Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sabotaasi | Supo Nord Stream -tutkinnasta: Teemme yhteistyötä kansain­välisesti

Suojelupoliisi kertoo tekevänsä kansainvälisten viranomaisten kanssa yhteistyötä Nord Stream -kaasuputkien sabotaasin tutkinnassa. Krp kertoo olevansa valmis tarvittaessa tukemaan tutkintaa.

Nord Stream -putkissa oli yhteensä neljä vuotokohtaa, joista kaksi sijaitsi Ruotsin talousvyöhykkeellä. Kuva:  Ruotsin rannikkovartiosto

Suojelupoliisi (Supo) tekee kansainvälisten viranomaisten kanssa yhteistyötä Nord Stream -kaasuputkien sabotaasin tutkinnassa.

Suposta kerrotaan HS:lle sähköpostitse, että tuhotyön selvittämisessä yhteistyö, tilannekuvan ylläpito ja tietojen vaihto on tiivistä kotimaisten ja kansainvälisten viranomaisten kesken.

Supo ei kommentoi tarkemmin, millä tavoilla se osallistuu tutkintaan.

Nord Stream -putkissa oli yhteensä neljä vuotokohtaa, joista kaksi sijaitsi Ruotsin talousvyöhykkeellä ja toiset kaksi Tanskan talousvyöhykkeellä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo kertoi torstaina, että tutkinta Nord Stream -kaasuputkien törkeästä sabotaasista on valmistunut.

Ruotsissa turvallisuuspoliisin tukena rikospaikkatutkinnassa olivat syyttäjäviranomaisen lisäksi rannikkovartiosto, puolustusvoimat ja poliisi.

Lue lisää: Säpon tutkinta valmis: Kaasu­putkien sabotaasi­epäilyt vahvistuvat

Suomen Puolustusvoimat ei kommentoi, onko Puolustusvoimat mukana tutkinnassa tai saako Suomi tietoja muilta mailta tutkinnan etenemisestä. Ulkoministeriökään ei kommentoinut kysymyksiä. Aiemmin ministeriöstä on kerrottu, että Suomi on ”läheisessä yhteydessä Tanskan ja Ruotsin viranomaisiin asian selvittämiseksi”.

Suomessa sisäministeriö ei ole mukana Nord Stream -tutkinnassa. HS tiedusteli myös suoraan sisäministeriön alaisuudessa toimivilta keskusrikospoliisilta (krp) ja Poliisihallitukselta, onko näillä roolia tutkinnassa. Kumpikaan ei ole tällä hetkellä mukana tutkinnassa. Krp:ltä kuitenkin kerrotaan myös, että krp on valmis tarvittaessa tukemaan tutkintaa.

”Keskusrikospoliisilla on hyvin toimivat kansainvälisen yhteistyön kanavat muun muassa muihin Pohjoismaihin. Seuraamme tämän asian kehittymistä aktiivisesti. Pidämme tapahtuman ja siihen liittyvän epäillyn rikoksen selvittämistä erittäin tärkeänä”, sähköpostivastauksessa sanotaan.

Rajaviranomainen ei ole mukana tutkinnassa, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

”Suomenlahden merivartiostolle tai rajaviranomaiselle ei ole esitetty pyyntöjä tutkinnassa auttamisesta”, Hirvi kertoo.

”Ruotsin kyvykkyydet merenpohjassa operointiin ovat varsin hyvät. Sen vuoksi tuskin meille konkreettisia pyyntöjä tulee.”

Suomenlahden merivartiostolle ei ole myöskään välitetty tietoa tutkinnasta.

Suomenlahden merivartiosto on tehostanut kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi merialueen valvontaa jo keväällä. Nord Stream -kaasuputkien sabotaasi­epäilyjen myötä valvontaa ei siis enää sen enempää lisätty, Hirvi kertoo.

”Toki tuolloin tarkastimme, ettei Suomen alueella ole kaasuvuotoja.”

Merivartiosto valvoo merialuetta muun muassa teknisellä valvonnalla, ilma-aluksilla ja pinta-aluspartioilla. Valvonta tarkoittaa muun muassa rajavalvontaa sekä talousvyöhykkeen ja Suomen alueen valtiollisen koskemattomuuden valvontaa yhdessä Puolustusvoimien kanssa.