Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sauli Niinistö kertoi huolensa maailman ”blokkiu­tumisesta” MTV:llä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa keskiviikkona huolensa siitä, että maailma on yhä enemmän ja enemmän ”blokkiutumassa”.

– Olemme blokkiutumassa entistä vahvemmin kahteen blokkiin: läntiseen ja kiinalais-itäiseen blokkiin. Jos tällainen blokkijako ja sen väliin tuleva juova on syvä, kyllä se jännitteitä sellaisenaan kantaa, Niinistö totesi MTV:llä.

Niinistön mukaan toinen puoli, joka tekee maailmantilanteen tällä hetkellä hieman vaarallisemmaksi on se, että Euroopan ja Kiinan sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vallitsee tiivis taloudellinen yhteys.

– Jos siinä kohtaa joudutaan vetämään uusia linjoja tai tulee syviä kolhuja, tulee kovia, ikäviä, taloudellisia seuraamuksia, joita voi olla vaikea kantaa rauhallisin mielin. Sekin voi johtaa konflikteihin, Niinistö jatkoi.

Tämän lisäksi Niinistö mainitsi muun muassa pallot Yhdysvaltojen yllä ja amerikkalaisen lennokin pudottamisen Mustallamerellä.

Niinistö sanoi, että näköalat ovat hyvin samantyyppisiä maailmanjohtajilla, joita hän on viime aikoina tavannut.

– Samat ongelmat tunnistetaan ja niihin suhtaudutaan vakavasti.

Niinistön mukaan ei ole kuitenkaan välittömiä merkkejä, että Ukrainan sota voisi laajentua muualle.

Yhteisymmärrystä Kiinan ja Venäjän välillä

Niinistö myös totesi MTV:n haastattelussa, että Kiinan presidentti Xi Jinpingin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin vierailun selvä signaali oli, että yhteisymmärrystä vallitsee paljon näiden kahden johtajan välillä.

– Kiinan on varmasti turvattava naapuruus, mutta nyt ensimmäisen kerran selvästi leimattiin Yhdysvallat blokin rakentajaksi. Yhdysvallat yhdistää Venäjää ja Kiinaa, jotka kokevat maan päävastustajaksi, Niinistö totesi.

Siirry vaalikoneeseen