkaan voi vielä vetää kovin lopullisia päätelmiä, sillä vaaleissa äänestetään alueittain ja äänestyskierroksia on kaksi. Myös äänestysprosentin ennakoidaan jäävän varsin matalaksi.

Vaalien toinen kierros järjestetään viikon päästä sunnuntaina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan