Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Suora lähetys | EU-johtajat kokoontuivat huippu­kokoukseen, von der Leyenin tiedotustilaisuus käynnissä

Politiikka|Suora lähetys

Pääministeri Sanna Marin (sd) piti komissiosta tulleita ehdotuksia muun muassa kaasun hinnan sääntelystä riittämättöminä.

EU-maiden johtajat kokoontuvat perjantaina Prahassa epäviralliseen huippukokoukseen, jossa ovat esillä muun muassa juuri sovittu kahdeksas pakotepaketti Venäjää vastaan ja nousseet energian hinnat.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) on tarkoitus pitää tiedotustilaisuus perjantaina iltapäivällä kokouksen päätyttyä.

Marin kommentoi huippukokouksen asialistaa aamupäivällä saapuessaan kokouspaikalle.

”Toivon, että käymme hyvin vakavan keskustelun siitä, että tarvitsemme painavampia työkaluja energian hinnan painamiseksi alas”, Marin sanoi.

Marinin mukaan mahdollisia toimia olisivat esimerkiksi hintakatot.

Torstaina Marin kertoi, että Suomi suhtautuu avoimesti kaikkiin ehdotuksiin energianhintojen hillitsemisestä, myös kaasun hintakattoon. Marin piti komissiosta tulleita ehdotuksia muun muassa kaasun hinnan sääntelystä riittämättöminä.

Osa EU-maista on vaatinut kaasulle hintakattoa, mutta osa suhtautuu siihen torjuvasti. Marinin mukaan mailla pitäisi olla rohkeutta tehdä poikkeuksellisia toimia, koska EU elää poikkeuksellisia aikoja. Marinin mukaan sota on pääsyy energian hinnan nousuun, minkä lisäksi näyttää siltä, että hintaa halutaan nostaa keinotekoisesti ylös.

Suomelle kaasukysymys ei ole keskiössä, koska venäläiskaasuun ei ollut riippuvuutta ja sen täydellinen katkeaminen on kyetty korvaamaan.

”Kaasu ei ole meille iso kysymys, mutta kaasu vaikuttaa energian hintaan, ja sitä kautta tämä koskettaa myös meitä. Tärkeää on, että saisimme lisättyä energian tuotantoa uusiutuvissa ja että rakennamme verkkoja ja kytköksiä toisiimme.”

Marin totesi mennessään kokoukseen, että Suomi ei kannata ehdotuksia EU:n yhteisen elpymisvälineen kaltaisista tukipaketeista ja lainanotosta. Sen sijaan tarvitaan hänen mukaansa parempaa koordinaatiota ja keskinäistä keskustelua.

”Mitkään tukipaketit, minkäänlainen kompensaatio ei tule riittämään, jos me emme paina alas energian hintaa yhteisillä toimilla.”

Jos maat tekevät paljon omia paikallisia tukitoimiaan, EU voi Marinin mukaan ajautua tilanteeseen, joka heikentää yhteisten sisämarkkinoiden toimivuutta. Hän uskoo, että myös tästä keskustellaan jäsenmaiden kesken perjantaina.

Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että maat haluavat vaikeassa tilanteessa tukea omia yrityksiään.

Marinin mukaan viime aikojen tapahtumat eli liikekannallepano Venäjällä, kaasuputkien räjähdykset ja Vladimir Putinin ydinasepuheet kertovat siitä, että Venäjä on häviämässä sodan.

”Hän yrittää saada Euroopan valtiot pelkäämään. Meidän reaktiomme tulisi olla päinvastainen eli lisäämme tukea Ukrainalle, teemme voimakkaampia pakotteita, annamme enemmän ja painavampaa aseistusta Ukrainaan.”

Marinin mukaan Suomi on valmis vahvempiin pakotteisiin. Tästä myös keskustellaan Prahan kokouksessa.

Myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi saapuessaan kokouspaikalle, että hintakatoista keskustellaan.

Von der Leyenin mukaan kyse on nyt siitä, millaisia ja mihin kohdistuvia hintakattojen tulisi olla. Hän muistutti samalla, että perjantain kokouksessa on kyse tiedonannosta eikä siellä tehdä tänään virallisia päätöksiä.

Von der Leyen lähetti Eurooppa-neuvostolle eli EU-maiden johtajille kuluneella viikolla kirjeen, jossa hän ehdottaa harkittavaksi tilapäistä kaasun hintakattoa sekä mahdollisesti vielä erillistä hintakattoa sähköntuotannossa käytettävälle kaasulle.

Kaasun hintakatto sähköntuotannossa on kriitikoiden mielestä ongelmallinen, koska se ei kannusta kaasun ja sähkön säästöön.

Von der Leyen ehdottaa myös kaasun yhteisostoja.

Kaasun hinnoittelussa käytettävä eurooppalainen hintaindeksi TTF eli Title Transfer Facility kuuluisi von der Leyenin mukaan myös remontin kohteeksi.

Eurooppa on pakon edessä siirtynyt nesteytettyyn maakaasuun lng:hen, mutta TTF:ssä otetaan edelleen huomioon ylipainotetusti Venäjän manipuloiman putkikaasun hinta. Komission mukaan EU maksaa siksi lng:stä enemmän kuin esimerkiksi Aasian maat.