Ekstaasia takavarikoitiin viime vuonna yli 200 000 tablettia. Poliisi

Huumausainerikosten määrä jatkaa kasvuaan, kertoo Keskusrikospoliisin raportti . Vuonna 2018 lainvalvojien tietoon tulleiden huumerikosten kokonaismäärä kasvoi lähes viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna .

Internet on vahvistanut asemaansa huumerikollisuuden keskeisenä toimintaympäristönä, ja sen mahdollisuuksia hyödynnetään erittäin runsaasti . Kotimaiset ja kansainväliset huumemarkkinat ovat liittyneet toisiinsa netissä yhä saumattomammin .

Marihuana yleisin

Suomessa yleisin kannabistuote on marihuana, ja vuonna 2018 sitä takavarikoitiin ennätysmäärä . Viranomaisten tietoon tulleiden huumekannabiksen viljelytapausten määrä on 2010 - luvun alkuvuosien jälkeen ollut kuitenkin selvästi laskusuunnassa . Tämän seurauksena takavarikkoon on muutamana viime vuosina päätynyt paljon aiempaa vähemmän kotiviljeltyjä kannabiskasveja .

Kokaiini on muutaman viime vuoden aikana yleistynyt Suomessa . THL : n jätevesitutkimuksen mukaan kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa, ja kokaiinia käytetään aikaisempaa enemmän myös muualla maassa . Jätevesitutkimusten mukaan kokaiinia käytetään ylivoimaisesti eniten Helsingissä, toiseksi eniten Espoossa ja kolmanneksi eniten Lahdessa .

Ekstaasia takavarikoitiin viime vuonna yli 200 000 tablettia .

Marihuanaa takavarikoitiin viime vuonna ennätysmäärä. Poliisi

Ulkomaalaisten osuus laskussa

Suomalaisilla rikollisryhmillä on vahva asema kotimaisessa huumekaupassa ja toimivat yhteistyösuhteet ulkomaille, etenkin Viroon ja Liettuaan . Suurin osa huumeista tulee Suomen markkinoille vaihtelevia reittejä pitkin etelästä ja lännestä . Viimeisen vuosikymmenen aikana merkittävää salakuljetusta on paljastunut myös Ruotsin ja Suomen välisillä pohjoisilla maareiteillä .

Ulkomaan kansalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten osuus törkeistä huumausainerikoksista on edelleen merkittävä, vaikka se on laskenut vuoden 2013 lähes 40 prosentista vuoden 2018 noin 25 prosenttiin . Ulkomaalaisilla rikollisorganisaatioilla on tärkeä rooli Suomeen suuntautuvassa huumausaineiden rajat ylittävässä salakuljetuksessa, ja rikolliset edustavat entistä useampia kansallisuuksia .