Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sotaharjoitukset | USS Kearsarge on merijalka­väen tukipilari – kuvat ja grafiikat esittelevät aluksen ominaisuuksia

Helsingissä vieraileva USS Kearsarge on niin sanottu maihinnousutukialus eli englanniksi amphibious assault ship.

Yhdysvaltojen laivastolla on 20 lentotukialusta, jotka voidaan jakaa kahteen päätyyppiin eli varsinaisiin suuriin lentotukialuksiin ja maihinnousu­tukialuksiin.

Kaikkein suurimmat eli niin kutsutut supercarrier-tukialukset ovat ydinkäyttöisiä 333 metriä pitkiä jättiläisiä, joista käsin voi toimia jopa 75–90 hävittäjää ja muuta ilma-alusta. Näitä supertukialuksia Yhdysvaltojen laivastolla on 11 kappaletta.

Maihinnousutukialukset ovat pienempiä tukialuksia, joiden tehtävänä on mahdollistaa ja tukea Yhdysvaltojen merijalkaväen maihinnousuja.

Myös maihinnousutukialuksissa on mukana useita erityyppisiä ilma-aluksia, kuten helikoptereita ja hävittäjiä. Ilma-alusten tehtävänä on kuljettaa joukkoja maihin ja antaa hyökkäävälle merijalkaväelle ilmatukea.

Maihinnousutukialuksia Yhdysvalloilla on kahta pääluokkaa eli America- ja Wasp-luokat.

Yhdysvaltain laivaston yhteensä yhdeksästä maihinnousu­tukialuksesta seitsemän kuuluu Wasp-luokkaan, jonka alukset ovat maailman suurimpia maihinnousu­tukialuksia. Helsingissä vieraileva Kearsarge on Wasp-luokan alus.

Amerikkalaisaluksen kannella on etualalla Osprey-kuljetuslentokoneita, jotka pystyvät nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan. Niiden siipien päässä on kääntyvät potkurit, jotka pystysuoraan noustessa ja laskeutuessa käännetään ylös, jolloin ne toimivat kuin helikopterin roottorit. Kuva:  Anna Valli / HS

Osprey-lentokone laskeutumassa USS Kearsargen kannelle kesäkuussa Baltops-harjoituksen aikana. Kuvasta näkee, kuinka koneen potkurit on käännetty ylös, jolloin ne toimivat kuin helikopterin roottorit. Kuva:  Stoyan Nenov / Reuters

USS Kearsarge on neljäs samanniminen laiva Yhdysvaltain laivaston historiassa.

Ensimmäinen Kearsarge-alus loi mainetta jo Yhdysvaltojen sisällissodan taisteluissa. Kearsarge nimi juontuu New Hampshiressa olevasta Kearsarge-vuoresta, jonka tammista rakennettiin ensimmäinen Kearsarge-alus.

Nykyinen USS Kearsarge tuli operatiiviseen valmiuteen eli otettiin virallisesti Yhdysvaltain laivaston riveihin vuonna 1993. Sen kotisatama on Virginiassa sijaitseva Norfolkin laivastoasema, joka on maailman suurin laivastotukikohta.

USS Kearsarge sai mainetta jo sen ensimmäisellä ulkomaankomennuksella vuonna 1995. Tuolloin se osallistui Bosnian sodan aikana alas ammutun amerikkalaisen hävittäjälentäjän pelastamiseen. Aiheesta tehtiin myöhemmin myös elokuva nimeltä Vihollisen keskellä (Behind Enemy Lines).

USS Kearsargelta käsin toimii monenlaisia helikoptereita. Kuvassa etualalla yleiskäyttöinen Bellin Venom-kopteri ja sen takana Belllin Viper-taisteluhelikopteri laskeutuu kannelle kesäkuun Baltops-laivastoharjoituksen aikana Itämerellä. Kuva:  JONATHAN NACKSTRAND / AFP

USS Kearsarge on varustettu omasuojaa varten ohjuksilla sekä konekivääreillä ja konetykeillä. Laivalla on esimerkiksi Sea Sparrow- ja Phalanx-järjestelmät.

Wasp-luokan alusten varustus riippuu niiden tehtävästä. USS Kearsargeen mahtuu jopa 26 helikopteria, joiden joukossa on puolenkymmentä erilaista helikopterityyppiä, kuten Sea Knight- ja Sea Stallion- ja Super Cobra-helikoptereita.

USS Kearsarge saapui Helsinkiin kannellaan Sikorskyn Seahawk-helikoptereita. Kuva:  Anna Valli / HS

Maihinnousutukialuksen normaalivarustukseen kuuluu puolen tusinaa Harrier- tai F-35B-hävittäjää, mutta tarpeen vaatiessa määrää voidaan lisätä.

Myös tukialusten mukanaan kuljettamien maihinnousualusten määrä ja tyyppi riippuu tehtävästä.

Wasp-luokan alukset kykenevät kuljettamaan mukanaan esimerkiksi kolme suurehkoa ilmatyynyalusta tai kaksi suurta maihinnousualusta, joilla viedään sotilaita ja materiaalia maihin. Ilmatyynyalukset ovat noin 27 metriä, isot maihinnousualukset 49 metriä pitkiä.

Maihinnousutukialuksen varustukseen kuuluu Harrier-hävittäjiä, jotka pystyvät nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan. Harrierit korvataan myöhemmin F-35B-hävittäjillä. Kuva:  Jesse Schwab / Yhdysvaltain laivasto

Tukialuksen varustukseen kuuluu konekivääreitä ja konetykkejä. Kuva:  Anna Valli / HS

USS Kearsargen kannen alla on myös kuntosali miehistön käyttöön. Kuva kuntosalista Baltops-laivastoharjoituksen ajalta kesäkuun alussa. Kuva:  Stoyan Nenov / Reuters

Tukialuksen kyytiin mahtuu myös ajoneuvoja. Kuva on otettu Tukholmassa heinäkuun alussa. Kuva:  Stoyan Nenov / Reuters

USS Kearsarge kuljettaa mukanaan merijalkaväkeä varusteineen. Joukot harjoittelivat kesäkuussa Atlantilla kovapanosammuntaa. Kuva:  Armando Elizalde / Yhdysvaltain laivasto