Seiskan uutinen pääministeri Sanna Marinin (sd) baarireissusta Helsingin yössä alkoi kärjistyä nopeasti sunnuntai-iltana.

Koko gaten alkujuuret ovat lauantai-illassa. Tuolloin kerrottiin, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on saanut positiivisen tuloksen koronatestistä. Haavistolla ei ole minkäänlaisia oireita, mutta Ilta-Sanomien mukaan hänet testattiin tulevan työmatkan takia.

Tästä alkoi tapahtumaketju, jonka selvittely on vasta alussa. Iltalehti listasi, mitä tällä hetkellä tiedetään.

1. Ulkoministeri Haavisto oli ollut perjantaina muun muassa valtioneuvoston kokouksissa, joissa myös pääministeri oli paikalla.

Kun positiivisen koronatuloksen saanut on oireeton, altistuneet kartoitetaan kahden päivän ajalta (48 tuntia) ennen näytteenottoa. Valtioneuvoston kokous menee reilusti tähän aikaikkunaan.

– Olen ollut samassa tilassa, mutta emme ole olleet niin läheisissä kontakteissa, Marin kertoi Ilta-Sanomille kontaktistaan Haaviston kanssa perjantain kokouksessa.

2. Pääministeri Marin on avoimesti kertonut saaneensa molemmat koronarokotukset. THL:n mukaan täyden rokotussarjan saanutta lähikontaktia ei lähtökohtaisesti aseteta altistumisesta karanteeniin.

3. Poikkeuksia kuitenkin on, sillä tartuntatautilääkäri voi tehdä toisenlaisen päätöksen. Iltalehti on uutisoinut jo aiemmin, että esimerkiksi Vaasassa on asetettu altistuneita tuplarokotettuja karanteeniin.

– Jos kahdesti rokotettu on vaikkapa istunut koko illan purjehduskerholla rapujuhlissa laulaen ja hoilaten, ja vieressä on koronapositiivinen henkilö, niin saattaapi karanteeniaition ovi avautua, Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoi Iltalehdelle elokuun lopussa.

4. Omikron mutkistaa tilannetta entisestään. Turun kaupunki tiedotti muutama päivä sitten, että omikronvarianttiin liittyvä tartuntatautiohjeistus poikkeaa aiemmasta: edes rokotukset eivät vapauta karanteenista, jos tälle variantille altistuu. Iltalehti yritti selvittää, onko kyseessä valtakunnallinen linjaus, mutta ei saanut siihen vahvistusta.

Tiedossa ei ole, onko Haaviston tapauksessa kyse omikronista. Hän oli matkustellut työnsä takia ennen positiivista tulosta.

Oireeton Pekka Haavisto testattiin työmatkan takia. Haavisto oli oireeton. On siis mahdollista, että ilman kyseistä matkaa kukaan asianosainen ei tietäisi tilanteesta. SAMI KUUSIVIRTA/IL

Puhelin puhuttaa

Seiska kertoi sunnuntai-iltana, että Sanna Marin oli juhlinut lauantai-iltana Helsingin yössä lähes neljään asti aamuyöllä. Tämä baari-illan käänteistä tiedetään:

5. Valtioneuvoston turvallisuusyksikkö yritti Iltalehden tietojen mukaan tavoitella valtioneuvoston jäseniä lauantai-iltana tekstiviesteillä.

Tekstiviesteissä kerrottiin Haaviston koronatartunnasta ja kehotettiin kaikkia hänen kanssaan tekemisissä olleita välttämään muita kontakteja, kunnes he ovat käyneet testissä ja saaneet negatiivisen tuloksen. Tekstiviestit lähtivät kello 20 ja kello 22.

6. Pääministeri Marin sanoi Iltalehdelle eilen, että hänellä oli yöelämässä mukana vain eduskunnan puhelin. Marin kertoi, että valtioneuvoston puhelin ei ollut hänellä baarissa mukana. Tähän puhelimeen tulevat niin sanotut VN-tike-viestit.

VN-tike tarkoittaa valtioneuvoston tilannekeskusta. Se on Suomen valtion yksikkö, joka vastaa reaaliaikaisesta turvallisuustilannekuvan ylläpitämisestä.

7. Marinin mukaan hän kyllä sai tiedon Haaviston koronatartunnasta kesken baari-illan, kun hänen valtiosihteerinsä soitti mukana olleeseen eduskunnan puhelimeen. Marinin mukaan valtiosihteeri kertoi puhelussa, että ministereille ei tule erityistoimenpiteitä eikä ketään aseteta karanteeniin, koska kaikilla on kaksi rokotetta.

– En ole osannut sitä kyseenalaistaa, koska samankaltainen toimintamalli on myös yleisesti kansalaisten osalta käytössä. Että jos olet kahdesti rokotettu, niin kaikkia altistuneita ei esimerkiksi määrätä testiin, vaan mikäli sitten lääkäri arvioi, että on käytävä testissä.

Monimutkainen tilanne

8. Marinin mukaan valtioneuvoston turvallisuusyksikön ohjeistus tavoitti hänet vasta sunnuntaina, jonka jälkeen hän alkoi ”heti toimimaan”. Marin meni koronatestiin ja sai negatiivisen tuloksen. Hän aikoo mennä tänään itsenäisyyspäivänä uudestaan testiin.

9. Valtioneuvosto tiedotti sunnuntaina, että pääministeri jää varotoimenpiteistä johtuen pois itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksesta – tämä siis siitä huolimatta, että pääministeri on saanut negatiivisen testituloksen.

10. Nyt keskustelu käy kuumana siitä, miten Marinin olisi pitänyt toimia. Hän siis oli vapaa-ajan vietossa, vaikka tiesi altistuneensa, mutta jää altistumiseen vedoten pois itsenäisyyspäivän ohjelmasta.

Tavallisen kansalaisen näkökulmasta tilanne on mutkikas. Tartuntapäivärahaa ei makseta, jos ei ole virallisessa karanteenissa. Mikäli siis tuplarokotettuna altistuu eikä tartuntatautilääkäri määrää viralliseen karanteeniin, on kansalaisen itsensä pohdittava, miten järjestää menonsa ja työnsä.

Esimerkiksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ilmoitti vain muutamia viikkoja sitten jäävänsä etätöihin varmuuden vuoksi altistumisen takia. Hänellä oli täysi rokotesuoja.

Sanna Marin on kohun keskellä. AOP