Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Semeru-tulivuori alkoi purkautua uudelleen Jaavalla – pelastus­työt on keskeytetty

Ainakin 15 ihmistä on kuollut viikonlopun purkauksen seurauksena.

Indonesiassa Jaavan saaren suurin tulivuori on jälleen alkanut sylkeä tuhkaa. Vuoren aktivoiduttua uudelleen on edellisen purkauksen jälkeen aloitetut pelastustyöt keskeytetty.

Tulivuori heräsi eloon lauantaina syösten taivaalle vulkaanista tuhkaa ja lennättäen kuumaa mutaa, mikä sai tuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan. Ainakin 15 ihmistä on saanut surmansa.

Ilmakuvat ovat näyttäneet kokonaisia katuja, koteja ja ajoneuvoja harmaan vulkaanisen tuhkan ja mudan peitossa.

Eloonjääneiden etsinnät on nyt tulivuoren aktivoiduttua keskeytetty turvallisuussyistä. Pelastustyöntekijät kertovat uutistoimisto AFP:lle, että työtä jatketaan, kun olosuhteet sen sallivat. Vajaat 30 ihmistä on edelleen kateissa.

Pelastustöitä ja ruumiiden hakemista vaikeuttaa sekin, että vulkaaninen aines on alkanut kovettua. Lisäksi tuhkaan peittyneillä alueilla ilmaan nousee vaarallista savua.

Pelastustyöntekijät ovat auttaneet kyläläisiä hakemaan omaisuuttaan tuhoutuneista kodeista. Paikalliset ovat muun muassa kantaneet patjoja ja huonekaluja harteillaan, ja jotkut ovat kuljettaneet vuohia käsivarsillaan.

Kolmelta iltapäivällä "näytti aivan yöltä"

Viranomaiset ovat opastaneet paikallisia pysyttelemään vähintään viiden kilometrin etäisyydellä Semerun kraaterista, sillä ympäröivä ilma on hyvin saastunutta ja mahdollisesti terveydelle vaarallista.

Hiekkakaivosyhtiön työnjohtaja kertoo uutistoimisto AFP:lle, että yhtiön toimisto Kampung Rentengin kylässä hautautui purkauksen jälkeen ja 15 ihmistä jäi jumiin. Työnjohtaja kuvailee juosseensa kotiinsa purkauksen tapahduttua.

– Oli säkkipimeää. Kello oli vain kolme iltapäivällä, mutta näytti aivan yöltä, hän sanoo.

Pelastustyöntekijöiden mukaan jotkut ovat hautautuneet ajoneuvoissaan ilman tilaisuutta paeta.

Tuhka ja muta ovat myös pilanneet vesistöjä vuoren ympärillä muuttaen veden tummanharmaaksi liejuksi.

Alueelle on ennustettu sateita, mikä voisi entisestään hidastaa pelastustöitä. Sade saattaa myös saada kasaantuneen tuhkan lähtemään uudelleen leviämään.

Semeru purkautui edellisen kerran vuosi sitten. Myös tuolloin tuhannet ihmiset joutuivat lähtemään kodeistaan ja kyliä tuhoutui.