Finland

Ranskassa vireillä poliisien kuvaamista koskevaa lakia vastustavia mielenosoituksia – kuohunta poliisin voimankäytön ympärillä jatkuu

Ranskassa on viime päivinä puhuttanut tapaus, jossa poliiseja epäillään mustan musiikkituottajan pahoinpitelystä.

Mielenosoitus, Eiffel-torni

Mielenosoittajat ja mellakkapoliiisi kohtasivat Pariisin Trocadéro-aukiolla viikko sitten. Toimittajat ja sananvapauden puolustajat vastustavat Ranskan uutta lakiesitystä, jonka mukaan poliiseista ei saisi julkaista kuvia vihamielisessä tarkoituksessa. Ian Langsdon / EPA

Ranskassa on tänään määrä järjestää mielenosoituksia, jotka vastustavat vireillä olevaa poliisien kuvaamista koskevaa lakia. Uusi laki sisältää muun muassa pykälän, joka tekisi rangaistavaksi kuvien julkaisemisen työtehtävissään olevista poliiseista, jos kuvien tarkoitus on vahingoittaa poliisien " fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta".

Laki hyväksyttiin parlamentin alahuoneessa viime viikolla. Laki odottaa vielä ylähuoneen hyväksyntää.

Mielenosoitusten järjestäjät ovat vaatineet pykälän poistamista ja sanoneet, että pykälä on ristiriidassa tasavallan perusoikeuksien kanssa.

– Tämän lakialoitteen tarkoituksena on heikentää lehdistönvapautta, vapautta tiedottaa ja saada tietoa, sananvapautta, yksi mielenosoitusten järjestäjistä sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Musiikkituottaja Michel kertoi kokemastaan poliiväkivallasta torstaina ranskalaistoimittajille.

Musiikkituottaja Michel kertoi kokemastaan poliiväkivallasta torstaina ranskalaistoimittajille.Aurore Mesenge / AFP

Poliisiväkivalta puhuttanut Ranskassa

Ranskassa on viime päivinä kuohuttanut tapaus, jossa poliiseja epäillään mustan musiikkituottajan pahoinpitelystä.

Viime viikonloppuna tapahtunut pahoinpitely kävi ilmi valvontakameran tallenteesta, mikä on lisännyt nyt vireillä olevan poliiseja suojelevan lain vastustusta.

Presidentti Emmanuel Macron on kertonut olevansa erittäin järkyttynyt valvontakamerakuvista.

Macron sanoi keskustelevansa tapauksesta sisäministeri Gérald Darmaninin kanssa ja vaativansa tekoon syyllistyneille poliiseille kovia rangaistuksia, hallituslähteet kertoivat.

Lisäksi maanantaina poliisit hajottivat kovaotteisesti siirtolaisten leirin Pariisin keskustassa.

Muun muassa paikalla olleet toimittajat tallensivat poliisien voimankäytön.

Poliisi tempoo ihmistä teltasta

Ranskan poliisi poisti pääosin Afganistanista kotoisin olevia siirtolaisia teltoista väkivalloin myöhään maanantai-iltana Pariisin République-aukiolla.Christophe Petit Tesson / EPA

Marsseille odotetaan ammattiliittoja ja keltaliivejä

Lauantain mielenosoituksiin odotetaan osallistuvan muun muassa ammattiliittoja sekä niin kutsuttuja keltaliivejä, jotka tulivat tunnetuksi muun muassa vuosien 2018 ja 2019 toisinaan väkivaltaisiksi äityneistä hallintoa vastustavista mielenosoituksista.

Pariisissa viranomaiset ovat vaatineet järjestäjiä rajoittamaan mielenosoituksen yhteen paikkaan, mutta perjantai-iltana viranomaiset valtuuttivat marssin.

Valokuvaajat osoittavat mieltään Ranskassa.

Valokuvaajat osoittivat mieltään uutta lakia vastaan Marseillessa 21. marraskuuta. Laki muun muassa kieltää työtehtävissä olevien poliisien valokuvaamisen tunnistettavasti.Clement Mahoudeau / AFP

Jopa kymmenien tuhansien eurojen sakot

Ilmassa on jo ollut merkkejä hallituksen taipumisesta, sillä pääministeri Jean Castex ilmoitti perjantaina, että hän nimittäisi komission muotoilemaan uudelleen kritisoidun artiklan.

Pykälän myötä lain rikkoja voitaisiin tuomita jopa vuoden vankeuteen ja 45 000 euron sakkoihin poliiseista otettujen kuvien jakamisesta.

Poliisiväkivaltaisuuksien takia Ranskassa on jo käyty mielenosoituksia. Perjantaina Toulousessa mielenosoittajat lähtivät kaduille ja kantoivat muun muassa kylttejä, joissa luki " Poliisi kaikkialla, oikeudenmukaisuus ei missään".

Myös Länsi-Ranskassa Nantesissa osoitettiin mieltä. Poliisin mukaan osallistujia oli noin 3 500, mutta järjestäjä arvioi paikalla olleen noin 6 000–7 000 ihmistä.

Lue myös:

Mustan musiikkituottajan pahoinpitelemisestä epäillyt ranskalaispoliisit pidätetty – presidentti Macron vaatii kovia rangaistuksia

Poliisit hakkasivat mustan musiikkituottajan studiossa Pariisissa – pahoinpitely taltioitui valvontakameralle

Poliisin otteet kovenevat, Ranska rajoittaa poliisien kuvaamista – Samalla maa joutuu ampumaan alas englanninkielisen median vääriä väitteitä

Lähteet: AFP

Football news:

Okko Sport will show all the remaining matches of the Italian Cup this season
Lampard will be sacked by Chelsea in the near future. I can announce today
Fenerbahce asks fans to chip in on Ozil's salary. It's simple: you send SMS-you make 2 euros
Gazprom can remain a sponsor of Schalke if the club is relegated to the 2nd Bundesliga
Bruno about the free-kick: Cavani told me to hit the goalie's corner
Pep Guardiola: It is almost certain that Garcia will leave Man City at the end of the season
Atletico President: We always knew that Suarez is the best center forward in Europe