Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sudan | Sudanissa käynnissä sotilas­vallan­kaappaus: pääministeri ja muut ministerit kadoksissa, kenraali julisti poikkeustilan

Khartumin lentokenttä on suljettu, ja kaupungin kaduille lähetetty sotilaita, kertovat uutistoimistot.

Sudanin armeijan kenraali Abdel Fattah al-Burhan julisti maanantaina maahan poikkeustilan, hajotti siirtymäaikana valtaa pitävän hallituksen ja ilmoitti uuden hallituksen muodostamisesta.

Al-Burhanin julistus tuli sen jälkeen, kun sotilaat olivat varhain maanantaiaamuna pidättäneet useita Sudanin siviilijohtajia tapahtumasarjassa, jota on kutsuttu sotilasvallankaappaukseksi. Tapahtumat ovat johtaneet mielenosoituksiin, joita on uutistoimistojen mukaan taltutettu ampumalla.

Sudanin viestintäministeriön mukaan pääministeri Abdalla Hamdok oli ensin maanantaiaamuna asetettu kotiarestiin ja häntä yritettiin painostaa antamaan vallankaappausta tukeva lausunto, The New York Times -lehti kertoo.

Hamdok oli kuitenkin kieltäytynyt vaatimuksesta, minkä jälkeen hänet ja hänen vaimonsa oli viety tuntemattomaan paikkaan. Viestintäministeriön mukaan maassa on tapahtunut vallankaappaus.

Kenraali Abdel Fattah al-Burhan julistamassa poikkeustilaa. Kuvakaappaus tv-lähetyksestä.

Kenraaliluutnantti al-Burhan ilmoitti poikkeustilasta ja hallituksen kaatamisesta televisiopuheessaan maanantaina päivällä, uutistoimistot kertoivat. Hän lupasi maan palaavan siviilivaltaan vuonna 2023 pidettävien vaalien myötä.

”Maamme kohtaa nyt todellisen uhan, joka vaarantaa nuorten unelmat ja kansakunnan toiveet”, Burhan kertoi puheessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Samaan aikaan pääkaupungissa Khartumissa sotilaat ampuivat kovilla kohti ihmisjoukkoja, jotka osoittivat mieltään vallankaappausta vastaan.

Paikallisen lääkäriliiton mukaan kolme ihmistä kuoli sotilaiden luoteihin ja yli 80 haavoittui.

Khartumiin johtavat päätiet ja sillat on uutistoimisto AFP:n mukaan katkaistu. Internetyhteyksissä oli maanantaina katkoksia ympäri maata.

Aseistautuneet miehet pidättivät suurimman osan Sudanin siviilihallituksen jäsenistä varhain maanantaiaamuna.

Facebookissa julkaistu Sudanin viestintäministeriön tiedote kertoi aamulla, että pidätysten takana on eri sotilasjoukkojen liittouma ja että pidätetyt on viety tuntemattomaan paikkaan.

Pidätykset ovat kohdistuneet niin sanottuun suvereeniin neuvostoon, joka on asetettu johtamaan maata vallankumouksen jälkeisellä siirtymäajalla.

Pääministeri Hamdok oli ennen katoamistaan kehottanut kansalaisia jatkamaan rauhanomaisia mielenosoituksia ”puolustaakseen vallankumousta”, kertoo viestintäministeriö Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

Pääministeri Abdalla Hamdok.

YK:n pääsihteeri António Guterres tuomitsi Twitter-viestissään kaappauksen ja vaati pääministeri Hamdokin ja muiden virkamiesten välitöntä vapauttamista. Myös monet muut tahot ovat tuominneet kaappauksen.

Yhdysvallat ilmoitti olevansa ”syvästi hätääntynyt” tiedoista, jotka viittaavat sotilasvallankaappaukseen, uutistoimisto kertovat. Euroopan unioni tuomitsi niin ikään sotilaiden toimet ja vaati EU-komission suulla, että Sudanissa vältyttäisiin ”väkivallalta ja verenvuodatukselta”.

44 miljoonan asukkaan Sudan on ollut epävakaa viime kuun epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Tätä ennen vuonna 2019 Sudanissa tehtiin rauhan­omainen vallankumous, jossa syöstiin vallasta pitkäaikainen sotilasjohtaja Omar al-Bashir.

Al-Bashir kukistettiin ja vangittiin useita kuukausia kestäneiden mielenosoitusten päätteeksi. Sen jälkeen Sudanissa tehtiin sopimus siirtymäkaudesta, jonka piti johtaa vaaleihin vuoden 2023 loppuun mennessä.

Uutistoimistojen mukaan Khartumin kansainvälinen lentokenttä suljettiin maanantaiaamuna. Kaupungin kaduille on lähetetty sotilaita, jotka rajoittavat ihmisten liikkumista, kertoo uutistoimisto AFP.

Tästä huolimatta Khartumin kaduille saapui sotilasvallankaappausta vastustavia ihmisjoukkoja. Mielenosoittajat sytyttivät tuleen autonrenkaita, tukkivat teitä ja yrittivät estää sotilaiden etenemistä.

”Sotilasvoimat ovat ampuneet kovilla luodeilla armeijan tukikohtien ulkopuolella olevia mielenosoittajia, jotka eivät hyväksy sotilasvallankaappausta”, kertoi viestintäministeriö uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mielenosoittaja Khartumissa maanantaina.

Jännitteet Sudanissa ovat kasvaneet lokakuun kuluessa. Osa kapinallisryhmistä ja poliittisista puolueista on liittoutunut armeijan kanssa, kertoo uutistoimisto Reuters. Armeijan tukijoukot ovat viime viikkoina osallistuneet mielenilmaisuihin presidentinpalatsin edessä ja vaatineet armeijaa hajottamaan siviilihallituksen.

Viime viikolla useat siviiliministerit puolestaan osallistuivat eri puolilla maata järjestettyihin mielenosoituksiin sotilasvaltaa vastaan. Kymmenettuhannet sudanilaiset marssivat kaduilla vaatien vallan täydellistä siirtämistä siviilihallinnolle.

Pääministeri Hamdok on aiemmin varoittanut, että siirtymähallinto rakoilee ja sen jatko on vaarassa. Lauantaina Yhdysvaltain Afrikan sarven -erityislähettiläs Jeffrey Feltman tapasi Sudanin siirtymähallinnon johtoa ja korosti Yhdysvaltain tukevan maan siirtymistä kohti siviilien hallitsemaa demokratiaa.

Asevoimat eivät kommentoineet maanantaiaamun tapahtumia. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan internetyhteydet olivat poikki Sudanin pääkaupungissa Khartumissa, kun taas valtion tv-kanava lähetti isänmaallisia lauluja.

Suvereenin neuvoston johtajan Abdel Fattah al-Burhanin odotettiin maanantaiaamuna antavan tapahtumista lausunnon, Al-Hadath TV kertoi.