Finland

Suurvaltasuhteet | ”Presidentit vaikuttavat puhuneen vaikeista asioista” –Näin ulkoministeri Haavisto analysoi Bidenin ja Putinin tapaamista

Suomen ulkoministeri poimi Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamisesta kolme edistysaskelta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto tapasivat Arktisen neuvoston kokouksessa Islannissa 19. toukokuuta 2021.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden päätti Euroopan-vierailunsa odotettuun tapaamiseen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Tapaamisen jälkeen molemmat presidentit vakuuttivat, että neuvottelut olivat sujuneet hyvässä ja rakentavassa hengessä.

He eivät kuitenkaan kertoneet onnistumisesta rinta rinnan, vaan kahdessa perättäisessä, henkilökohtaisessa tiedotustilaisuudessa.

“Erilliset tiedotustilaisuudet kertovat jännitteistä. Samoin se, ettei kumpikaan kutsunut toistaan kylään”, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo Helsingin Sanomille.

Jännitteistä huolimatta Haavisto näki tapaamisessa myös paljon hyvää.

“Jo se että johtajat pystyvät tapaamaan on hyvä merkki. Molemmat korostivat myös sitä, että keskusteluilmapiiri oli asiallinen ja keskusteluissa mentiin suoraan asiaan.”

Neuvottelujen annista Haavisto poimi kolmen onnistumisen listan. Ensimmäinen edistysaskel on, että Yhdysvaltain ja Venäjän suurlähettiläät palaavat taas asemapaikoilleen. Toinen ja kolmas puolestaan ovat, että maat jatkavat yhteistyötään strategisen vakauden ryhmässä ja erillisessä kyberasioiden työryhmässä.

Näin maat tekevät jatkossa yhteistyötä aseellisten uhkien ja kyberuhkien ehkäisemiseksi. ”Tänään vakuutamme jälleen, ettei ydinsotaa voi voittaa, eikä sitä pidä koskaan sotia”, presidentit kirjoittivat yhteislausunnossaan.

Putinin tiedotustilaisuudessa nähtiin Haaviston mukaan myös joitain “heikohkoja puolustuskohtia”. Kun Venäjän presidentiltä kysyttiin vangitusta oppositiopoliitikosta Aleksei Navalnayista, tämä käänsi keskustelun Yhdysvaltain kongressin valtaukseen ja sitä seuranneisiin tapahtumiin.

“Mutta on tärkeää, että presidentit vaikuttavat puhuneen myös vaikeista asioista.”

Vaikeiden asioiden listalla olivat Navalnyin lisäksi esimerkiksi Ukraina, Syyria ja Afganistan.

“Afganistan huolestuttaa Venäjää varmasti”, Haavisto sanoo.

Ilmastonmuutos jäi tiedotustilaisuuksissa vähemmälle huomiolle, mutta Haavisto suhtautuu luottavaisesti siihen, että se näkyy jatkossa Bidenin politiikassa. Keskiviikkona keskiöön nousivat ilmastouhkien sijaan kyberuhat, joista puhuttiin laajasti molemmissa tiedotustilaisuuksissa.

Biden antoi Putinille tapaamisessa lisäksi 16 kohdan listan tärkeistä infrastruktuurikohteista, jotka tulee jatkossa jättää kyberhyökkäysten ulkopuolelle.

“Kyberhyökkäykset näyttivät olevan keskiössä, mikä osoittaa, että uhat modernisoituvat. Uudet sodankäynnin välineet ovat tehokkaita siviilejä vastaan.”

Haaviston mukaan Suomen ja Euroopan näkökulmista oli hyvä, että Biden tapasi Putinin vasta Euroopan-vierailunsa lopuksi. Näin hän oli ehtinyt keskustelemaan Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden johtajien kanssa näille tärkeistä teemoista.

“EU:n ja Yhdysvaltain suhde on Bidenin kaudella parantunut nopeasti. "Keskiviikon tapaamisessa Biden pystyi puhumaan transatlanttisella voimalla”

Kansainväliselle yhteisölle Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien vahva lausunto ydinsotaa vastaan on aina tervetullut. Haaviston mukaan Suomen kannalta tärkeää on myös se, että sekä Putin että Biden nostivat esiin arktisen alueen kysymykset. Esimerkiksi ikiroudan sulaminen huolettaa sekä Suomea että molempia suurvaltoja.

Venäjä toimii tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajana. Neuvostoon kuuluu kahdeksan maata: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada.

”Suomen kannalta olisi tärkeää, että arktinen alue jäisi suurvaltojen kilpavarustelun ulkopuolelle.”

Football news:

Semin about the finals of the Russian Cup in different cities: We have super-modern stadiums built for the World Cup
Savin promised that Krasava will return money for tickets to fans in case of defeats in August
Chelsea made two offers to Inter for Lukaku
Ronaldo is ready to return to Real Madrid. Madrid wants to sign only Mbappe (As)
After 10 days, Russia is fifth in the Tokyo 2020 medal standings. A little more-and the UK will catch up with us
Former Liverpool and England player Downing has finished his career
Bardzagli about 18-year-old Mbappe: He ran at a speed of 3,000 miles per hour. I asked Paratici why Juve is not signing him yet