Finland

Suezin kanavassa jännittävät hetket: Joko jättimäinen konttialus irtosi?

Kanavaa hallinnoivan viranomaisen mukaan Ever Given on saatu ainakin osittain irti.

Suezin kanavaan jumittunutta Ever Given -alusta irrotettiin.

Tältä paikan päällä Suezin kanavalla näytti sunnuntaina satelliittikuvan mukaan.Maxar Technologies

Suezin kanavan tukkinut Ever Given -konttialus on saatu osittain irti, kertoo kanavaa hallinnoiva viranomaistaho Wall Street Journal -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan 400-metrinen konttialus saatiin maanantaina osittain irti ja hinausalukset pyrkivät suoristamaan aluksen kurssia. Myös uutistoimisto Reuters kertoo, että laivan perä olisi kääntymässä.

Kanavaa hallinnoivan viranomaistahon johtaja Osama Rabie kertoi uutisten olevan hyviä, mutta painotti töiden olevan vielä kesken.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan (siirryt toiseen palveluun) väylän uudelleen avautumisen ajankohdasta ei ole vielä varmaa tietoa. Tarkkaa tietoa ei ole myöskään vielä siitä, miten pitkään kestää, että satojen laivojen suma saadaan purettua.

Suezin kanavaan jumittunutta Ever Given -alusta irrotettiin.

Suez Canal Authority

Kanavaan tilattiin sunnuntaina lisää hinaajia auttamaan kanavaan juuttuneen konttialuksen irrottamisessa. Paikalla on jo ainakin 15 hinaajaa, joiden on tarkoitus kiskoa taiwanilaisen Evergreen-varustamon jättimäinen alus irti.

Merenkulkualaa seuraavan uutis- ja tietotoimisto Lloyd's Listin lähteiden mukaan alus saatettaisiin saada liikkeelle kahden vuorokauden kuluessa, kertoo uutistoimisto AFP.

Katso täältä, miten alusta on yritetty irrottaa: Näin kaivinkoneet ja hinaajat yrittävät irrottaa Suezin kanavaan juuttunutta rahtilaivaa – operaatio voi kestää jopa viikkoja

Yli 300 alusta jumissa konttialuksen takana

Kansainväliselle kaupalle elintärkeällä väylällä eletäänkin nyt kohtalon hetkiä. Ellei laivaa saada irrotetuksi, sen lasti joudutaan todennäköisesti ainakin osittain purkamaan. Siinä tapauksessa operaatio voi kestää viikkoja.

Egyptiläisviestinten mukaan Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on antanut jo määräyksen valmistella purkua.

Suezin kanavaan jumittunut Ever Given -alus.

Suez Canal Authority

Ever Given ajautui tiistaina toistaiseksi tuntemattomasta syystä kanavassa poikittain ja juuttui kiinni. Sitä on yritetty irrottaa kaivinkoneiden ja hinaajien avulla, mutta ennen maanantaiaamua laiva oli hievahtanut vain kevyesti.

Tulpan takana jumissa on yli 300 alusta, joissa on rahtia useiden miljardien dollarien arvosta. Osa varustamoista onkin päättänyt hakeutua vaihtoehtoiselle reitille. Se on kuitenkin pitkä ja sitä myötä kallis: Afrikan kiertäminen matkalla Aasiasta Eurooppaan lisää matkaa 9 000 kilometriä ja aikaa yli viikon.

Lue myös:

Atrian sianlihat jämähtivät Suezin kanavaan

Suezin kanavalla on laivajonossa ainakin 20 karjaa kuljettavaa alusta

Suezin kanavan tukkeutuminen tuntuu Suomessa asti – vaikutuksia rahtikustannuksiin, tuotteiden hintoihin, saatavuuteen ja jopa konttipulaan

Lähteet: AFP, Reuters

Football news:

Antoine Griezmann: I am happy at Barca. We want to win La Liga as well
Ronald Koeman: This is not Messi's last game for Barca in the Spanish Cup, I hope
Lionel Messi: I lift a special trophy as the captain of a special club. We are happy
Koeman won the Spanish Cup for the seventh time both as a coach and as a Barcelona player
Laporta on Messi at Barca: Leo is the best in the world. I am convinced that he wants to stay
Messi, Pique and Busquets won the Spanish Cup for the 7th time and repeated the record of ex-striker Athletic Gainsa
Messi has scored 9 goals in the Spanish Cup finals. He surpassed Athletic legend Sarra