Finland

Sari Multala teilaa hämmennystä aiheuttaneet harrastussuositukset – on erityisen huolissaan yhdestä asiasta: ”Se olisi turmiollista”

Sari Multala teilaa hämmennystä aiheuttaneet harrastussuositukset – on erityisen huolissaan yhdestä asiasta: ”Se olisi turmiollista”

Sari Multalan (kok) mukaan harrastustoiminnan keskeyttämisen pitäisi olla vasta viimeinen vaihtoehto.

Kansanedustaja Sari Multala (kok) ei vakuuttunut hallituksen uusista harrasteliikuntaan liittyvistä suosituksista.­

Hallitus antoi perjantaina uudet suositukset harrasteliikuntaan alati kiihtyvän koronaepidemian aikana.

Uusien suositusten oli määrä tarkentaa viime torstaina annettuja, seuroille ja harrastajille epäselviksi jääneitä ohjeita, mutta toisin kävi. Tuore periaatepäätös aiheutti vain lisää päänvaivaa koronan runtelemalle seurakentälle.

Kansanedustaja ja Olympiakomitean puheenjohtajaehdokas Sari Multala (kok) on samoilla linjoilla seuratoimijoiden kanssa. Hänen mukaansa hallituksen ohjeistukset jättivät enemmän kysymyksiä kuin toivat vastauksia.

– Jos tarkoitus oli selkiyttää aiempia suosituksia, niin siinä ei ainakaan onnistuttu. Olisi ollut järkevää viestiä asioista siten, että niitä on helppo soveltaa – mutta nyt lajien ja alueiden pitää linjata itse, miten näitä suosituksia voidaan toimeenpanna, hän kommentoi IS:lle.

Multala Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaiden kuulemistilaisuudessa keskiviikkona.­

Entinen olympiapurjehtija näkee ongelmallisena nimenomaan sen, että päätösvalta sälytetään alueellisille elimille ja seuroille itselleen. Luvassa saattaa olla pahimmillaan hämmentävä sekamelska, jossa eri-ikäiset ja eri sarjatasoilla pelaavat joukkueet voivat joutua hyvinkin eriarvoiseen asemaan.

– Nyt vastuu siirrettiin alueille eikä haluttu pohtia tarkemmin, miten riskiä voisi torjua ennaltaehkäisevästi siten, että harrastustoiminnan ja pelien jatkuminen turvataan, Multala linjaa.

Multala jäi ihmettelemään myös sitä, ettei perjantain suositusviidakossa ollut selkeää mainintaa ammattiurheilusta, jonka ahdinko on saanut syksyn mittaan todella huolestuttavia piirteitä.

Esimerkiksi puolityhjille katsomoille pelattavan SM-liigan järkevyyttä on päivitelty jo pitkään. Tyrehtyneet kassavirrat ovat ajaneet seurat yt-neuvotteluihin ja lomautustoimiin – ja pahin on mitä luultavimmin vielä tulossa.

– Periaatepäätöksen luettuani minulle jäi epäselväksi, oliko siinä mitään uutta ammattiurheiluun liittyen. Päätöksessä olisi pitänyt ehdottomasti linjata, että pelien pitäisi jatkua ja yleisöäkin saa olla.

– Monet ammattilaisseurat ovat jo nyt konkurssin partaalla, ja taloudellinen yhtälö käy pitkän päälle mahdottomaksi.

SM-liigaotteluiden katsojamäärät ovat olleet alkukaudella huolestuttavan pieniä. Kuva Hämeenlinnasta 1. lokakuuta.­

Multalan mukaan päätöksentekoon olisi pitänyt ottaa mukaan myös lajien edustajia, asiantuntijoita ja esimerkiksi Olympiakomitean lääkäreitä.

Hän uskoo, että nyt lähinnä tuskaa herättäneistä ohjeistuksista olisi voitu saada asiantuntija-avulla kovin erinäköiset.

– Eri tahoilta on toivottu, että suosituksia ja rajoituksia suunniteltaisiin yhdessä niiden toimeenpanijoiden kanssa. Nyt ministeriön ja hallituksen asiantuntijoille tarjottiin apua, että liikunta ja urheilu olisi ollut aktiivisesti mukana miettimässä rajoitustoimenpiteitä ja sitä, miten ohjeistuksista olisi tehty mahdollisimman selkeät.

– Se olisi ollut ehdottomasti järkevää.

Multala lopetti menestyksekkään urheilu-uransa vuonna 2012. Kuva Lontoon olympialaisista samalta vuodelta.­

Multala painottaa, että hallituksen pitäisi tehdä nyt kaikkensa, jotta liikuntaharrastus voisi jatkua harrastajan iästä, tasosta ja epidemiatilanteen kiihtymisestä huolimatta.

Harrastustoiminnan keskeyttäminen on kolminkertaisen maailmanmestarin mielestä vasta viimeinen ja äärimmäinen vaihtoehto.

– Täytyy toivoa, että alueellisista ratkaisuista päättävät tahot (kunnat, Avit ja sairaanhoitopiirit) kuuntelisivat urheilun asiantuntijoita, jotta harrastustoiminnan pysähtyminen voitaisiin välttää. Se olisi paitsi sosiaalisilta ja hyvinvointivaikutuksiltaan turmiollista, mutta myös taloudellisesti täysin mahdoton rasti monille seuroille.

Football news:

Giroud on possible departure from Chelsea: Let me enjoy the win, I scored 4 goals. Then let's see
CSKA's last home game in the Europa League. Finally win?
Casillas-Ronaldo: just 750 goals? You can do better 😏
PSG President on 3:1 with Manchester United: We are fighting for the Champions League and always show ourselves in important moments
Lazio pulled out a draw with Borussia thanks to a controversial penalty: Schulz crashed into Milinkovic-Savic, the Serb dived beautifully
Jose Mourinho: Tottenham are one of the most important horses in the Europa League, we are in the race
Cherevchenko is the best RPL coach in November. He was ahead of Semak and Tedesco