Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sittenkin lämmin juhannus? Meteorologi: ”Toivoa on”

Moni odottaa juhannuksen sääennustetta varmasti ainakin yhtä paljon kun jouluaaton lumiennustetta. Kesäkuun kuukausiennusteessa povattiin jo sateita juhannusviikolle, mutta vielä ei kannata kuitenkaan kaivaa sateenvarjoa ja kumppareita mökin perukoilta, vaan mahdollisuus kauniiseen ja kuivaan juhannussäähän on vielä olemassa.

Tällä hetkellä päivittäiset ennusteet eivät ulotu vielä aivan juhannukseen saakka, mutta Forecan meteorologi Joanna Rinne toteaa, että kaikki on vielä mahdollista.

– Kuukausiennusteen mukaan juhannusviikon keskilämpötila on yhteensä suurin piirtein ajankohdan keskiarvojen tasolla. Näyttää siltä, että sateita koko viikon ajan tulisi pikkuisen enemmän kuin normaalisti, hän kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuksen aikoihin ylin lämpötila kohoaa maan etelä- ja keskiosan sisämaassa monin paikon 20 asteen vaiheille tai sen yläpuolelle. Maan pohjoisosassa juhannuksen ylin lämpötila on keskimäärin 14–19 astetta.

Mutta! Jos sääkarttoja oikein tulkitsee, niin itse juhannusaatolle ja juhannuspäivälle on vielä mahdollista saada kaunista ja aurinkoista säätä.

–Kuukausiennuste ei kerro sitä, miten sää jakautuu koko viikolle. Eli ennuste voi toteutua niin, että koko viikon lämpötila on aivan keskiarvojen kohdalla. Se voi myös tarkoittaa sitä, että toinen puoli viikosta on todella lämmintä ja toinen puoli todella kylmää. Jompikumpi näistä voi toteutua tai sitten voi olla aivan jotain muuta, Rinne kertoo.

Samaa logiikkaa voi käyttää myös sateiden ennustamiselle. Voi käydä niin, että alkuviikosta sataa, mutta itse juhannusaatto onkin lämmin ja kuiva päivä. Siten on toki aina myös ne hieman ikävämmät vaihtoehdot, että sateet osuvat juhannukselle tai että koko viikon hieman satelee.

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, mutta vielä ei kannata toivoaan lämpimistä keleistä menettää. VILLE RINNE

– Mahdollisuus kauniiseen juhannussäähän on siis vielä olemassa. Se ei ole mitenkään poissuljettu vaihtoehto, Rinne kertoo.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa joko juhannusaatolle tai -päivälle osuu hellettä keskimäärin joka neljäntenä vuonna, rannikoilla joka viidentenä ja Lapissa ainoastaan joka kymmenentenä. Helteen raja on 25,1 astetta.

Vielä siis joudutaan hetken pitämään jännitystä yllä juhannuksen säähän liittyen.

– Kyllä tässä vielä toivoa on. Ei missään nimessä ole ihan takuuvarmaa kaatosadetta tai räntää! Rinne toteaa.

IL Paras Sää - Säätiedot ja sääennusteet