Finland
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomeen ei rakenneta uusia paperikoneita, sanoo Björn Wahlroos – "Kyse on siitä, missä järjestyksessä niitä suljetaan"

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei suuresti vaivaa mieltään sellukartelliepäilyllä. Suomalaisten työpaikat huolettavat häntä enemmän. Wahlroos on Ykkösaamun suorassa haastattelussa klo 10.05.

Björn Wahlroos hymyilee henkilökuvassa.

Sammon ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos Ykkösaamun vieraana

– Minä en tiedä siitä mitään, en tuon taivaallista! huudahtaa UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos puhelimessa, kun häneltä kysytään UPM:n joutumisesta sellukartelliepäilyjen kohteeksi. Tutkintaa tekee EU:n komissio.

Wahlroos kertoo olleensa aamiaisella Ranskassa, kun UPM:n pääjuristi Juha Mäkelä soitti.

– Toivotin hänelle hyvää huomenta, seurasi pieni hiljaisuus ja Juha vastasi: "mutta ei niin hyvää".

Mäkelä kertoi Wahlroosille, että komission tarkastajat ovat tuleet UPM:n ovesta sisään ja he haluavat näitä ja näitä tietoja.

– Tarkastajat nimesivät kourallisen ihmisiä, jotka ovat meidän selluteollisuuden palveluksessa, ja heidän haluamistaan tiedoista kävi ilmi, että epäily koskee pitkäkuituisen havupuusellun myyntiä ja tuotantoa, kertoo Wahlroos.

"Perusteltu epäily voi olla huonosti perusteltu”

Komissio ei voi noin vain marssia metsäyhtiöihin tekemään tarkastuksia varmuuden vuoksi. Sillä täytyy olla perusteltu epäily ja syy tarkastukseen.

Kilpailu on säänneltyä ja viranomaisten kynnys tarkastusten tekemiseen voi olla Wahlroosin mukaan aika matalalla.

– Ne ovat yhtiön kannalta työläitä, ja se että epäily on perusteltu ei tarkoita sitä, että se on perusteltu hyvin. Se voi olla myös huonosti perusteltu, hän sanoo.

Komission selvityksen kohteena ovat Suomessa myös Stora Enso ja Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre. Tarkastuksia tehdään myös Ruotsissa ja Saksassa.

– En suuremmin vaivaa mieltäni tällä. Näitä selvityksiä on tehty teollisuudessa useita. Useimmat niistä eivät johda mihinkään, sanoo Wahlroos.

“Paperin kysyntä laskee laskemistaan”

Työmarkkinoilla neuvotellaan tänä syksynä sekavissa tunnelmissa. Useilla aloilla sopimuskausi päättyy.

Wahlroos ennusti Ykkösaamussa tammikuussa 2020, että jos työntekijäpuolen vaatimuksiin suostutaan, Suomessa menee kolmesta neljään paperikonetta kiinni. Sen jälkeen paperikoneita on suljettu laskutavasta riippuen kuudesta kahdeksaan.

– Kysyntä laskee laskemistaan. Suomeen ei tulla rakentamaan enää yhtään uutta paperikonetta. Kyse on siitä, missä järjestyksessä niitä suljetaan, katsoo Wahlroos.

Nyt ei ole kyse palkoista vaan työehtojen jäykkyyksistä

Paperiliitto ja Stora Enso sopivat jo tänä syksynä uuden sopimuksen. Siinä palkankorotuksiksi sovittiin kahtena ensimmäisenä vuonna 1,9 prosenttia ja kolmantena 0,9 prosenttia. Wahlroos puhuisi mieluummin muusta kuin rahasta.

– Tässä ei ole kyse ensisijaisesti rahasta eikä korotusten tasosta. Kyse on 200-sivuisen työehtosopimuksen valtavista jäykkyyksistä, joihin haluamme muutosta.

Wahlroos sanoo haluavansa puolustaa suomalaisia työpaikkoja.

– Kun kapasiteettia menee jostakin kiinni, eikö sen porukan, jonka työpaikat ovat uhattuina, pitäisi itse saada istua pöydässä, jossa työehdoista neuvotellaan ja päätetään? kysyy Wahlroos.

Tällä hän viittaa UPM:n tavoitteeseen solmia mahdollisimman tehtäväkohtaisia sopimuksia yhtiön sisällä.

Björn Wahlroos on TV1:n Ykkösaamun suorassa haastattelussa klo 10.05.

Lue lisää:

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos kommentoi yhtiönsä joutumista ratsian ja kartelliepäilyn keskiöön: Ei merkittävää haittaa maineelle

Suomalaisia metsäjättejä epäillään sellukartellista – onko yhtiöiden maine mennyttä? Lue vastaukset viiteen kuumaan kysymykseen

EU-komissio epäilee sellukartellia, yllätystarkastus UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupin tiloihin – Professori: Tarkastuksiin pitää olla perusteltu epäilys