Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rikosepäilyt | Viranomaiset epäilevät: Thaimaalaiset marjan­poimijat joutuneet ihmis­kaupan uhreiksi

Viranomaiset epäilevät, että pohjoissuomalaisen marjanhankintayritys on syyllistynyt ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä pakkotyönomaista työtä Suomeen kausityöläisiksi tulleilla thaimaalaisilla marjanpoimijoilla.

Keskusrikospoliisi (krp), Helsingin poliisilaitos ja Rajavartiolaitos tutkivat tapausta, jossa selvitetään suomalaiseen marjanhankinta­yritykseen kytkeytyvää epäiltyä ihmiskauppaa. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessa.

Viranomaiset epäilevät, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020–2022. Esitutkinnan keskiössä on pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys ja thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Oulun käräjäoikeudessa vangittiin lauantaina kaksi henkilöä todennäköisin syin epäiltynä ihmiskaupasta, tiedotteessa kerrotaan.

Viranomaiset epäilevät esitutkinnan perusteella, että pohjoissuomalaisen marjanhankintayritys on syyllistynyt ihmiskauppaan muun muassa erehdyttämällä, riistämällä ja teetättämällä pakkotyönomaista työtä Suomeen kausityöläisiksi tulleilla thaimaalaisilla marjanpoimijoilla.

Tutkinnassa on tarkastettu marjanpoimijoiden majoitukseen tarkoitettuja leirejä yhdessä useiden eri viranomaisten kanssa. Tarkastuksia on tehty koko Suomen alueella.

”Poliisi epäilee, että poimijat ovat olleet työnantajastaan ihmiskaupalle ominaisessa riippuvaisessa asemassa, minkä lisäksi heitä on muun muassa majoitettu heikoissa olosuhteissa”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi krp:stä.

”Epäillyn ihmiskaupan uhriksi joutuneita marjanpoimijoita epäillään olevan viranomaisten arvion mukaan kymmeniä, joista moni ei välttämättä tiedä tai tunnista joutuneensa ihmiskaupan uhriksi.”

Esitutkinta on kesken, ja poliisi tiedottaa asiasta mahdollisesti lisää tutkinnan edetessä. Tutkinnassa tehdään tiivistä yhteistyötä Lapin poliisilaitoksen kanssa.