Finland

Samassa rykmentissä palvellut Otto Virkki, 96, sai kunniatehtävän – laskee seppeleen Tuomas Gerdtin haudalle

Samassa rykmentissä palvellut Otto Virkki, 96, sai kunniatehtävän – laskee seppeleen Tuomas Gerdtin haudalle

Virkki loukkaantui Neuvostoliiton suurhyökkäyksessä 20-vuotiaana vaikeasti. Nuoren sotilaan heittämästä kranaatista muistuttavat yhä päähän jääneet sirpaleet.

Otto Virkin päässä on yhä sirpaleita hajonneesta kranaatista. Katkeraksi hän ei kuitenkaan ole koskaan ryhtynyt.­

Imatralainen sotaveteraani Otto Virkki, 96, laskee lauantaina seppeleen viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin haudalle Lappeenrannassa.

Sekä Virkki että Gerdt palvelivat jatkosodassa jalkaväkirykmentti 7:ssä eli kuuluisassa Tyrjän rykmentissä. Virkin pyysi kunniatehtävään rykmentin perinnetoimikunta.

– Olihan pyyntö tietysti yllättävä, vaikka ei se ensimmäinen kerta ollut. Olen aiemminkin ollut tällaisissa joukko-osastomme tilaisuuksissa, sanoo Virkki.

Hän ei tuntenut Gerdtiä henkilökohtaisesti, vaikka miehet joskus olivat samoissa veteraanitilaisuuksissa. Vielä syksyllä Virkki näki Gerdtin Oulunkylän kuntoutussairaalassa, mutta tämä ei kuitenkaan enää kyennyt keskustelemaan.

Sotavamman vuoksi tasapaino-ongelmista kärsivää Virkkiä jännittää hautajaisissa lähinnä seppeleen nauhojen tekstien lukeminen. Yksi hänen tyttäristään tulee hautajaisiin avustamaan ja ottamaan valokuvia.

Otto Virkki syntyi 1924 Saarenpään kylässä Suomenlahden Koivusaaressa, joka sijaitsee nykyisin Venäjälle kuuluvan Koiviston eli Primorskin edustalla.

Sotavamma aiheuttaa Otto Virkille kipuja ja tasapaino-ongelmia, mutta hän ei ole sen antanut estää liikuntaharrastuksia.­

Virkki haavoittui vaikeasti Neuvostoliiton suurhyökkäyksessä kesällä 1944 Ohtan lohkolla lähellä Leningradia, nykyistä Pietaria. Virkki oli täyttänyt toukokuun 30. päivänä 20 vuotta, ja kesäkuun 10. päivänä hän haavoittui.

– Ei siinä mitään syntymäpäiväjuhlia pidetty.

Virkki muistaa vieläkin nuoren venäläisen sotilaan, joka heitti kranaatin hänen eteensä.

 Päässä on vielä tavaraa, mutta ei niin paljon, että romukauppias niitä haluaisi.

– Yritin heittää itsekin kranaatin, mutta liukastuin mäkisessä maastossa. Se oli onneksi, sillä kaikki sirpaleet eivät tulleet päälleni. Muutoin nimeni voisi olla sankarihaudassa, vaikka siellä ei mitään muuta olisikaan.

Virkki sai pään alueelle kaikkiaan 13 kranaatin sirpaletta, joista osaa ei ole vieläkään saatu pois.

– Päässä on vielä tavaraa, mutta ei niin paljon, että romukauppias niitä haluaisi, hän vitsailee.

– Yhtään päivää ei ole, ettei päässä olisi kipuja. Jos kaikki yli 70 vuoden aikana käyttämäni kipulääkkeet pistettäisiin yhteen, niin se olisi aikamoinen säkki.

Työuransa Virkki teki Helsingissä hissien korjaajana. Ensimmäinen avioliitto päättyi eroon ja toinen puolison kuolemaan. Liitoista syntyi kaksi poikaa ja kolme tytärtä.

Eläkkeelle Virkki jäi haavoittumisen aiheuttamien vammojen vuoksi ennenaikaisesti.

25 vuotta sitten hän tapasi lomallaan Imatran kylpylässä ”ihastuttavan imatralaisen naisen” ja muutti Helsingistä Imatralle. Kyllikki-puoliso kuoli vuonna 2017.

Puolustusvoimat suruliputti viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin muistoksi Pääesikunnassa Helsingissä 2. marraskuuta 2020.­

Virkki ei ole antanut kipujen ja tasapaino-ongelmien lannistaa. Hän pelasi intohimoisesti lentopalloa muun muassa edesmenneen presidentin Mauno Koiviston Sikariporras-joukkueessa. Koiviston kanssa hän kävi neljä kertaa pelimatkoilla ulkomaillakin.

– Koivisto oli minun kohdallani ihan pistämätön presidentti. Toista niin hyvää ei ole ollut. Hän aina fundeerasi, ennen kuin sanoi mitään.

Lentopallo on nyt vaihtunut keilaamiseen. Virkki keilaa vähintään kaksi kertaa viikossa eläkeläisryhmässä, jossa tosin hänen näkökulmastaan on nuorta väkeä.

– Ei siellä minun ikäisiäni oikein ole, ja tahtoo herättää kummastusta, että käyn siellä vielä heittelemässä.

 En ole kitkerä enkä katkera, että venäläinen yritti minut tappaa – niinhän minäkin yritin tappaa hänet.

Virkki on käynyt Venäjälle kuuluvilla entisillä kotiseuduillaan Koivistossa kaikkiaan 12 kertaa. Viimeksi hän oli siellä viisi vuotta sitten, mutta vaimon sairastumisen ja kuoleman jälkeen matkat jäivät.

Virkki ei kanna kaunaa sodasta, ja hän on toivottanut tervetulleeksi ennen koronaa Imatralla runsaslukuisina liikkuneet venäläiset ostos- ja muut matkailijat.

Rajan taakse jääneen Karjalan Koivistolla syntynyt ja Helsingissä työuransa tehnyt Otto Virkki on asunut viimeiset 25 vuotta Imatralla.­

– Katsoin, että paikkakunnan liikeväki hyötyy siitä.

– En ole kitkerä enkä katkera, että venäläinen yritti minut tappaa – niinhän minäkin yritin tappaa hänet. Hän vain ehti vähän aikaisemmin. He taistelivat oman aatteensa ja maansa puolesta ja me oman maamme puolesta.

Toimittajalle Virkki antaa yhden ohjeen:

– Älä hitossa sitten tee minusta sankaria!

Football news:

Nepomnyashchy against reducing the RPL to 12 clubs: Russia is not ready to sacrifice a large number of fans
Wolverhampton loan Willian Jose from Sociedad with a buy-out option
AC Milan are close to loaning Tomori to Chelsea with a 20+ million euro buy-out option
Spartak about fans convicted for fighting at Euro 2016: Fedun personally helped them financially
Lewandowski updated the Bundesliga record by scoring 22 goals in the 1st round
Flick on Bayern: Our goal is to stay on top
Goalkeeper Alcoyano has 10 saves in the match with Real Madrid. Most of all in the season among the rivals of Madrid