Finland

Suurvaltasuhteet | Putinin katse kattoon, Bidenin hyytynyt hymy – Suur­valtojen kohtaaminen oli jännitteinen mutta avasi keskustelu­yhteyden

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaaminen Sveitsissä toi hyviäkin uutisia, mutta alkoi alle neljän sekunnin kädenpuristuksella ja kiusallisella mylläkällä, joka päättyi tärisevään tv-kuvaan.

Joe Biden ja Vladimir Putin asettuivat kuvattavaksi Villa La Grangen kirjastohuoneeseen ennen neuvottelujen alkua.

Geneve

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkoinen huippukokous Sveitsissä Genevenjärven rannalla ei etukäteen antanut odottaa suuria.

Monille kylmän sodan ajat mieleen tuonut tapaaminen onnistui kuitenkin tuottamaan jotain myönteistä.

Ensimmäisenä tiedotustilaisuutensa pitänyt Putin kertoi, että maat palauttavat suurlähettiläänsä toistensa pääkaupunkeihin vähentääkseen jännitteitä väliltään.

Kutsua Valkoiseen taloon Putin ei kuitenkaan saanut, eikä itse kutsunut Bideniä Venäjälle. Tapaamisen tunnelma oli odotetun jäykkä. Tavoite siitä, että Yhdysvallat ja Venäjä olisivat puheväleissä, saavutettiin.

Presidentit pitivät noin kaksi ja puoli tuntia kestäneen tapaamisensa jälkeen erilliset tiedotustilaisuudet. Tapaaminen oli molempien presidenttien mukaan rakentava.

Putin kertoi, että selvityksiä kyberrikollisuuden suitsimiseksi aletaan tehdä tapaamisen seurauksena. Toukokuussa yhdysvaltalainen polttoaine­putkilinjasto joutui venäläisrikollisten kyberhyökkäyksen kohteeksi, ja vastaavia hyökkäyksiä on ollut Yhdysvalloissa useita. Putinin sanojen mukaan niitä on ollut myös Venäjällä, amerikkalaisten toimesta.

Tunnettuun tapaansa Putin käänsikin monet muutkin Venäjää koskevat kritiikin aiheet ympäri. Hän sanoi Aleksei Navalnyin tienneen, mikä tätä odottaa Venäjällä ja rikkoneen lakia tietoisesti. Ihmisoikeuksiin liittyen Putin heitti odotetusti syytteen takaisin Yhdysvaltoihin viitaten poliisiväkivaltaan ja yhä auki olevaan Guantánamon vankileiriin, jonka Biden on talvella sanonut haluavansa sulkea.

Lue lisää: Putin kommentoi Navalnyita: ”Hän halusi tulla pidätetyksi”

Biden taas sanoi tiedotustilaisuudessaan muun muassa, että maiden suhteiden on oltava ennakoitavat. Hän sanoi korostaneensa Putinille, että kyberhyökkäyksillä tulee olemaan seurauksia.

Biden painotti Yhdysvaltain arvoja ja toisti tavaramerkikseen nostamansa sloganin: ”Amerikka on tullut takaisin”.

Putinin tapaaminen Genevessä päätti Bidenin ensimmäisen Euroopan-kiertueen presidenttinä. Samana iltana Suomen aikaa puoli kymmeneltä illalla Biden nousi Air Force Onen kyytiin ja lähti kohti Washingtonia.

Bidenin Euroopan-matkaan kuuluivat G7-kokous, Nato-kokous ja tiistaina EU-johtajien tapaaminen Brysselissä. Koko kiertue tapahtui vaikeassa maailman­poliittisessa tilanteessa, mutta erityinen jännite liittyi Venäjä-kokoukseen, sillä Venäjän ja lännen suhde on historiallisen heikko juuri nyt.

Venäjän toiminta Ukrainassa ja Krimillä, Aleksei Navalnyin myrkytys ja muutamat muutkin myrkytykset, venäläisten kyberhyökkäykset Yhdysvalloissa, tietomurto Saksan liittopäivillä, Berliinin puistomurha – listaa lännen Venäjään liittyvistä murheista viime vuosina voisi jatkaa paljon pidempäänkin.

Äskettäin virkakautensa aloittanut Biden otti kuitenkin haasteen vastaan yrittää palauttaa Venäjän ja lännen välejä paremmalle tolalle päättämällä tavata Putin Euroopassa. Tapaamisen jälkeen hän sanoi, että tulevat kuukaudet näyttävät, miten tapaaminen onnistui.

Hän sanoi ilmoittaneensa Putinille, että Navalnyin kuoleman seuraukset olisivat tuhoisat Venäjälle.

Ennen kokousta Putinin arvioitiin hyödyntävän tilannetta esiintymällä suurvaltajohtajana vanhan kaksinapaisen maailman malliin.

Putin hallitsikin huippukokouksen jälkeistä mediatilaa pitämällä ennen Bideniä hyvin kiireettömän lehdistötilaisuuden. Osallistujat lehdistötilaisuuteen oli valittu tarkasti etukäteen yli tuhannesta kokoukseen ilmoittautuneesta median edustajasta.

