Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sähkön hinta jouluna on mysteeri – tähän aikaan kinkkua ei tule paistaa

– Kinkkua on lupa paistaa myös tulevana jouluna, vaikka sähkön säästämisestä koko ajan puhutaan. Kannattaa ajoittaa paistaminen niille edullisille tunneille.

Näin sanoo yksikön päällikkö Jonne Jäppinen kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

Energiavirasto varoitti torstaina, että sähkön riittävyys on tänä talvena Suomessa aiempaa epävarmempaa. Epävarmuudet liittyvät muun muassa Olkiluoto 3:n käyttöönottoon ja naapurimaista tuotavan sähkön määrään.

Sekä johtaja Antti Paananen Energiavirastosta että Fingridin Jäppinen kertovat, ettei jouluisin ole samanlaisia kulutuspiikkejä kuin arkena.

– Suomen sähkönkulutuksesta teollisuus kattaa karkeasti puolet, ja monesti raskaassa teollisuudessa on seisokkeja joulunpyhien aikaan. Teollisuuden sähkönkulutus pienenee kovasti, ja sitä kautta kokonaissähkönkulutus pienenee niin paljon, etteivät siinä sillä tavalla kinkunpaistot vaikuta, Jäppinen sanoo.

Paanasen mukaan joulunpyhinä ei tarvitse olla niin huolissaan sähkön riittävyydestä. Hän arvioi, että kriittisempi tilanne on ennen joulua arkiaamuina ja -iltapäivinä sekä joulun jälkeen tammikuussa.

– Niidenkin osalta todennäköisyys sille, että ollaan pulassa, näyttää aika pieneltä, mutta sitä ei voi poissulkea, Paananen sanoo.

Energiaviraston mukaan sähkön kulutushuipuksi on arvioitu kylmänä talvipäivänä noin 14 400 megawattia.

Jäppinen kertoo, että viime vuonna sähkönkulutus oli joulunaluspäivinä korkeimmillaan runsaat 13 000 megawattia. 23.–26. joulukuuta luku oli noin tuhat megawattia matalampi.

Nyrkkisääntö pätee joulunakin

Arkisin sähkönkulutuksen piikit ovat tyypillisesti aamulla kello 8–10 sekä illalla kello 16–18.

Viime jouluna kulutushuiput osuivat suunnilleen samoihin kellonaikoihin kuin arkena. Aattona sähkönkulutus oli korkeimmillaan kello 16.

Jäppisen mukaan myös jouluna pätee nyrkkisääntö, jonka mukaan sähköä kannattaa kuluttaa silloin, kun se on halpaa.

– Kannattaa seurata sähkön tuntihinnoittelua varsinkin, jos on pörssisähkösopimus. Tulevana talvena on hyvä, että kaikki ovat talkoissa mukana, vaikka oma sopimus olisikin kiinteähintainen.

Pörssisähkön joulunpyhien hintatasoa ei voi Paanasen mukaan ennustaa. Ensinnäkin joulun sää vaikuttaa sekä kulutukseen että esimerkiksi tuulivoimatuotantoon. Paananen nostaa lisäksi esiin sen, ettei Teollisuuden Voima ole pystynyt esittämään aivan tarkkoja tietoja siitä, miten Olkiluoto 3:n käyttöönotto etenee.

– Tässä on aika paljon epävarmuuksia. Ei voi ennustaa, mikä hintataso tulee joulunpyhinä olemaan.