Finland

Reinikaista esittäneellä Tenho Saurénilla oli surullinen kohtalo – kaikki suosikkisarjan jaksot tänään tv:ssä

Reinikaista esittäneellä Tenho Saurénilla oli surullinen kohtalo – kaikki suosikkisarjan jaksot tänään tv:ssä

Lupsakan Reinikaisen esittäjä kiersi suosionsa huippuvuosina ympäri Suomea, mutta keikkatahti alkoi käydä terveyden päälle. Näyttelijä kuoli erakkona Ylöjärvellä.

Tenho Saurénin esittämä Reinikainen oli niin suosittu, että hahmo pääsi Tampereen poliisilaitoksen seinälle.­

Suomalaisten suosikkipoliisi Reinikainen palaa ruutuun lauantaina, kun TV2 uusii kaikki Reinikainen-sarjan 15 jaksoa vuosilta 1982–1983.

Kiitos Reinikaisen suosiosta kuuluu eittämättä häntä näytelleelle Tenho Saurénille, jonka lupsakkaat ilmeet, uurteiset kasvot, nerokkaat heitot sekä niin maan perusteellinen Tampereen murre ovat jääneet suomalaiseen tv-historiaan.

Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Saurén nousi koko kansan tähdeksi TV2:n Tankki täyteen -sarjasta, jossa hän näytteli sarjan sivuhahmoa Artturi Sakari Reinikaista.

Tenho Saurénista tuli koko kansan tähti ikämiehenä.­

Kylän joviaalista ja nerokkaasta poliisista tuli niin suosittu, että jatkossa Reinikaisen ympärille luotiin oma tv-sarja. Molempien sarjojen takana oli sama mies, Neil Hardwick.

– Sarjat vaikuttivat minun elämääni samalla tavalla kuin Tenhon elämään. Meistä kummastakin tuli kuuluisia. Tenhosta tuli vielä kuuluisampi kuin minusta, Hardwick on kertonut.

Saurén keräsi palkintokaappiinsa suosituimman tv-esiintyjän Venlat ja Telvikset. Hän hyödynsi Reinikaisen suosiota tekemällä rajuun tahtiin monenlaisia avajais- ja juontokeikkoja eri puolilla Suomea sekä huumorikasetteja yhteistyössä porilaisen elokuvaohjaajan Visa Mäkisen kanssa.

Saurén veti myös kansaa teatteriin. Lippukassalla väki saattoi kysyä, että näytteleekö siinä varmasti se Reinikainen? Näytelmällä ei ollut niin väliä.

Käsikirjoittajat ja Yleisradio eivät olleet ilahtuneita hahmon ryöstöviljelystä, vaikkei Reinikaisen nimeä aina käytettykään.

Kiertäminen kävi terveyden päälle.

– Sen ikäiselle miehelle keikkatahti oli mahdoton. Sillä saattoi olla osuutta hänen sairastumiseensa, Reinikaisen toinen käsikirjoittaja Jussi Tuominen on kertonut.

Saurén halvaantui lievästi syksyllä 1984. Hän jäi eläkkeelle ja muutti omakotitaloon Ylöjärvelle, jossa hän asui viimeiset vuotensa. Miehen avioliitto päättyi eroon.

Kun näyttelijä täytti 70 vuotta, vanhat työkaverit lahjoittivat hänelle pyörillä varustetun potkukelkan. Synttäreiden jälkeen ani harva tapasi enää Saurénin.

Tuija Vuolle näytteli Reinikaisessa sosiaalityöntekijä Aili Hinkkaa.­

– Kun on dynaaminen ja menevä mies, ja kun sairaus sitten murskaa hahmon, hän ei edes halunnut, että ihmiset olisivat käyneet katsomassa häntä, Reinikaisen tyttöystävää näytellyt Tuija Vuolle on kertonut.

Viimeiset vuotensa lähes erakkona elänyt Saurén kuoli 74-vuotiaana vuonna 2001. Hänet on haudattu Ylöjärven hautausmaalle.

Toivotut: Reinikainen lauantaina 24.10. TV2 klo 10.00–17.30

Football news:

Koeman on the words of the acting President of Barca about the sale of Messi: only Leo himself can make a decision about his future
Ney warmly recalls Maradona: at the age of 14, he brought the legend to an exhibition match, Diego himself offered to take a photo
Klopp responded to Neville's criticism about the words about 5 substitutions and the calendar: I'm not like him. I'm talking about all the players
The hardest task: help choose the best attacking midfielder in history
Mourinho, Lampard, Solskjaer and Moyes claim the title of best coach of November in the Premier League
Brunu, Grealish, Chilwell, Heibjerg - among the contenders for the November best player award in the Premier League
Klopp-best coach of 2020, flick-2nd, Guardiola-3rd (ESPN)