Huippukokous oli turva- ja mediajärjestelyiltään valtava, kuten vuonna 2018 Helsingissä järjestetty Putinin ja Donald Trumpin kohtaaminenkin. ”Trumputin” päätyi Yhdysvaltain kannalta poliittiseen nöyryytykseen, kun Trump päätyi kiistämään Venäjän puuttumisen Yhdysvaltain vaaleihin.

Järjestelyiltään Helsingin kokous taisi voittaa Geneven, ainakin mitä tuli toimittajien työskentelyoloihin. Geneven kokous vietiin joka tapauksessa läpi aikataulussa – ehkä yhteisten puheenaiheiden vähyyden takia jopa suunniteltua nopeammin.

Sveitsin liittopresidentti Guy Parmelin otti alkuiltapäivästä molemmat johtajat vastaan kokouspaikkana toimineeseen 1700-luvun Villa La Grange -huvilaan toivottaen heidät tervetulleiksi ”rauhan kaupunkiin”.

Geneve on kansainvälisen politiikan historiallinen näyttämö ja edelleen useiden monenkeskisten järjestöjen koti. Tapaamisen ensimmäisessä yhteiskuvassa Parmelin, puolueettoman Sveitsin edustaja, seisoi tunnetusti toisiinsa kylmästi suhtautuvien presidenttien välissä.

Yhteiskuvan jälkeen Putin ja Biden kättelivät melko nopeasti, noin neljän sekunnin ajan. Biden väläytti kameroille totutun hymynsä ja heilautti kättään.

Vain viitisen minuuttia aikataulusta myöhässä alkaneen tapaamisen alkupuolella nähtiin kiusallinen välikohtaus, joka sai jopa Bidenin hymyn hyytymään harvinaisella tavalla.

Presidentit sekä heidän ulkoministerinsä Anthony Blinken ja Sergei Lavrov olivat asettautuneet istumaan puolikaareen tapaamisen ensimmäiseen vaiheeseen Villa La Grangen kirjastoon.

Tilanteeseen paikalle päässeet toimittajat huusivat kysymyksiään presidenteille. Lopulta tilanteessa syntyi käsirysy. Kirjastosta lähetetty livekuva alkoi täristä, kun kamerat ilmeisesti pakotettiin voimalla pois.

Amerikkalaisen uutistoimisto AP:n toimittaja Jonathan Lemire oli paikalla olleiden mukaan kysynyt Putinilta, pelkääkö hän Aleksei Navalnyita, ja mitä hän tekisi, jos Ukraina liittyisi Natoon. Putin loi katseensa kirjaston kattoon eikä vastannut.

Lemire jakoi Twitterissä kuvan, jossa Venäjän turvallisuusviranomaiset poistivat hänet huoneesta.

Kuvaajien ja toimittajien käsirysy kesti tilanteeseen nähden kiusallisen kauan, ja ulkoministerit ja presidentit näyttivät välillä siltä kuin haluaisivat vajota maan alle. Lopulta Biden ja Putin sanailivat toisilleen ja hymyilivät.

Kävi ilmeisen selväksi, että kaikkea ei onnistuttu käsikirjoittamaan tarkasti etukäteen jännitteisessä tapaamisessa.

Kylmän sodan tunnelma syntyi paitsi Venäjän ja lännen pohjamudissa olevista väleistä, myös historiasta. Genevessä tapasivat vuonna 1985 myös Ronald Reagan ja Mihail Gorbatšov, ja silloinkin yhtenä aiheena oli ydinaseiden rajoittaminen.

Se tapaaminen oli jännitteiden asteittaista purkamista kohti kylmän sodan päätöstä.

Nyt tilanne on toinen, sillä maailma ei ole kaksinapainen kuten silloin. Yhdysvallat ja Venäjä muotoilevat toisistaan erillään politiikkaansa esimerkiksi suhteessa Kiinaan.

Kuva Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien ja delegaatioiden neuvotteluhuoneesta Genevessä.

Turvallisuushenkilökunta poisti toimittajia kirjastohuoneesta tilaisuuden alussa.

Presidentti Putin siirtyi lentokoneesta autoon Geneven lentokentällä ennen kokousta.

Kokouspaikkana toimi Villa La Grange Genevessä.

Football news:

Beckham's Inter Miami broke a series of 7 matches without a win. Higuain made a double
Head of the UAF National Teams Committee Markevich: I don't know if Shevchenko is leaving the national team. He is on vacation
Man City will not be able to sign Kane after the transfer of Grealish. The club does not have such money (MEN)
16-year-old Borussia forward Mukoko wanted to end his career because of talk about his age
Laporta visited the location of Barca in Germany and greeted the players
Chernomorets from FNL-2 will be awarded the 3rd technical defeat in a row due to quarantine
Christian Pulisic: Mental health is important. I turned to a psychotherapist, there is nothing to be ashamed of