Finland

Suomen sää on jämähtänyt paikoilleen – meteorologikin huvittui: ”Yritin tehdä niistä erilaiset”

Suomen sää on jämähtänyt paikoilleen – meteorologikin huvittui: ”Yritin tehdä niistä erilaiset”

Suomen ylle on pysähtynyt korkeapaine, joka pitää huolen tasaisesta harmaudesta. Alkuviikosta vähäiset lumi- tai räntäkuurot ovat mahdollisia.

Suomen ylle on pysähtynyt korkeapaine, joka pitää huolen tasaisesta harmaudesta.­

Sääkartoilla ei tapahdu tällä hetkellä käytännössä yhtään mitään, kertovat meteorologit. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen huvittui viikonlopun sääkartoista siinä määrin, että vitsaili aiheesta Twitter-tilillään perjantaina.

– Mä lupaan, että mä yritin tehdä niistä erilaiset, Valtonen kirjoittaa nauravan emojin kera.

Valtonen toteaa twiittiketjunsa kommenteissa, että lämpötilojen vaihtelu on yksi vaikeimmista asioista ennustaa.

– Tuo vaihtelu, koska on plussaa ja koska pakkasta, on yksi vaikeimmista ennustaa ja monille aloille yksi tärkeimmistä tiedoista, Valtonen kertoo.

Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr on Valtosen kanssa samoilla linjoilla. Suomen sää on tosiaankin pysähtynyt paikoilleen.

– Tässä ei oikeastaan nyt ihan heti tapahdu kovin paljon – tekee mieleni sanoa, että oikeastaan paljon mitään, Föhr sanoo.

Föhrin mukaan varsinkin Etelä- ja Itä-Suomi ovat lähes kauttaaltaan harmaan pilvikerroksen peitossa. Lännessä ja pohjoisessa on kuitenkin melko selkeitäkin alueita.

Koko Suomi on laajan, Pohjois-Venäjältä Etelä-Ruotsiin ulottuvan korkeapaineen alla, joten sateet jäävät erittäin vähäisiksi koko maassa. Sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan alueella saattaa esiintyä lumikuuroja.

– Suomenlahdelta voi itätuulella tulla lumikuuroja. Niitä saattaa ajautua tähän Suomenlahden rannikolle. Muuten mahdolliset sateet ovat kyllä erittäin vähäisiä, Föhr sanoo.

– Rannikolle, tuohon Helsinki–Hanko-akselille voisi ajautua kuuroja, mutta se on aika kynnyksellä onko se lunta, räntä vai vedettä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Alkuviikosta sateet yleistyvät. Kaakosta leviää maanantaina paikallisia lumi- ja räntäsateita maan etelä- ja keskiosiin. Räntäsateen todennäköisyys on Föhrin mukaan maanantain kuluessa pääkaupunkiseudulla suuri.

Tiistaina etelänpuoleinen ilmavirtaus voimistuu suuressa osassa maata, jolloin lännestä saapuvat hajanaiset sateet kulkevat koko maan yli.

– Etelään ihan vetenä ja suunnilleen Tampereen korkeudelta pohjoisempaan lumena. Melko vähäisiä nuokin sateet ovat, ihan pari senttiä lumikertymää niistä voisi paikoin kertyä. Hyvin vähäsateiselta näyttää tämä tuleva viikko, Viljamaa sanoo.

Tiistai-iltana sää alkaa jälleen poutaantua lännestä alkaen. Föhrin mukaan pakkanen kiristyy tilapäisesti Lapissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tämän aiheuttaa aiempaa kuivempi luoteistuuli, joka poikkeaa muun maan sääolosuhteista.

Lämpötilat pysyttelevät koko viiden päivän tarkkailujakson ajalla lähellä nollaa. Lämpimin päivä on tiistai, jolloin Etelä-Suomessa lämpötila on muutaman asteen plussan puolella. Suuria muutoksia lämpötilassa ei tapahdu.

Football news:

Juve director: Ronaldo's charisma and character help us. We believe in Pirlo, there are no specific expectations
Ødegaard is close to the rent in Sociedad. Ajax are also Interested in the Real Madrid midfielder
Ronaldo is being unnecessarily criticized. His partners, including Morata, are even worse. Ex-Inter player about the match with Juve
Koeman on Leonardo's words about Messi: When asked if I am Interested in Neymar or Mbappe, I would also say yes
The Pope met with Spezia and congratulated them on their victory over Roma: You won 4:2. In Argentina, we dance the tango, and this is music 2/4
The coach of the Mexican Tigres lit a cigarette during the game. He was suspended for one match
Arsenal approached Real Madrid regarding the lease of Edegra