Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suomi voisi olla Naton täysivaltainen jäsen kahden viikon sisällä, arvioi ulkoministeri Haavisto

Turkki toimittaa seuraavaksi Suomen jäsenyyden ratifiointipaperinsa Washingtoniin. Sen jälkeen Naton pääsihteeri esittää Suomelle kutsun Nato-jäseneksi.

Kutsu pääsihteeri Jens Stoltenbergiltä Nato-jäseneksi voi tulla ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan jo alkuviikosta.

Turkki vahvisti lauantaina lopullisesti Suomen Nato-jäsenyyden, kun tieto julkaistiin sen virallisessa lehdessä. Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo saaneensa tiedon presidentti Recep Tayyip Erdoğan allekirjoituksesta.

– Turkki toimittaa ilmeisesti dokumentin mahdollisimman nopeasti Washingtoniin, jossa se säilötään Yhdysvaltojen ulkoministeriön varastoihin, Haavisto sanoi lauantaina Ylen haastattelussa Helsingin Narinkkatorilla.

Seuraavaksi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saa yhdysvaltalaisilta tiedon, että paperi on saapunut, ja tämä kutsuu Suomen liittymään Pohjois-Atlantin sopimukseen.

– Se voi tapahtua minä päivänä tahansa. Jos nyt pitäisi veikata jotain päivää, niin se saattaisi olla esimerkiksi maanantai tai tiistai, Haavisto sanoo.

Sen jälkeen Suomen edustaja matkaa Washingtoniin tallettamaan hakemuspaperit Yhdysvaltojen ulkoministeriöön. Vielä ei ole tiedossa, kuka paperin perille kiikuttaa.

– Tästäkin keskustellaan juuri, aikatauluista ja muusta. Kunhan nyt ensin tulee se kutsu Natolta, niin katsotaan sitten. Se on joka tapauksessa ulkoministerin allekirjoittama.

Kun kaikki dokumentit ovat perillä Washingtonissa, Suomesta tulee virallisesti Naton täysvaltainen jäsen.

– Jos tämä Turkin tallennus etenee niin kuin on ajateltu, niin ensi viikon tai seuraavan viikon aikana voisi olla näitä ratkaisevia askeleita, Haavisto sanoo.

Lisää aiheesta:

Turkin presidentti Erdoğan on vahvistanut Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin – päätös eteni nopeasti.

Unkari toimitti Suomen Nato-ratifioinnin Washingtoniin.