Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

STM: Suomi aikoo vastata koronan takia hädässä olevan Latvian avunpyyntöön lääkintälaitteista

Latvia teki EU-maille virallisen avunpyynnön maan koronatilanteen huonontumisen takia eilen keskiviikkona. STM:stä arvioidaan, että Suomi aikoo vastata avunpyyntöön, mutta vielä ei ole varmaa, kuinka paljon apua voidaan tarjota.

Suomi sai Latvian virallisen avunpyynnön EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta eilen ja aikoo vastata pyyntöön. Kuvassa tehohoito-osaston laitteita HUSin Meilahden sairaalassa. Kuva: Riitta Majala, sairaanhoitaja / Meilahden teho-osasto, HUS

Suomi aikoo vastata Latvian avunpyyntöön, jonka maa on tehnyt huonontuneen koronatilanteen takia, erityisasiantuntija Lasse Ilkka STM:n turvallisuus ja terveysosastolta kertoi Ylen Radio Suomen päivässä.

Latviassa sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä pomppasi maanantaina yli 1 400:aan. Kansainvälisen avun pyytämisen rajaksi Latvia oli määritellyt 3 000 sairaalapotilasta.

STM:n erityisasiantuntija Lasse Ilkka kertoo, että Suomi sai Latvian virallisen avunpyynnön EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta eilen. Latvia pyytää lääkintälaitteita. Esimerkiksi Ruotsi on ilmoittanut avustavansa Latviaa lähettämällä maahan muun muassa 120 hengityskonetta.

– Me olemme eilinen selvitelty, mitä voisimme heille tarjota. Meillä on mahdollisuuksia pieni määrä joitakin lääkintälaitteita sinne todennäköisesti saada lähetettäväksi. Suojavarusteita on mahdollisesti myös, jos heillä on tarvetta, mutta siitä ei ole vielä tietoa, onko heillä tarvetta, Ilkka sanoo.

Ilkan mukaan Latvia pyytää lääkintälaitteita nimenomaan sairaalahoidon ja tehohoidon tarpeeseen, koska maassa sairaalakuormitus on edelleen "erittäin kovaa".

Ilkka arvioi, että Suomella on sairaalatarvikkeita varastoissa runsaasti lähetettäväksi, mutta lääkintälaitteita taas ei ole kovinkaan paljoa ylimääräisenä. Siksi lääkintälaitteiden määrä, mitä Latviaan pystytään lähettämään, tulee olemaan pieni.

Päätös siitä, kuinka paljon Suomi pystyy avustamaan Latviaa lääkintälaitteilla ja sairaalatarvikkeilla, selviää Ilkan mukaan jo tämän päivän aikana. Asian ratkaisevat yhdessä STM ja sisäministeriö.

Ilkan mukaan Suomi ei ole joutunut tekemään vastaavia avunpyyntöjä EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta koronapandemian aikana.

Lue lisää:

Viro koventaa koronarajoituksia jälleen maanantaina – koronapassiksi ei kelpaa testitulos ja maskipakko tiukentuu

Latvia menee tänään kiinni, sairaaloissa yli tuhat koronapotilasta – "Ainoa keino ratkaista tämä kriisi on rokottautua"