Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi hiihtokeskusten tilannetta hallituksen tiedonannossa torstaina. EPA/AOP

Saksa ja Italia haluavat saada aikaan yhteisen EU-päätöksen laskettelukeskusten väliaikaisesta sulkemisesta koronapandemian takia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tiedotti Saksan hallituksen kannasta hallituksen tiedonannossa, joka keskittyi pääasiassa Saksan sisäisiin koronatoimiin.

– Yritämme Euroopassa saada aikaan äänestyksen siitä, voimmeko sulkea kaikki laskettelukeskukset. Valitettavasti ei vaikuta siltä, jos kuuntelee Itävallan kannanottoja, että se onnistuisi kovin helposti, mutta yritämme sitä vielä kerran.

Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi tiistaina Reutersin mukaan, että mikäli laskettelukeskukset pysyvät auki joulusesongin ajan, Italiaan voidaan odottaa koronapandemian kolmatta aaltoa. Asiasta kertoo Reuters.

Lisäksi hän vaati, että Euroopan maat sopisivat yhteisistä säännöistä alalla.

– Mielestäni kyseessä on eurooppalainen ongelma. Jos Italia päättäisi sulkea hiihtohissit ilman mitään tukea Ranskalta, Itävallalta tai muilta mailta, italialaiset turistit ottaisivat riskin, lähtisivät ulkomaille ja toisivat tartunnat takaisin kotiin.

La Repubblica -lehden mukaan Conte haluaa sopimuksen, jonka mukaan hiihtohissit olisivat pysähdyksissä vähintään 10. tammikuuta asti.

Conte sanoi keskustelleensa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa ”yhteisestä eurooppalaisesta protokollasta”.

Ischglin kylä Itävallassa kuvattu 19. elokuuta. EPA/AOP

Maanantaina Italiassa oli ilmoitettu 630 uudesta koronakuolemasta. Maassa on kuollut jo yli 50 000 ihmistä koronan takia.

Italian hiihtokeskusten vuosittain tienaamista 11 miljardista eurosta kolmannes tulee joulu- ja uudenvuoden sesongin aikana.

– Conten pitäisi muistaa, että kyse on alasta, johon koko vuoristoyhteisön talous tukeutuu, Italian hissiyhdistyksen johtaja Valeria Ghezzi sanoi Reutersille.

Itävalta vastustaa

Sen sijaan Itävallan valtionvarainministeri Gernot Bluemel sanoi tiedotteessa olevansa kriittinen ajatuksen suhteen.

– Jos EU todella pakottaa hiihtokeskukset sulkemaan, se tarkoittaa jopa kahden miljardin euron laskua. Jos EU haluaa sitä, sen täytyy maksaa siitä.

Itävallassa laskettelukeskukset ovat tällä hetkellä suljettuina koronasulun takia 7. joulukuuta asti. Vielä ei ole tiedossa, mikä niiden tilanne tulee olemaan jatkossa.

Kevään pahin koronalinko oli nimenomaan Itävallassa Ischglin laskettelukeskuksessa, josta koronatartunnat levisivät 45 eri maahan.