Pääministeri Sanna Marinin (sd) näkemyksen mukaan ravintoloiden tulee toimia samoilla pelisäännöillä koko maassa.

Hallituksen tiistainen päätös ravintoloiden avaamisesta 1 . kesäkuuta alkaen ei herättänyt varauksetonta hyväksyntää alan edunvalvontajärjestöissä .

Matkailu - ja ravintolapalvelut ry ja Panimo - ja virvoitusjuomateollisuusliitto julkaisivat peräkkäiset tiedotteet, jotka sisältävät muodollisten kiitosten ohella paljon arvostelua .

Ravintola - alan mukaan 50 prosentin täyttöaste ravintoloissa ei riitä käynnistämään liiketoimintaa niin hyvin, että kaikki lomautetut työntekijät voitaisiin kutsua töihin . MaRa uskoo, että liikkeiden talousahdinko jatkuu .

– Ravintola voi teoriassakin saada vain 50 prosenttia tuloista . Monet kulut, kuten vuokrat ja energiakulut nousevat kuitenkin täysimääräisiksi . Puolella asiakaspaikkamäärällä ei ole mahdollista kattaa lähes täysimääräisiä kuluja, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi tiedotteessa .

Yökerhoille ”kova isku”

Lapin mukaan ravintola - alan liikevoitto on normaalitasolla 1–4 prosenttia liikevaihdosta .

MaRa ottaa kantaa myös hallituksen ilmoittamaan uuteen anniskeluaikaan, joka päättyy kello 22 . Ruokaravintoloille aika on siedettävä, mutta diskojen ja muiden yöravintoloiden tilanne jatkuu vaikeana .

– Yöravintoloiden pitäminen suljettuna on niille kova isku . Niiden toiminta oli taloudellisesti vaikeaa jo ennen koronakriisiä muun muassa sen vuoksi, että palvelujen kysyntä keskittyy viikonloppuihin .

MaRa vaatii yökerhoja avattavaksi niin pian kuin mahdollista ja pyytää valtiolta lisää tukea .

Ravintolat aukeavat rajoitetusti kesäkuussa. FRANK LEIMAN

Panimot : Vastuu kuluttajille

Panimo - ja virvoitusjuomateollisuusliitto tiedottaa pitävänsä hallituksen linjausta ”keinotekoisena” . Liitto nostaa esiin huolen siitä, että ihmisten juominen voi siirtyä julkisille paikoille . Väitteen mukaan juomisen kontrollointi on helpointa ravintoloissa .

– Elämme täysin uudenlaisessa yhteiskunnassa, ja jokainen meistä varmasti ymmärtää vastuullisen käyttäytymisen reunaehdot myös ravintoloissa . Ravintolayrittäjiin ja meihin jokaiseen myös kuluttajana pitäisi pystyä luottamaan, toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo tiedotteessa .

Pienpanimot vaativat oluen etämyynnin sallimista . Ravintola - ala puolestaan vaatii arvonlisäveron alentamista .