Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sää | Rankka­sateet ja ukkoset vyöryvät itään, perjantai-iltana trombi vei kattoja ja kaatoi puita Etelä-Pohjanmaalla

Lauantaina rankimmat sateet ja ukkoset painottuvat maan itä- ja pohjoisosiin.

Ihmisiä sadepäivänä Helsingissä 26. heinäkuuta 2022. Kuva:  Anni Ågren / Lehtikuva

Rankkasateiden ja ukkosten rintama kulkee Suomen ylitse lauantain aikana. Puolenpäivän aikaan saderintama ulottui Uudeltamaalta Lappiin asti.

”Ukkosta esiintyy lähinnä sadealueen etureunalla”, kertoo päivystävä meteorologi Cecilia Wolff Ilmatieteen laitokselta.

Iltapäivän aikana rintama vyöryy maan itäosiin, mutta kuurosateet jatkuvat vielä länsirannikolla. Uudellamaalla sää poutaantui jo rintaman väistyttyä.

Lauantaina rankimmat sateet ovat luvassa maan itä- ja pohjoisosiin, missä vettä voi kertyä vuorokauden aikana 20–40 millimetriä. Ilmatieteen laitos varoittaa iltapäivällä ja illalla rajusta ukonilmasta ja sateesta Kymenlaaksossa, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Kainuussa.

Näillä alueilla vettä saattaa tulla yli 20 millimetriä tunnissa ja voimakkaat tuulenpuuskat voivat puhaltaa yli 25 metriä sekunnissa. Varsinkin suurilla järvialueilla voi tuulla rajusti.

”Rankat sateet aiheuttavat tulvan vaaran, ja tuulenpuuskat saattavat kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja.”

Taajama-alueilla esimerkiksi alikulut tulvivat herkästi. Rankkasateet lisäävät myös vesiliirron vaaraa liikenteessä.

Sadealue etenee jo illan aikana pois Suomen yltä, minkä vuoksi lauantain sadekertymät eivät Wolffin mukaan ole välttämättä yhtä suuria kuin perjantain.

Perjantai- ja lauantaiaamujen välisenä aikana vettä oli kertynyt eniten Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella, missä kertymä oli peräti 91 millimetriä. Perjantai-iltana Seinäjoella mitattiin myös vuorokauden suurin tuntikohtainen sademäärä, yli 40 millimetriä tunnissa.

Rankkasateet aiheuttivat runsaat 20 tehtävää perjantai-illan ja lauantain vastaisen yön aikana, kertoo Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Timo Piippo. Hän kertoo tehtäviä olleen erityisesti Kauhavan alueella.

”Vettä satoi illalla mahdottomasti, ja samassa hässäkässä oli trombikin, joka vei kattoja ja puita. Eräällä parkkipaikalla autot ihan kelluivat.”

Pelastuslaitos on muun muassa pumpannut vettä pois tulvivista kellareista.

”Yhden talon luona naapuri tuli sanomaan, että heilläkin on vettä kellarissa.”

Perjantain aikana maasalamoita havaittiin lähemmäs 1 200. Lauantaina keskipäivään mennessä maasalamoita oli vielä alle pari sataa.

Perjantaihin verrattuna merkittävä ero on se, ettei lauantaina todennäköisesti synny tornadoja ja trombeja.

Lauantaina maan itäpuolella mitataan hellelukemia ennen sateiden saapumista, minkä jälkeen sää viilenee. Muualla Suomessa lämpötilat vaihtelevat 15–20 asteen välillä.

Sunnuntaina sateet jatkuvat Lapissa, mutta muualla Suomessa sää on poutaisempi. Sunnuntaiksi sää viilenee, ja Lapissa lämpötila voi jäädä alle kymmenen asteen.

Alkuviikolla on taas luvassa tavanomaisempaa kesäsäätä, jolloin lämpötilat ovat 20 asteen paikkeilla. Voimakkaita sateita ei ole näköpiirissä, mutta paikalliset kuurot voivat jatkua.

Seuraavan kerran matalapaineen rintama voisi tuoda laajemmin sateita Suomen ylle torstaina, Wolff ennustaa.