Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomen rajan lähellä havaittiin venäläisiä pommikoneita – näin Pekka Toveri arvioi niiden merkitystä

Israelilainen tiedusteluyritys ImageSat International (ISI) on havainnut venäläisiä pommikoneita lähellä Suomen rajaa, Olenjan lentotukikohdassa. Asiasta uutisoi israelilainen Jerusalem Post. Ruotsissa pommikoneista on kertonut Expressen.

ISI:n satelliittikuvissa havaittiin neljä Tupolevin TU-160 -sotilaskonetta 21. elokuuta ja kolme TU-95 -konetta 25. syyskuuta. Vielä 12. elokuuta Olenjan lentotukikohdassa ei ollut strategisia pommikoneita.

Kuvissa näkyneet koneet ovat tehokkaita sotilaskoneita, jotka pystyvät kantamaan risteilyohjuksia, mutta myös strategisia ydinaseita. Erityisesti TU-160 kykenee kuljettamaan raskaita pommeja pitkiä matkoja huomattavan nopeasti.

ISI:n mukaan koneet on todennäköisesti siirretty Olenjaan Engelsin lentotukikohdasta Lounais-Venäjältä. Olenjan lentotukikohta sijaitsee Murmanskin alueella, noin 150 kilometrin päässä Suomen rajalta.

Ei Suomea varten

Toistaiseksi on epäselvää, miksi Venäjä siirtelee pommikoneitaan pohjoiseen, kauemmas Ukrainasta. Kenraalimajuri evp Pekka Toveri kuitenkin toteaa, että koneita ei ole tarkoitettu Suomea vastaan, vaan TU-95:n kaltaisten, raskaiden koneiden lennot suuntautuisivat pidemmälle meren yli. Pommikoneiden tuomisella pohjoiseen voi kuitenkin olla oma viestinsä.

– Mahdollisesti tällä halutaan antaa signaalia, että valmiutta on korotettu, Toveri sanoo.

Toveri huomauttaa myös, että lokakuu on jo käsillä, ja näihin aikoihin Venäjällä on perinteisesti pidetty strategisten ydinasejoukkojen Grom-harjoitus.

– Siihenkin tämä voi liittyä.

Venäjän muodostamasta ydinaseuhasta on keskusteltu tiiviisti viime viikkoina. Syyskuun lopulla presidentti Vladimir Putin totesi Venäjän olevan valmis kaikkiin käytettävissä oleviin keinoihin, mikäli sen koskemattomuutta uhattaisiin. Putin tähdensi, että ”tämä ei ole bluffia”.

Aiemmin tiistaina Ukrainan sotilastiedustelun varapäällikkö Vadym Skibitsky arvioi The Guardianin haastattelussa, että riski siihen, että Venäjä käyttäisi strategista ydinasetta Ukrainassa on ”hyvin korkea”.

Vaalimaan raja suljettiin venäläisturisteilta. Iltalehti oli paikalla seuraamassa tilannetta. Matti Matikainen