Finland

Ravintolat | Näillä säännöillä ravintolat avataan: Anniskelua kello 22 asti, asiakkaita saa ottaa vain puolet normaalista – ulko­terasseja asiakas­määrän rajoitus ei koske

Hallitus on saanut sovittua, miten ravintolat ja kahvilat voivat avata ovensa asiakkaille kesäkuun alusta alkaen.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti asiasta tiistaina hallituksen kokouksen päätyttyä. Tässä ovat uudet säännöt, joita hallitus esittää:

Hallitus esittää, että aluehallintovirastot valvoisivat rajoitusten ja velvollisuuksien noudattamista. Aluehallintovirasto voisi määrätä puutteet korjattaviksi ja velvoitteita olennaisesti rikkoneen ravintolan suljettavaksi asiakkailta enintään kuukaudeksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vetoaa ravintola-alan vastuullisuuteen. On paljon alan omasta itsesääntelystä kiinni, miten hallitus toimii jatkossa, hän sanoo.

”Tässä koronatilanteessa kenelläkään ei ole mahdollisuutta olla vapaamatkustaja, koska vapaamatkustaminen maksaa yhteiskunnalle ja sen eri toimijoille. Yksittäisille ihmisille se voi maksaa jopa terveyden tai hengen”, Kiuru sanoi tiistaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru puhui (sd) hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat olleet suljettuna hallituksen määräyksellä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Kun ne kesäkuun alusta saavat avata ovensa, niitä on määrä säännellä muuttamalla tartuntatautilakia väliaikaisesti. Hallitus on antanut muutoksesta esityksen eduskunnalle.

Eduskunta käsittelee sitä parhaillaan:

Laki olisi voimassa lokakuun loppuun, mutta määräykset saattavat muuttua asetuksella alkukesästä. Hallitus katsoo juhannusviikolla, miten ravintoloiden avaaminen on koronaviruksen leviämisen suhteen edennyt. Tämän jälkeen tilannetta seurataan kahden viikon välein.

Sääntöjen muutokset tehtäisiin valtioneuvoston määräaikaisilla asetuksilla, joista ensimmäisen hallitus antaa, kun eduskunta on hyväksynyt lain.

Tarvittaessa sitä muuttamalla voidaan ravintoloiden sääntelyä sekä lieventää että kiristää epidemiatilanteen kehityksen mukaan.

”Tämä ensimmäinen askel on vielä loiva, näin se on, mutta erittäin tarpeellinen. Nyt tarvitaan varovaisia ja hallittuja askelia”, Kiuru sanoi.

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö Mara moitti hallituksen linjausta siitä, että asiakasmäärän rajoittaminen puoleen normaalista tarkoittaa, että toimintaa on erittäin vaikea saada kannattavaksi. Tämä johtuu siitä, että monet kulut kuten vuokrat ja energiakulut nousevat ravintolan avautuessa täysimääräisiksi.

”Puolella asiakaspaikkamäärällä ei ole mahdollista kattaa lähes täysimääräisiä kuluja”, Maran tiedotteessa sanotaan. Mara esittää, että asiakaspaikkojen enimmäismäärä nostetaan 75 prosenttiin.

Football news:

Lukas Podolski: Sane hasn't reached the top level yet. He needs to play for the national team, win the Euro or the world Cup
Police arrested a 12-year-old boy in the case of threats against Zaa
These people are sick. They need help. The fear and loathing of the North London Derby
Farfan's goal could not be counted: before that, the referee called from the goal, and CHorluka just took the ball and ran forward with it
Son has scored 10+ goals for Tottenham in the Premier League four seasons in a row
Milan are Interested in the striker of Lille Osimana
Dembele does not want to move to Manchester United. He believes that he will succeed in Barca