Finland

Sirkusarvostelu | Agit-Cirk testaa nykysirkusta virtuaalitodellisuudessa, jossa katsoja pääsee suoraan tapahtumien keskipisteeseen

Agit-Cirk testaa nykysirkusta virtuaalitodellisuudessa, jossa katsoja pääsee suoraan tapahtumien keskipisteeseen

Joidenkin uraauurtavien virtuaalisten esitysten seuraaminen vaatii vilkasta hiiren heilutusta.

Hold-esityksessä Jenni Lehtinen kiipeilee puiden ja Sasu Peistolan päällä.­

Sirkus

Agit-Cirk: Unum-teossarja.

Noin 125 vuotta sitten ihmiset säikähtivät, että juna ajaa valkokankaalta heidän päälleen Lumièren veljesten elokuvanäytöksessä. Sitä reaktiota on väitetty liioitelluksi, mutta alussa ihmeeksi riitti, että kuva liikkui.

Nyt virtuaalitodellisuus ei ole kovin paljon pidemmällä kuin elokuva silloin. Tehdään ensimmäisiä kokeiluja ja ilmaisukeinot vasta kehittyvät. Uusia teknisiä välineitä sorvaavat yleensä alansa tekniikan tuntijat ja taiteilijat ottavat ne käyttöönsä myöhemmin.

Siinä mielessä nykysirkusryhmä Agit-Cirk astuu rohkeasti ensimmäisten joukossa virtuaalitodellisuuteen. Se on julkaissut kuuden teoksen Unum-sarjan, kolme ensimmäistä kesäkuussa ja kolme lisää nyt marraskuussa.

Välineen luonne itsessään tarjotaan kiinnostuksen kohteeksi virtuaalitodellisuudessa aivan samoin kuin elokuvan varhaisvaiheessa. Näyttää olennaisemmalta, että virtuaalimaailmaan pääsee kuin mitä siellä tehdään.

Katsojan huomion kohdistaminen on virtuaalitodellisuuden suurimpia ja kiinnostavimpia ongelmia. Miten katse saadaan suunnattua sinne, missä tapahtuu, kun katsoja voi katsoa ihan minne tahansa?

Agit-Cirkin virtuaaliesitykset ovat Youtube-videoita, joissa katsoja eli kamera on maailman napa, kiinteä piste kaiken keskellä. Suuntaa voi muuttaa hiirellä, mutta maailmassa ei pääse liikkumaan.

Hold-teoksen alussa pitää hoksata kääntyä ympäri, että näkee Jenni Lehden kiipeilemässä puussa ja Sasu Peistolassa. Suuntaa muutetaan hiirellä ja kursorilla. Se vaatii melkoista käden heilutusta.

Marjo Ylikorva tanssii ja jongleeraa pallon kanssa Hapuilu-esityksessä Ounasvaaran huipulla.­

Hold sijoittuu metsään ja moni muukin on tehty ulkoilmassa. Marjo Ylikorva tanssii ja jongleeraa pallon kanssa Hapuilu-esityksessä Ounasvaaran huipulla. Se on ainoa esitys, jossa taustalle ilmaantuu sivullisia, ulkoilijoita.

Still Hungry -esityksessä katsoja jököttää keskellä keittiönpöytää. Hiirellä saa viuhtoa ankarasti, jotta pystyy seuraamaan sen vastakkaisissa päissä Gabriela Muñozin ja Sampo Kurpan minimalistista klovneriaa.

Hiirikäsi joutuu melkein yhtä koville kuin Emile Pineault, joka tanssii ja juoksentelee ympäriinsä sillan alla.

Hiirellä saa viuhtoa ankarasti, jotta pystyy seuraamaan Still Hungry? -esityksessä keittiönpöydän vastakkaisiin päihin sijoittuneiden Gabriela Muñozin ja Sampo Kurpan minimalistista klovneriaa.­

Sirkustemppuina yksikään esityksistä ei taida edes pyrkiä kovin poikkeukselliseksi vaan tyydytään minimalismiin. Mutta pari käyttää virtuaaliympäristön tilaa oivaltavasti.

Koko ohjelman kuratoinut Sakari Männistö jongleeraa välillä kamera käsiensä välissä. Katsoja joutuu valitsemaan, katsooko Männistön naamaa vai pallojen liikettä. Ajatus on teoriassa hauska mutta käytännössä vähän vaivalloinen.

Sarjan hauskimman työn alussa Inka Lilja on sulkenut katsojansa huoneeseen, jonka seiniä koristavat valtavat mietelauseet. Kun sieltä pääsee ulos, paljastuu leikki mittakaavalla ja Lilja muun muassa Washington-trapetsilla.

Kömpelöstä hiirestä pääsisi eroon virtuaalilaseilla, mutta laitteistot ovat yleistyneet kuluttajamarkkinoilla hitaammin kuin vielä muutama vuosi sitten odotettiin. Se lienee hidastanut virtuaalisuuden kehitystä, varsinkin taiteellista.

Vaikka Agit-Cirkin sarja tuntuu alkeelliselta, on hienoa, että se on tehty. Ilman ensimmäisiä horjuvia askelia ei päästä juoksuun.

Unum-sarja osoitteessa: https://www.agitcirk.com/unum

Football news:

Golovin about the nickname Tsar: Nothing more than a joke. This is necessary for the media and fans, but I am a football player
David De Gea: I try to be a leader for Manchester United. I have the experience of winning big titles here
It feels like we've been working together for 10 years! Chelsea stars say goodbye to Lampard
Bayern Munich have signed former Basel striker Oberlen
Tuchel will sign a contract with Chelsea for 1.5 years (David Ornstein)
Barcelona still owes Liverpool about 29 million euros for the transfer of Coutinho
Immobile on last season: Lazio felt invincible before covid. They could have fought for the scudetto